19 ARALIK, CUMARTESİ, 2020

Bir Problem Nasıl Çözülür?

Nehir Yarar’ın öğretmenlik mesleğinin deneyim ve gözlemlerini muzip kurgularla buluşturarak, bir çocuğun problemler karşısındaki yaratıcı çözüm yollarını anlattığı kitabı Bir Problem Bin Çözüm, Can Çocuk’tan çıktı.

Çağla Yiğit’in resimlediği 8 yaş ve üzeri çocuklara hitap eden kitabında yazar, eğitim sisteminin beklentilerini ve hayatın düşündürdüklerini mizahi bir dille öyküleştiriyor. Kitabın baş karakteri Erdem, matematik problemlerinin bile sadece sayılarla çözülebileceğine inanmıyordu. Verilmiş sonuca ulaşmak değil, bütünü görmek ve akıl yürüterek çözüm üretmek istiyordu. Yetişkinlerin ‘gerçek çözüm' dediği işlemleri gayet iyi bilse de, onun sorunlar karşısında sormak istediği yeni sorular vardı. Çözümler her zaman şıklara sıkıştırılabilir miydi? Peki hayatta bize bir şık gibi görünen her yol gerçekten çözüm sunuyor muydu?

“Geçen gün matematik dersinde hız kurallarına uymayıp sınırı aşan bir sürücünün, ulaşmak istediği yere ne zaman varabileceğini soran öğretmenimle küçük bir anlaşmazlık yaşadım. Problemi tahtaya yazan öğretmenim, hiç vakit kaybetmeden arkasını dönüp gözüne beni kestirdi ve sordu: ‘Problemin çözümü konusunda bize yardımcı olur musun Erdem?’ Ayağa kalktım ve problemin içinde bizden yanıt bekleyen çılgın sürücüyle ilgili tüm düşündüklerimi anlatmaya başladım. ‘Bence kuralları ihlal eden bu sürücünün ne zaman evine ulaşabileceği belirsiz, öğretmenim.”

0
1630
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage