26 KASIM, PERŞEMBE, 2020

Bir Gösteri Toplumu Eleştirisi: "Abartılar Diyarı”

Sedat Girgin’in basmakalıp profiller meselesinden yola çıkarak sosyal medya üzerindeki yapmacık kimlikleri ve sahte algıları sorguladığı, 2020 yılında üretilmiş resimlerinden oluşan sergisi “Abartılar Diyarı” Galeri 77’de sanatseverlerle buluştu.

Girgin, sosyal medyadaki yapmacıklığı dolaylı biçimde ele alırken, konformizm ve özentiliğin yarattığı kişisel ve toplumsal değer çatışmalarının insan psikolojisinde yarattığı tahribatı gözler önüne seriyor. Resimlerinde kendileri dışında her şeyden izole figürlerin iç hesaplaşmalarını yansıtan sanatçı, sahnede olma, görme ve görülme arzusunun arkasında yatan yalnızlık hissine odaklanıyor. Portrelerin parçalı anlatımı konu edilen özneleri anonimleştirirken, karakterlerin sahneyi andıran mekanlardaki performatif eylemleri, sosyal medyada verilen pozları ve Instagram story’lerini andırıyor. Ancak Girgin’in resimleri görselliğin ötesine geçip izleyiciyi yoğun bir duygulanıma ve iç gözleme yönlendiriyor. Böylece beğeni ve takipçi sayısı beklentilerinin yerini “kendilik endişesi” alıyor.

Girgin, “Abartılar Diyarı” sergisinde yer alan resimlerinin üretim sürecinde, yazı-desen birlikteliğini kullanıyor. Anlık hislerini anahtar kelimeler ve çeşitli notlarla kaydeden sanatçı, iç dünyasının kapılarını aralarken sanki bir hikâye taslağı (storyboard) hazırlıyor. Fakat yazıya döktüğü hissiyatlarını paylaşmak yerine izleyiciyi hayal dünyasına davet etmeyi seçiyor.

​19 Kasım’da kapılarını açan “Abartılar Diyarı”nı 19 Aralık 2020 tarihine kadar Galeri 77’de fiziksel olarak ve buradan üç boyutlu sanal tur olarak ziyaret edebilirsiniz.

0
2275
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage