01 NİSAN, PAZARTESİ, 2024

“BİR Beden Ritüeli” için Açık Çağrı

Nazlı Gürlek Hodder’in metod çalışması serisinin ilki olan “BİR Beden Ritüeli” bireysel seanslarına başvurular süresiz devam ederken, grup formatı için açık çağrı ile katılımcılarını arıyor.

Performistanbul yürütücülüğünde hayata geçirilen bu grup çalışması, nisan ayında İstanbul içindeki bir doğa alanında gerçekleşecek. Metodun yaratıcısı ve kolaylaştırıcısı olan Nazlı Gürlek Hodder “BİR Beden Ritüeli” ile kendini ifade etmeye yönelik sanat terapileri, doğaçlama hareket ve aktif hayal gücünü bir araya getiriyor. Bu grup çalışması, katılımcılara özgürlük, direnç ve güçlenme pratiği sunmayı amaçlıyor. Büyük yaşam ağı dediğimiz sistemin içindeki yerimizi hatırlamaya ve bedenin içinde saklı bulunan şifaya ulaşmaya yardımcı olmayı amaçlayan “BİR Beden Ritüeli”, 9000 yıl önce Çatalhöyük’teki şamanik ritüeller sırasında yapılmış bir resmin barındırdığı şifa gücünden ilham alıyor.

Çalışma, resmin, insan bedenini yeryüzünün bedenine bağlamaya ve atalarla iletişim kurmaya yönelik ritüellerin parçası olduğuna inanıyor. Buradan hareketle, ritüel, katılımcıları, doğada bedenlerinin diğer katılımcıların bedenleri ile ilişki hâlindeki doğaçlama hareketini ve resmetme eylemini kullanarak, kendilerine verilecek bir dizi objenin de yardımıyla, bir keşif ve uyumlanma yolculuğuna çıkarıyor. Bireysel yaşam öykülerine dair farkındalık ve çözülmeler açığa çıkıyor. Nazlı Gürlek Hodder, her bedenin sahip olduğu kadim şifa gücünü keşif yolculuğunda rehberlik sunuyor.

Nazlı Gürlek Hodder bu çalışma ile ilgili şunları söylüyor: “Doğa içinde grup hâlinde gerçekleşen bu ritüel sırasında, harekete geçen beden çevresi ile uyumlanmanın imkânlarını araştırır. Kendini, bir kolektifin parçası olarak keşfe çıkar. Dış ve iç çevresi ile bağlantı hâlindeki bedenden, duygusal, sezgisel ve içgüdüsel rezerv doğallıkla akışa geçer. Beden can bulur; bununla birlikte fiziksel, duygusal, zihinsel ve ruhsal canlanma meydana gelir. Farkındalığımıza gelen zor duygu ve dürtüleri daha kolay kabullenir hâle geliriz. Yaşamın tamamıyla uyumlu bir akış hâline giren bedenin, ‘birlik’ bilinci geri gelir. Bu, herkesin içinde doğuştan bulunan şifalandırıcı ve dönüştürücü içgüdüsel kapasitedir. Bu ritüel ile bu yönde bir yol sunmayı amaçlıyoruz.”

“BİR Beden Ritüeli”, haziran ayında Berlin’de gerçekleşecek The Nature Of Cities festivalinde yer alacak. Sanatçının metodu uygulayarak gerçekleştirdiği video eseri BİR: Chelsworth, 2022 (2022) de festivalde sergilenecek.

“BİR Beden Ritüeli”ne 14 Nisan’a kadar buradan başvuru yaparak katılabilirsiniz.

0
404
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage