10 EYLÜL, PERŞEMBE, 2020

Arter Yeni Sezonu 5 Yeni Sergiyle Açıyor

Bir Vehbi Koç Vakfı (VKV) kuruluşu olan Arter, yeni sezonda 5 yeni sergiyi sanatseverlerle buluşturuyor. Bu kapsamda bir kısmı Arter Koleksiyonu’ndan bir kısmı ise koleksiyon dışındaki eserlerden oluşturulan yeni sergiler, 10 Eylül’den (bugün) itibaren Arter binasında alınan tedbirlerle birlikte ziyarete açılıyor.

Arter Koleksiyonu’ndan oluşturulan ve küratörlüğünü Arter Kurucu Direktörü Melih Fereli’nin üstlendiği “Dinleyen Gözler İçin” başlıklı sergi, birçoğu müzikle güçlü bir bağ kuran yirmi üç eseri bir araya getiriyor. John Cage’den Fluxus sanatçılarına kadar birçok ismi referans alan sergi, sanatseverlere müzik dolu bir dünya vadediyor ve ziyaretçiler galeri alanına hâkim olan sessizliğin içinde yapıtlardan yükselen “sesleri” keşfetmeye ve hayal etmeye davet ediliyor.

David Tudor tarafından tasarlanan ve Composers Inside Electronics, Inc. tarafından gerçekleştirilen “Yağmur Ormanı V (varyasyon 3)” başlıklı etkileşime açık yapıt ise “Sesli Dizi”nin dördüncü sergisi olarak yine Melih Fereli’nin küratörlüğüyle Karbon’da deneyimlenebiliyor. Çalışma kapsamında havada asılı bir şekilde mekâna yayılan nesneler, ses dosyalarından gelen sinyallerle titreşiyor ve ziyaretçilere yağmur ormanlarının doğal seslerini hatırlatan bir ses ortamı meydana getiriyor. David Tudor’a bir dans gösterisi için sipariş edilen Yağmur Ormanı, daha sonra CIE’den (Composers Inside Electronics, Inc.) John Driscoll ve Phil Edelstein tarafından kendi kendini icra eden bir ses yerleştirmesine dönüştürülüyor.

Arter Koleksiyonu’ndan oluşturulan ve küratörlüğünü Kevser Güler’in üstlendiği “Gökcisimleri Üzerine” başlıklı grup sergisi, yirmi sekiz sanatçının farklı biçimlerde ürettiği eserleri bir araya getiriyor. Sergi, tarihsel, kültürel ve ideolojik tanımlamalara dayanan dünyevi/göksel, doğa/kültür, insan/hayvan, beden/zihin, kadın/erkek gibi ikiliklerin ürettiği kutuplaşma, ayrım, hiyerarşi ve iktidar biçimlerine dair güncel eleştirilerden besleniyor.

Küratörlüğünü Selen Ansen’in üstlendiği “KP Brehmer: Büyük Resim” başlıklı sergi, KP Brehmer’in otuz yılı aşkın üretiminden (Berlin 1938–Hamburg 1997) geniş bir retrospektifini bir araya getiriyor. Küratoryal çerçevesini Eva Kraus, Petra Roettig, Daniel Koep ve Selen Ansen’in belirlediği bu özel sergi, Brehmer’in esin kaynaklarını ve çalışma yöntemlerini ortaya koyan 200’ün üzerinde yapıtın ve arşiv malzemesine yer vererek üç yıla yayılan ortak yapım projesinin son aşaması olma niteliğini taşıyor.

Alev Ebüzziya Siesbye’nin “Tekerrür” başlıklı kişisel sergisi ise sanatçının son dönem eserlerini bir araya getiriyor. İsmini Søren Kierkegaard’ın 1843 tarihinde yayımlanan Tekerrür başlıklı kitabından alan sergi, Siesbye’nin sayısız kez tekrar eden hareket ve ritimlerin sonucunda ortaya çıkan zamansız çanakları izleyicilerin beğenisine sunuyor.

​10 Eylül’den itibaren yeni sergileriyle uzun bir aranın ardından ziyarete açılacak olan Arter, 1976 yılında hayatını kaybeden Altan Gürman’ın tüm üretimlerini bir araya getiren “Altan Gürman” retrospektif sergisini 24 Ocak 2021’e; Cevdet Erek’in Arter’deki galeri mekânına özel olarak tasarladığı sesli bir mimari yerleştirmeden oluşan “Bergama Stereotip” başlıklı sergisini ise 15 Kasım 2020’ye kadar sanatseverlerle buluşturacak.

0
1919
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage