29 NİSAN, CUMA, 2022

Antik Dünyayı Zamansız Bir Bakışla Bugüne Taşıyan Sergi: “Chronostasis”

Borusan Contemporary’nin Anadolu’nun antik kentlerini Axel Hütte’nin vizöründen yeni bir bakış açısıyla sunan “Chronostasis” başlıklı yeni sergisi, 28 Ağustos’a Perili Köşk’te sanatseverlerle buluşuyor.

Borusan Contemporary, “Chronostasis” sergisiyle izleyiciyi Anadolu’nun antik kentlerinin zengin tarihini yeniden keşfetmeye davet ediyor. Sergide kalabalıklardan arınmış şehirleri ve görkemli manzaraları fotoğraflamasıyla tanınan Alman sanatçı Axel Hütte’nin eserleri Hans Irrek küratörlüğünde izleyiciye sunuluyor.

“Chronostasis” sergisi, Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’nun toplumsal alana katkı sağlayacak sipariş eserlerle büyümeyi sürdürme stratejisi kapsamında, uluslararası fotoğraf sanatçılarına verilen sipariş eser projelerinden biri. Türkiye’nin doğal ve kültürel değerlerini odağına alan eser siparişleri, Türkiye coğrafyasının kültürel değerlerinin uluslararası görünürlüğünü artırmayı amaçlıyor. Sanatçı, proje kapsamında, 2017 ve 2018 yıllarında gerçekleştirdiği Türkiye ziyaretleriyle Efes, Milet, Perge, Sagalassos, Hierapolis ve Afrodisias’ın da aralarında bulunduğu on dört antik kenti kapsayan rotada çekimler gerçekleştirdi. Projeye sanatçının inisiyatifiyle dahil olan Didim ve Milet gibi farklı yerleşimler ile birlikte proje görkemli bir “Asya Minör antik kentleri” projesine dönüştü. Ödünç eserlerle desteklenen seçki, Axel Hütte’nin sanat pratiğini kapsamlı bir küratöryal yaklaşımla ele alıyor.

“Chronostasis” sergisinde yer alan eserler Axel Hütte’nin fotoğraf anlayışının çeşitli unsurlarını birbirine bağlayarak bir diyalog kurmayı hedefliyor. Sanatçı, sergideki fotoğraflarında eski Anadolu uygarlıklarındaki kültürel yaşama dair yeni ip uçları veriyor. Sanatçı sergide yorumladığı tüm mekânları tarihin gölgesinden çıkarıp günümüze ulaştırarak görsel bir canlılığa kavuşturuyor, zamanı artistik bir öğe olarak pratiğine dahil ediyor.

Ayrıca Borusan Contemporary sergi kapsamında özel bir yayın hazırladı. Axel Hütte’nin projesinin yanı sıra sanatçının Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’nda bulunan ve sergi için özel olarak getirilen diğer eserlerine de yer veren sınırlı edisyondaki fotoğraf kitabında Hütte’nin fotoğrafları ile Borusan Contemporary Müdürü Dr. Kumru Eren’in ve sergi küratörü Hans Irrek’in makaleleri yer alıyor. Axel Hütte’nin fotoğrafladığı antik kentlerin tarihçesi ve sanatçının çalışmaları üzerine hazırlanmış bu yayını ArtStore’dan ulaşabilirsiniz.

Borusan Contemporary’nin 2021 yılında hibrit bir sergi deneyimi olarak kurguladığı Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu seçkisi “Düş Suda”, 28 Ağustos tarihine kadar Perili Köşk’te sanatseverlerle buluşmaya devam ediyor. Sergi, pandemi döneminde 360 derece sergi turu ve Düş Suda Sergi Rotası gibi farklı çevrim içi mecralarda izleyici karşısına çıkmıştı. Kuruçeşme Parkı ve Emirgan Korusu arasındaki Boğaz hattı güzergâhında Artırılmış Gerçeklik (AR) teknolojisiyle desteklenen Düş Suda Sergi Rotası mobil uygulaması üzerinden izlenebilen on iki yeni eser izleyici ile buluşuyor.

​Yeni medya sanatçısı Phillip Frank’in Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’nun siparişi üzerine ürettiği Miselyum Ağı isimli projeksiyon yerleştirmesi Perili Köşk’ün dış cephesinde sergileniyor. Ne bitki ne de hayvan olarak nitelenebilen mantarların gezegenimizin ekosistemi üzerindeki etkisine odaklanan eser, toprak, bitki örtüsü ve ağaçlar arasındaki canlı iletişimin kilit öğesi olan mantarların gerçekleştirdiği su ve mineral aktarımını, Perili Köşk’ün dış cephesinde titreşen desenlere ve senkronize dalgalara dönüştürüyor.

Künye:
1. Axel Hütte, Afrodisias-2, 2017. 155 x 305 cm, İki tonlu baskı. Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu. Fotoğraf: Özge Balkan
2. Axel Hütte, Efes, Gece, 2017. 225 x 155 cm (her biri), İki tonlu baskı, Ed. 1/4, Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu. Fotoğraf: Özge Balkan
3. Axel Hütte, Efes Yamaç Evler-2, 2018. 170 x 235 cm, İki Tonlu Baskı, Ed. 1/4. Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu. Fotoğraf: Özge Balkan
​4.Phillip Frank, Miselyum Ağı, 2022. Projeksiyon yerleştirme. Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu

0
1597
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage