18 EKİM, ÇARŞAMBA, 2023

Anselm Reyle’nin “Kozmik Boşluk” Sergisi Dirimart’ta

Anselm Reyle’nin “Kozmik Boşluk” başlıklı kişisel sergisi, 19 Ekim-19 Kasım tarihleri arasında Dirimart Dolapdere’de sanatseverlerle buluşacak.

İzleyiciyi kuşatan ve onu çekim kuvvetiyle kendine sürükleyen bir yerleştirmenin yer aldığı “Kozmik Boşluk” sergisi Anselm Reyle’nin soyut ile somut, bilinen ile gizemli olan arasındaki sınırları bulanıklaştırarak algının sınırlarına meydan okuyan sanatsal kozmosuna keşif niteliği taşıyor.

Geleneksel ile geleneksel olmayan malzemeleri özgün şekilde kullanarak soyut biçimleri cesurca keşfe çıktığı, geleneksel sanat yorumlarının sınırlarını zorlayan yapıtlarıyla tanınan sanatçının isyan ile gelenek, çürüme ile canlılık gibi karşıtlıkları bir araya getirdiği yapıtları klişeleri zekice eleştiren satirik bir tavır taşıyor. “Kozmik Boşluk” sergisinde, benzer şekilde, her daim evrilen dünyamızdaki yeni bakış açılarını keşfetmeleri için izleyiciye meydan okuyor. İzleyiciler sergi mekânına adım attıklarında ilk önce en derin siyaha boyanmış duvarlarla karşılaşıyor. Duvarlar, yapıtları ön plana çıkartan bir arka plan oluşturuyor. Yapıtların formu bozuk yansımalarıysa mekânın farklı noktalarına stratejik olarak yerleştirilmiş paslanmaz çelik heykellerin üzerinde yer alıyor. İzleyiciyi kuşatan bu yerleştirme, izleyici ile sanatçı arasındaki sınırı, onları kozmik bir anlatının içine dahil edercesine belirsizleştiriyor.

Reyle’nin sanatsal vizyonu duvarların kendisine de uzanıyor. Sanatçı, sergide genellikle beyaz yüzeylerde uygulanan bir teknik kullanıyor ve resimlerini, bir yangın söndürücü yardımıyla doğrudan siyah duvarlar üzerine yapıyor. Duvar resimlerinin negatifi gibi düşünülebilecek bu teknik, kara delik kavramıyla birlikte yankılanarak dikkat çekici bir karşıtlık oluşturuyor. Sergi izleyiciyi Reyle’nin son dönem sanatsal çalışmalarının içinde sürükleyici bir keşfe çıkarıyor. İzleyiciyi sanatçının çok yönlü sanatsal vizyonuna davet eden “Kozmik Boşluk” sergisi, geleneksel normları öngörülemez, kışkırtıcı ve güncel bir şeye dönüştürerek isyanın ve ham duyguların iletilmesini sağlıyor.

Künye:
1. İsimsiz, 2023, Neon, kablo, zincir, Değişken ölçüler
2. İsimsiz, 2022, tuval üzerine karışık teknik, 242 x 191 x 8 cm 

0
960
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage