14 EKİM, ÇARŞAMBA, 2015

Alice Harikalar Diyarında 150. Yılı Anısına

Alice’in harikalar diyarında yaşadıkları kimilerine göre bir hayal alemi, kimilerine göre ütopya, kimilerine göre ise ‘tuhaf’, ‘norm dışı’ olanın tanımı. Bu sergi bağlamında ise, ilk olarak, gündelik, sıradan var olma biçimimiz. Bir diğer anlamda, gündelik yaşamımız bizim sınırlarımız dışında olana uyum sağlamaktan, boyun eğmekten ibaret. Benliğimiz de zamanla uyum sağlananı genel geçer algılamakta. Başka bir deyişle, var olana, her köşe başında karşılaştığımıza, uyum sağlamak için benliğimizi, davranışlarımızı ve bazen bedenimizi deforme ediyoruz. Alice’in büyüyüp küçüldüğü gibi, biz de benliğimizle açılıp kapanıyor, yürüyüşümüzü, tavrımızı, ortama göre uyarlıyoruz.

​Böyle bir okumada, Alice’i bir ütopyadan ziyade distopya olarak almak da mümkün. Usdışı olanın ussallaşmasa bile normalleşmesi, deformasyonun bir yaşam biçimi haline gelmesi, istenç dışı olanın sorgulanmadan kabulü, ilk okumada değilse bile, satır aralarında bize göz kırpıyor. Alice Harikalar Diyarında’nın yazılışının 150’inci yılında, ALICE sergisi, Sine Ergün’ün küratörlüğünde, maumau, Studio KEIN, Space Debris mekânlarında, 20 Kasım – 9 Aralık, 2015 tarihlerinde gerçekleşecek.

Sanatçılar:

Mona Aghababaee, Rafet Arslan, Cins, Fulya Çetin, Itır Demir, Sana Ghobbeh, Cansu Gürsu, Agustín Rincón Méndez, Motus.Lumina, Özgü Özbudak, Ana Bravo Pérez, Mariela Pessah, Sabo, Krystallia Sakellariou, Byron Toledo, Marieke Warmelink, Atalay Yavuz, Gülhatun Yıldırım.

0
5153
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage