07 EYLÜL, ÇARŞAMBA, 2022

26. İstanbul Tiyatro Festivali 25 Ekim’de Başlıyor

50. yaşını kutlayan İKSV’nin hayata geçirdiği İstanbul Tiyatro Festivali, bu yıl Işıl Kasapoğlu küratörlüğünde 25 Ekim - 26 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek. 26. edisyonunda programı yeni bir küratörlük yapısıyla şekillendirilen İstanbul Tiyatro Festivali, Türkiye’den ve yurt dışından yeni oyunlardan yenilikçi ve ufuk açıcı performanslara, toplam 24 tiyatro, performans ve dans gösterisini izleyicilerle bir araya getirecek.

İzleyiciye “Tiyatro Yerli Yerinde” sloganıyla seslenen 26. İstanbul Tiyatro Festivali bu seneki programıyla yerelden evrensele, geçmişten geleceğe köprüler kuran, farklı disiplinleri buluşturan, klasiklere özgün ve çağdaş yorumlar sunan, genç kuşak sanatçıları teşvik ederken usta isimlere saygı duruşunda bulunuyor. Festival kapsamında Türkiye’den 15 yeni oyun ilk defa izleyicilerle buluşacak. Programda festival için özel olarak tasarlanıp sahnelenecek iki gösteri de bulunuyor. Fransa, İngiltere, İspanya, İtalya ve Yunanistan’dan altı yapım sahnelerde, üç yapım ise perdede izleyicilerle buluşacak. Festival kapsamında izleyiciler günümüz tiyatrosuna damgasını vuran yönetmen ve koreografların eserlerini izleme fırsatı bulacaklar.

Molière’in doğumunun 400. yılı hem yurt dışından hem ülkemizden yapımlarla kutlayacak olan festivalde bir sinema dehası Pasolini’nin 100. doğum yılı da özel bir gösterimle anılacak. Tiyatronun iki ustası Haldun Taner ve Ferhan Şensoy’a da saygı duruşunda bulunacak festival programında pek çok önemli ismin yazdığı, yönettiği, oynadığı 24 tiyatro, performans ve dans gösterisi yer alıyor. 

Festival programında yer alan gösterimler 25 Ekim - 26 Kasım tarihleri arasında İstanbul’un iki yakasında; Alan Kadıköy, Atlas 1948 Sineması, Caddebostan Kültür Merkezi, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, ENKA Oditoryumu, Galatasaray Lisesi, İMÇ, İş Kuleleri Salonu, Kanyon, Maximum UNIQ Hall, Müze Gazhane Prof. Dr. Sevda Şener Sahnesi ve Meydan Sahne, Salon İKSV, Ses Tiyatrosu, Süreyya Operası, Şehir Hatları Vapuru ve Zorlu PSM olmak üzere 18 farklı mekânda gerçekleştirilecek.

Festival, Molière’in en sevilen oyunlarından biri olan Kibarlık Budalası’nın çağdaş bir uyarlamasıyla başlayacak. ZenneÇekmeceler ve Bergen filmleriyle tanınan yönetmen ikilisi M.Caner Alper ve Mehmet Binay sinema perdesinde yarattıkları dünyaları bu kez de sahneye taşıyorlar. Kibarlık Budalası Remix, Molière’in 17. yüzyıl Fransa’sında el değiştiren zenginliği ve gücü hicvettiği oyununu popülerlik çabası ve şöhret peşinde koşma temaları üzerinden günümüze uyarlıyor. Oyun, Tekfen Holding’in yüksek katkıda bulunan gösteri sponsorluğunda, 25 ve 26 Ekim’de Maximum UNIQ Hall’da sahnelenecek.

26. İstanbul Tiyatro Festivali programında; festivali açılışını yapacak olan Kibarlık Budalası Remix, Akram Khan’ın nisan ayında prömiyerini yapan gösterisi Akram Khan Topluluğu: Orman Kitabı, Zülfü Livaneli’nin kaleme aldığı ilk tiyatro oyunu olan Duvar, Kartaca Kraliçesi Dido eserlerinden ilham alınarak kurgulanan tek kişilik performans Dido, Ben Duke imzalı Juliet ve Romeo, ünlü sirk topluluğu Les Colporteurs’un gösterisi Toyo!, Bizet’nin Carmen’ine atıfla yarattığı yepyeni projesi Habanera Makamı, Alessandro Baricco’nun çağdaş bir yaklaşımla kısaltarak yeniden kaleme aldığı İlyada, Ortaoyuncular’ın Ferhan Şensoy’un vefatından sonra sahnelere döndüğü müzikli güldürü Şahları da Vururlar, Aliye Ummanel’in yazıp yönettiği oyun Kapalı, Molière maratonu kapsamında perdeden gösterimleriyle Tartuffe veya İkiyüzlülükKibarlık Budalası ve Hastalık Hastası, Emre Koyuncuoğlu’nun yazıp yönettiği Medea’ya İnce Ayar, İstanbul Şehir Tiyatroları’nın Molière’in 400. doğum yılı vesilesiyle uzun yıllar sonra yeniden sahneleyeceği Tartuffe, ENKA Sanat’ın Ortak Yapım projesi kapsamında yapımını üstlendiği Nuh’un Gemisini Aramak, Okan Bayülgen’in yazıp yönettiği ve başrolünü üstlendiği Richard, İspanyol kukla ustası Javier Aranda el kuklasının sınırlarını zorlayarak ona yepyeni boyutlar kattığı bol ödüllü gösterisi Yaşam, Ali Eyidoğan’ın Haldun Taner’in oyunlarından, hikâyelerinden ve gazete yazılarından derleyip sahneye uyarladığı Yaşasın Demokrasi, Pier Paolo Pasolini’nin benzersiz dünyasını dansla yorumlayan Pasolini: Gizli Yangınlar, oyun metni toplumsal cinsiyet araştırmalarına dayanarak yazılan Bir Tatlı Kaşığı Çamur, Euripides Laskaridis’in her detayında sürprizler, heyecan ve şefkat barındıran oyunu Titanlar, Hakan Gerçek’in III. Richard’a hayat verdiği oyun III Richard: Niçin Yaptım, İstanbul’un değişen kültürünü, seslerini, insanlarını, gündelik yaşamını şiirsel zeminle iç içe ve kontrast hâlinde sunan performans serisi İstanbul Mon Amour yer alıyor.

​26. İstanbul Tiyatro Festivali’nin biletleri, İKSV Lale Kart üyeleri için 12 Eylül Pazartesi 10.30’da başlayacak indirimli ön satış döneminin ardından 16 Eylül Cuma günü saat 10.30’da Passo üzerinden satışa çıkacak. Festivalin programı hakkında ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

0
1645
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage