23 EKİM, PAZARTESİ, 2023

2023 Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri Kazananları Açıklandı

Attilâ İlhan Bilim, Sanat ve Kültür Vakfı’nın, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nın desteğiyle düzenlediği Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri’nin bu yılki kazananları açıklandı. Roman dalındaki ödül Ölümden Uzak Bir Yer adlı kitabıyla Kerem Eksen’e, şiir dalındaki ödül Yavaş Yavaş Bilemiyorum kitabıyla Süreyya Berfe’ye armağan edildi. İlk Roman Vakıf Özel Teşvik Ödülü’nün sahibi Nergis Hanım Hakkında Bazı Şeyler kitabıyla Devrim Koçak olurken; İlk Şiir Kitabı Vakıf Özel Teşvik Ödülü’ne ise Şiir Mayasıdır Uzakların kitabıyla Zeynep Tiryaki değer görüldü.

Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri’nin Doğan Hızlan’ın onursal başkanlığında toplanan seçici kurulları ödül sahiplerini belirledi. Mehmet Eroğlu’nun başkanlığındaki Attilâ İlhan Roman Ödülü Seçici Kurulu’nda Deniz Yüce Başarır, Faruk Şüyün, Seval Şahin ve aileyi temsilen Ali Cem İlhan yer aldı. Metin Celal’in başkanlığındaki Attilâ İlhan Şiir Ödülü Seçici Kurulu’nda ise A. Ali Ural, Adnan Özer,  Tuğrul Tanyol ve aileyi temsilen Kerem Alışık yer aldı.

Seçici Kurul, 2023 Attilâ İlhan Roman Ödülü’nün Ölümden Uzak Bir Yer adlı romanıyla Kerem Eksen’e verilmesinin gerekçesini şu şekilde açıkladı: “8. Attilâ İlhan Roman Ödülü, Kerem Eksen'in mutluluktan  trajediye dönüşen bir aile hikâyesini ölümle yüzleşmeyle ve baba-oğul ilişkisine paralel bir kurguyla birlikte anlattığı Ölümden Uzak Bir Yer romanına verilmiştir.”

Devrim Koçak’a armağan edilen İlk Roman Vakıf Özel Teşvik Ödülü’nün gerekçesi ise şu şekilde açıkladı: “8. Attilâ İlhan İlk Roman Vakıf Özel Teşvik Ödülü, Devrim Koçak'ın  kişisel tarihin, mektuplarla ve beklentilerle kurduğu olay örgüsündeki merak unsurunun varlık üzerine bir sorgulamaya da dönüştürdüğü romanı Nergis Hanım Hakkında Bazı Şeyler romanına verilmiştir.“

Yavaş Yavaş Bilemiyorum kitabıyla Süreyya Berfe’ye armağan edilen 2023 Attilâ İlhan Şiir Ödülü’nün gerekçesi ise “Bir ömür şiire verdiği emekle ve bu kitabında kısa dizelerle derinleşerek poetikasının altını bir kez daha çizdiği için Süreyya Berfe'nin “Yavaş Yavaş Bilemiyorum” isimli kitabına 2023 Attilâ İlhan Şiir Ödülü'nün verilmesine oy birliğiyle karar verilmiştir.” olarak açıklandı.

Zeynep Tiryaki’ye Şiir Mayasıdır Uzakların kitabıyla armağan edilen 2023 Attilâ İlhan İlk Şiir Kitabı Vakıf Özel Teşvik Ödülü’nün gerekçesinde “Anlatımcılığı aştığı noktalarda imge zenginliği ve sağlam dize yapısıyla Zeynep Tiryaki’ye ‘Şiir Mayasıdır Uzakların’ isimli kitabıyla 2023 İlk Şiir Kitabı Vakıf Özel Teşvik Ödülü'nün verilmesine oy birliğiyle karar verilmiştir.”  ifadeleri yer aldı.

​Ödüllerin sahiplerine takdim edileceği tören, 2 Kasım 2023 Perşembe günü saat 16.00’da Tüyap İstanbul Kitap Fuarı’nda gerçekleşecek.

0
1001
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage