28 MART, PAZAR, 2021

2021 Sony Dünya Fotoğrafçılık Ödülleri Serbest Dalda Yarışma Bölümü Sonuçları Açıklandı

Dünya Fotoğraf Organizasyonu ve Sony Türkiye, 2020 yılının en iyi tekil fotoğraflarının değerlendirildiği 2021 Sony Dünya Fotoğrafçılık Ödülleri Serbest Dalda Yarışma bölümünde bu yılın kategori birincileri ve kısa listeye kalanlar açıklandı. Bu yılki Serbest Kategori Fotoğraf Yarışması Arjantin, Buenos Aires, FOLA Direktörü Gastón Deleau tarafından değerlendirildi.

Yarışmada 10 kategori birincisinin de aralarında bulunduğu 100’ün üzerinde fotoğrafçı kısa listeye kaldı. Kategori birincilerine vizyonlarını geliştirmeleri amacıyla Sony’nin en yeni dijital görüntüleme ekipmanı verilecek. Ayrıca kategori birincileri Yılın Prestijli Serbest Fotoğrafçısı unvanı ve 5 bin dolarlık ödül için yarışmaya devam edecekler. Yarışmanın "Sokak Fotoğrafçılığı" dalında Disinfection adlı fotoğrafı ile F. Dilek Uyar birinci oldu. Uyar, Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri’nde kazanan olarak listede yer alan ilk Türk kadın fotoğrafçı olurken aynı zamanda 10 kategorinin ikisinde birden finalist olmayı başaran tek Türk fotoğrafçı olarak da listede yer aldı.

2021 Sony Dünya Fotoğrafçılık Ödülleri’nin Serbest, Profesyonel, Öğrenci ve Gençlik yarışmalarının genel birincileri 15 Nisan tarihinde duyurulacak. Kazanan ve kısa listeye kalan eserler ise 15 Nisan’dan itibaren Dünya Fotoğraf Organizasyonu’nun internet sitesinde sanal sergi formatında sergilenecek.

10 kategorinin birincileri şöyle:

Mimari
Düsseldorf’taki Hyatt otelinde, açık mavi gökyüzü manzarasının yansıdığı bir pencereye doğru yükselen merdivenleri görüntülediği The Blue Window adlı çalışmasıyla Klaus Lenzen (Almanya). Bu çalışmada; boşlukta yüzer gibi görünen merdivenler ve pencere, tasarımı ön plana çıkaran ve aynı zamanda fotoğrafa bir sürrealizm unsuru ekleyen karanlık gölgelerle çerçevelenmiş.

Yaratıcılık
Viktorya dönemine ait kıyafetler içerisinde, elinde geleneksel Shona mutfak aletleri tutan genç bir siyahî kadının portresi African Victorian adlı çalışmasıyla Tamary Kudita (Zimbabwe). Fotoğraf, siyahî kadın vücudunun basmakalıp betimlenişini sorguluyor ve çok yönlü bir Afrikalı kimliğinin temsil edildiği alternatif bir görsel dil öneriyor.

Manzara
Alacakaranlık bir akşam göğünde, merkezinde tek başına bir ağaç olan çiçekli bir lavanta tarlasına yıldırımın çarptığı anı yakalayan dramatik fotoğrafı Electric Storm ile Juan López Ruiz (İspanya). Fotoğraf, İspanya’nın Guadalajara şehrinde çekilmiş.

Yaşam Tarzı      
İspanya’nın Alicante şehrindeki plajda sabah yürüyüşü yapan iki kadının yumuşak netleme ile çekilmiş fotoğrafı Dias de playa ile Mariano Belmar Torrecilla (Spain).

Hareket
Hırvatistan’ın Dubrovnik şehrinde bir kadının Lokrum adasında bir falezden denize atladığı ve arkadaşlarının onu izlediği anı kaydeden siyah & beyaz fotoğrafı Girl Power ile Marijo Maduna (Hırvatistan).

Doğal Dünya & Vahşi Yaşam
Bir yabani tavşanın dili dışarıda araziye bakarken çekilmiş eğlenceli fotoğrafı Little Kiss ile Cristo Pihlamäe (Estonya)

Nesne
Boş bir odada bir terzinin mankenini görüntülediği fotoğrafı Memento ile Kata Zih (Macaristan). Zih’e göre, sahnenin durgunluğu bir yalnızlık hissi uyandırıyor ve karantina anılarını canlandırıyor.

Portre
Bir masada otururken derin düşüncelere dalmış boşluğa bakan küçük bir çocuğun görüldüğü Son adlı fotoğrafıyla Lyudmila Sabanina (Rusya Federasyonu). Fotoğraf, çocukluğun, sakinlik ve düşünme odaklı bir başka boyutunu ortaya koyuyor.

Sokak Fotoğrafçılığı
Ankara Belediyesi Sağlık İşleri birimine bağlı bir çalışanın koruyucu giysilerle dezenfektan sıkarak metro platformunda yürüyüşünü belgeleyen sinematik fotoğrafı Disinfection ile F. Dilek Uyar (Türkiye).

Seyahat
Ba Ria - Vung Tau, Vietnam’daki Long Hai balık pazarında yüzlerce balık kurutma tepsisi arasında tek başına bir kadının fotoğrafı Drying Fish ile Khanh Phan (Vietnam). Desene tepeden bakılarak çekilmiş fotoğrafta, balık tepsileri dev bir kumaş parçasını andırıyor ve kadın bu kumaşı dikiyormuş gibi görünüyor. 

0
4149
0
  • 28-03-2021
    0
    749
    0
    Genç Yazarlara Faydalı İpuçları: “Hadi Bir Şeyler Yazalım!”
    Genç Yazarlara Faydalı İpuçları: “Hadi Bir Şeyler Yazalım!”
  • 28-03-2021
    0
    880
    0
    Merve Şendil’in “Karanlığımızın Arkasındaki Şeyler” Sergisi SANATORIUM’da
    Merve Şendil’in “Karanlığımızın Arkasındaki Şeyler” Sergisi SANATORIUM’da
  • 28-03-2021
    0
    923
    0
    “Farkında Mısın?” 2. Ulusal Fotoğraf ve Kısa Video Yarışması İçin Başvurular Başladı
    “Farkında Mısın?” 2. Ulusal Fotoğraf ve Kısa Video Yarışması İçin Başvurular Başladı
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage