16 OCAK, PAZAR, 2022

“100. Yılında Cumhuriyet’in Popüler Kültür Haritası”nın İkinci Cildi Yayımlandı

Derya Bengi ile Erdir Zat’ın birlikte hazırladığı üç ciltte tamamlanacak “100. Yılında Cumhuriyet’in Popüler Kültür Haritası” çalışmasının 1950-1980 arasının izlerini süren ikinci cildi Belki Duyulur Sesim, Yapı Kredi Yayınları’ndan çıktı.

“Gökyüzünde yalnız gezen yıldızlar” şarkısındaki bir dizeden, “Bir haykırsam belki duyulur sesim”den adını alan kitap, Türkiye’de çok partili demokrasi deneyiminin ilk 30 yılından, bir yapboz tarihinin kıyılarından sesleniyor.

Belki Duyulur Sesim; Adnan Menderes’li, Süleyman Demirel’li ve Bülent Ecevit’li yıllara, askerî müdahalelere, Amerikan yardımlarına, “Yanki Go Home” sloganlarına, hızla yayılan gecekondulara, azalan azınlıklara, kılık kıyafetlere, tiryakiliklere, meydanlara ve evlere gazete sütunlarının, dergilerin, Meclis tutanaklarının, mektupların, hatıratların, romanların, filmlerin ve şarkıların penceresinden bakıyor. Siyasetin temel tartışmalarının geçirdiği evrimi, gündelik hayatın küçük zevk ve alışkanlıklarındaki değişimi, eğlence hayatında, yeme içme kültüründe, tatil anlayışında, sporda nelerin başlayıp nelerin bittiğini, geçmişten alınan mirasla bugüne bırakılanlar arasındaki dengeyi araştırıyor.

0
2064
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage