26 MART, CUMA, 2021

Yunan Mitolojisinin Göz Kamaştırıcı Dünyası

Sennur Karanlık’ın çocukları mitoloji dünyasını ve mitolojik kahramanları keşfetmeleri için Yunan mitolojisinde sihirli bir yolculuğa davet ettiği, Serkan Yolcu’nun resimleriyle hayat verdiği kitabı Bir De Ben Anlatayım - Çocuklar İçin Mitoloji üzerine bir yazı.

Yunan Mitolojisinin Göz Kamaştırıcı Dünyası

Zeytin ağacının hikâyesini ilk kim anlatmış acaba ya da “yerin kulağı vardır” sözünü ilk kim söylemiş? Umut, insanlar arasında nasıl yayılmış veya İstanbul nasıl şehir olmuş? Çok çok eskiden insanlar doğa olaylarını, dünyayı ve evreni anlamak, ortak değerlerini geleceğe aktarmak için hikâyeler anlatırlarmış.

​İşte bu mitolojik hikâyeler hâlâ insanları şaşırtmaya, heyecanlandırmaya ve düşündürmeye devam ediyor. Peki, bugüne kadar hep başkalarından dinlediğiniz bu hikâyeleri kahramanların kendi ağızlarından dinlemeye ne dersiniz? Sennur Karanlık’ın çocuklara mitoloji bilgisi ve sevgisini aşıladığı kitabı Bir De Ben Anlatayım - Çocuklar İçin Mitoloji, 2021’in başında okurla Doğan Egmont aracılığıyla buluştu. Kitabın kapağını ve iç sayfalarını süsleyen birbirinde renkli çizimler ise Serkan Yolcu imzasını taşıyor.

Klasikleşmiş Anlatılara Modern Bir Bakış

Kendisinin de yıllardır mitolojiye derin bir ilgisi ve sevgisi olduğunu söyleyen yazar Sennur Karanlık, kitabında bize bu sevgisini hissettiriyor. Gaia ve Uranos’tan, Kronos’a; Hera’dan Apollon’a mitolojik karakterler bu eserde kendi ağızlarından anlatıyor hikâyelerini. Anlattıkları hikâyeler aracılığıyla ete kemiğe bürünüp bize kendilerini tanıtmış oluyorlar.

Heyecanın dozunun bir an bile azalmadığı mitolojik hikâyelerle Olympos’tan İstanbul’a oradan Atina’ya yolculuk ediyoruz. Yolculuklarımız bunlarla da sınırlı değil labirentlerde, göklerde, güneşin yakınlarında hepimizin aşina olduğu mitolojik hikâyelere eşlik ediyoruz. Çoğu yetişkinin aşina olduğu mitoloji bilgisiyle erken yaşta tanışan çocuklara geniş bir hayal gücünün de kapılarını aralıyor kitap.

​Tarihi mitolojik eserlerde mevcut olabilecek didaktik öğretilerden arınmış bir kitap Bir De Ben Anlatayım - Çocuklar İçin Mitoloji. Belirttiğimiz gibi kendi ağzından konuşan karakterler bizleri masalsı bir maceraya doğru çıkarıyorlar. Bunu yaparken destansı hikâyeler alışılmışın dışında bir anlatıma bürünüyor, anlatı böylelikle renkleniyor.

Meraklı ve Hayalperest Çocuklara Bir Armağan

Küçük okurların olduğu kadar ebeveynlerin de ilgisini farklı anlatımı ve birbirinden harika çizimleriyle çekebilecek bir kitap bu. Çizimlerden bahsetmişken Serkan Yolcu’nun çizgilerine değinmeden geçmemek gerek. Birçok eser ve dergiye yaptığı çizimleri ve aynı zamanda kolaj atölyeleriyle tanıdığımız başarılı illüstratör Serkan Yolcu bu kitapta harikulade çizimlere imza atmış. Soyutlamasından, renk seçimlerine çocuklar için üzerine hayaller kurabilecekleri geniş bir dünya yaratmış.

Mitolojik efsaneler, modern anlatıların dahi temellerini aldığı evrensel bir dil yarattılar yıllar içinde. İşte bu dilin en basit ve sade hâliyle tanıtıldığı Bir De Ben Anlatayım - Çocuklar İçin Mitoloji bilgelikten, zekaya; güzellikten, yalnızlığa en temel kavramların yer aldığı mitolojik hikâyeleri buluşturuyor.

Eşek Kulaklı Midas’ın, Odysseia destanının ve daha nicelerinin birkaç sayfada en anlaşılır hâliyle okura tanıtıldığı kitap, merak duygusunu da tetikliyor. Çocukları mitoloji konusunda daha çok araştırıp öğrenmeye, yeni konseptlerle tanışmaya yönlendirebilecek bu eseri tek solukta okuyacaksınız.

​Kitabın sonunda yer alan notlar için ayrılmış sayfaya kendi izlenimlerinizi, öğrendiklerinizi, daha çok merak ettiklerinizi ekleyebilirsiniz. Bu yanıyla da harika bir kılavuz eser niteliği taşıyor. Bütün yönleriyle tarih ve mitolojiye ilgi duyan çocukların başucu kitabı olmaya aday, baştan sona okumak isteyeceğiniz bir anlatı.

0
6490
1
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Advertisement
Geldanlage