
Başarılı bir öykü yazarı olan Çağnam Erkmen’in özgün ve sarsıcı bir dille kaleme aldığı ilk romanı Öl, Doğan Kitap etiketiyle yayımlandı.
Beraber büyüyen, görünürde birbirlerinin sırlarına vâkıf sekiz kadının hikâsi bu.
Abartarak göstermeyi de, saklanmayı da bilen sekiz kadın. Kısa tatillerinde erkekleri, cinselliği ve zamanı masaya yatırıyorlar. Yazar okuyucusunu “Peki bu hikâyede kimler ölecek, kimler kalacak?” sorusunun peşinden sürüklüyor.
“Şebnem acı çekiyor. Acısına son verebilir mi?
Kontes havalı, her şey kontrolü altında.
Kontrol kaybedilebilir mi?
Şahsenem bir karar almış. Pişman olacak mı?
Melike kararlı. Aşka inanabilir mi?”
Öl
Çağnam Erkmen
Doğan Kitap
Sanatçı Olcay Kuş’un, Art On İstanbul’da gerçekleşecek üçüncü kişisel sergisi “Yokuş Yukarı”, 14 Ocak’ta açılıyor.
Toplumsal ruh halleri, sokak, medya, kimlikler ve jestler üzerine odaklandığı son dönem çalışmalarının yer aldığı sergide sanatçı, toplumsal sorunların giderek arttığı günümüzde içinde bulunduğumuz bireysel ve kolektif suskunluk halini ele alıyor.
Olcay Kuş’un desen, kağıt hamurundan heykeller ve tuvaller olmak üzere üç bölümden oluşan ve ilk kez sergilenecek Geride Kalanlar adlı amorf heykel serisini de içinde barındıran sergisi “Yokuş Yukarı”, 18 Şubat tarihine kadar Art On İstanbul’da görülebilecek.
Görsel: Kayhan Kaygusuz
Son yıllarda artan edebiyat dergisi furyasına genç kuşağın ustalarla bir arada toplandığı bir merkez olma düşüncesiyle katılan Karahindiba Dergi, okurlarını Can Yayınları Genel Müdürü Can Öz ve editör, yazar Faruk Duman’la buluşturuyor.
Edebiyat üzerine koyu bir sohbetin gerçekleşeği etkinlik 13 Ocak, saat 18.00’de Karahindiba Dergi ofisinde, herkesin katılımına açık olacak.
Adres: Selanik 2 Caddesi, Itır Apartmanı, 51/4 Kızılay/Ankara
Levent Cantek’in edebiyatçılardan oyunculara, ses sanatçılarından çizerlere, kültür dünyamızın birçok ismi üzerine kaleme aldığı denemelerden oluşan Kuş Eppeği, İletişim Yayınları etiketiyle yayımlandı.
İsmini kuşların yediği ufarak bahar otlarına verilen addan alan kitabın sayfalarında “kültür dünyası” denen âlemin dört köşesinden, kimi o cenahtan kimi bu cenahtan, kimi sahiden “büyük” kimi popüler kimi daha az bilinen şahsiyetlere dair portreler yer alıyor.
Halide Edib’den Aziz Nesin’e, Refik Halid’den Yusuf Atılgan’a, Kerime Nadir’den Sevgi Soysal’a, her renkten yazarlar, Cilalı İbo’dan Yılmaz Güney’e, sinemanın bambaşka karakterleri, Behiye Aksoy, Gönül Yazar, Ajda Pekkan, Zeki Müren: ses ve sahne efsaneleri, “Abidin”den Doğan Güzel’e, her demden çizgi ustaları sayfalarda okuyucusunu bekliyor.
Kuş Eppeği
Levent Cantek
İletişim Yayınları
10 Ocak 2016'da hayatını kaybeden müzisyenin 70. doğum günü anısına 8 Ocak'ta Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi'nde bir anma etkinliği düzenlenecek.
Etkinlik programında küratörlüğünü Londra kaynaklı Victoria & Albert Museum'un üstlendiği gezici ''David Bowie is'' sergisine paralel olarak David Bowie is Happening Now adlı belgesel gösterimi yapılacak. Bütün güne yayılacak etkinlikte tasarımcıların Bowie'den ilham alarak oluşturdukları tasarımlar satışa sunulacak. Radyo Eksen Dj'lerinin performanslarıyla eşlik edeceği etkinliğin biletleri biletix ve Zorlu PSM gişelerinden temin edilebilir.
Kırmızı Kedi Yayınları bir ilk gerçekleştirerek Turuncu Kitaplar dizisi başlatıyor. Dizinin ilk kitabı Vincent van Gogh’un Son Mektupları’ı.
Enis Batur’un dizi editörlüğünü yaptığı Turuncu Kitaplar serisinin ilk kitabı Son Mektuplar’da Van Gogh’un sanat bağlamındaki düşünce ve kaygılarının yanı sıra başka sanatçılarla ilgili can alıcı değerlendirmelerini içeren mektuplardan oluşuyor. Çevirmenliğini Berna Günen’ in yaptığı kitap Kırmızı Kedi etiketiyle raflarda.
İnsanlardan arınmış ve zamansız mekânlarda yakaladığı karelerle tanınan sanatçı Hasan Deniz’in kişisel sergisi “Rahat Bahçe”, 12 Ocak tarihinde Öktem&Aykut’ta açılıyor.
Hayvanat bahçelerinde çektiği fotoğraflardan oluşan yeni sergisinde sanatçı, insanların hayvanlar için tasarladığı bu alanlara bir yaşam alanı olduğu kadar sahne olarak da bakıyor. Hayvanat bahçelerinde insan inşası olan kafes, yuva ve suni iklim şartlarını birer yalan-alan olarak tanımlayan sanatçı, yakaladığı karelerle insana dair biriktirme ve zapt etme dürtülerini ele alıyor.
Doğa ile insan arasındaki ilişkinin modernist yansımalarını iktidar kavramı üzerinden ele alan “Rahat Bahçe”, 18 Şubat tarihine kadar Öktem&Aykut’ta görülebilecek.
20. yüzyılın en önemli şahsiyetlerinden biri olan Nobel Fizik Ödüllü Richard Feynman’ın bilimden sanata, doğadan hayal gücüne, dinden politikaya pek çok alandaki zekâ ve mizah yüklü sözlerini bir araya toplandığı Güzel Dediniz Bay Feynman - Bir Dâhiden Alıntılar, Domingo etiketiyle yayımlandı.
Bilime ve bilmeye dair muazzam bir tutku ve bu tutkuyu elle tutulabilir hale getiren bir anlatma becerisine sahip olan Feynman’ın sözlerini kızı Michelle Feynman derledi. Giriş yazılarını ünlü fizikçi Brian Cox ile çellist Yo-Yo Ma’nın kaleme aldığı bu kitap, bir dâhinin dünyaya benzersiz bakış biçimini ortaya koyan küçük bir hazine sandığı.
“‘Bilmeden nasıl yaşayabiliyorsun?’ diye soranlar çıkar arada. Ne demek istediklerini hiç anlamamışımdır. Ben her zaman bilmeden yaşarım. Orası kolay. Benim asıl bilmek istediğim, nasıl bilir hale geldiğimiz.”
Feynman - Bir Dâhiden Alıntılar
Derleyen: Michelle Feynman
Çev.: Zeynep Arık Tozar
Domingo
Sanatçı Ardan Özmenoğlu’nun 2017 yılındaki ilk kişisel sergisi “Babam Sağolsun”, Gaia Gallery ev sahipliğinde 12 Ocak’ta açılıyor.
Bir kadın sanatçı olarak erkek egemen toplumun kodlarıyla yüzleştiği sergisinde sanatçı, izleyiciye gündelik hayatı yeni baştan düşünme ve sorgulama imkânı tanıyor. Daha önceki eserlerinde olduğu gibi yerel bir deyişten yola çıkarak ürettiği eserlerle toplum içinde insanın kendine sorular sormasını sağlamayı amaçlayan Özmenoğlu, Türkiye ve dünya popüler kültürüne olan bakış açısını yansıtıyor.
Kültürel tarih ve gündelik hayatın üst üste bindiği özgün diliyle tanınan Ardan Özmenoğlu’nun hem bir karşı koyuş hem de bir yüzleşme anlamı taşıyan sergisi “Babam Sağolsun”, 26 Şubat tarihine kadar Gaia Gallery’nin Dolapdere’deki yeni mekânında görülebilecek.
İtalyan kütüphaneci, yazar Chiara Lossani’nin, çocukların büyümeye başlamasıyla aile içinde değişen dengeleri anlattığı romanı Ailede Grev Var, Günışığı Kitaplığı etiketiyle raflardaki yerini aldı.
Aile içi iletişimin önemine değinen Lossani, yetişkinlerin, çocukların duygu dünyalarını dikkate almayan kararlarının yarattığı fırtınalara dikkatleri çekiyor. Polisiye tadında bir kurguya sahip olan romanda filmlerden müziğe, ırkçılıktan çokkültürlülüğe birçok güncel konu da yer alıyor.
“Ailesi, işyerlerine yakın olabilmek için taşınma kararı alınca, Stella, arkadaşlarının yaşadığı mahalleden de, okuldan da ayrılmak zorunda kalır. Hayatı altüst olmuştur. Ama ne büyülü asası vardır, ne de ailesini engelleyebilecek kadar büyümüştür. O da, evde greve gitmeye karar verir ve kucaklaşmaları, iletişimi keser.”
Ailede Grev Var
Chiara Lossani
Çev.: Demet Elkâtip
Günışığı Kitaplığı
Görsel: Mira Miroslavova