31 MAYIS, CUMA, 2019

The Stones of Grandbazaar Arts&Design, Mevaris Koleksiyonuyla Akaretler’de

Akademisyen Fatoş Altınbaş Sarıgül’ün, Kapalıçarşı’nın Taşları – The Stones of Grandbazaar kitabından yola çıkarak hayata geçirdiği pop-up sanat ve tasarım mekânı The Stones of Grandbazaar Arts & Design, sergi ve söyleşilere ev sahipliği yapıyor.

Akaretler’de bulunan mekânda, 500 yıllık Kapalıçarşı geleneğinin mücevherat ustalarına ve kıymetini hiç yitirmemiş dünyasına ışık tutan Kapalıçarşı’nın Taşları – The Stones of Grandbazaar kitabıyla birlikte Fransız fotoğraf sanatçısı Chloe Le Drezen’in Kapalıçarşı’da çektiği fotoğraflar sergileniyor. Ayrıca Ermeni ustalar tarafından tasarlanan ve üretilen, her bir parçanın eşsiz ve kendine has olduğu Mevaris Mücevher Koleksiyonu da ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görüyor.

Fatoş Altınbaş Sarıgül proje ile ilgili: “Öncelikle başlangıç noktam kitaptı. İki yıllık bir araştırmanın sonucunda doktora tezim olan “Kapalıçarşı'da El Yapımı Mücevherat Ustaları, Bir Dönüşüm Hikayesi”ni derinleştirmek, Kapalıçarşı’nın tarihi önemini ve ülke tarihimizdeki yerini uluslararası platformlarda da paylaşabilmekti. Bu amaçla çok özel ve yüksek kalitede Türkçe ve İngilizce, her ülkeden okuyucuyla buluşacak olan bu masa üstü kitabı hazırladım. Kitabın Türkiye’nin tanıtımında da önemli bir rol alacağına inanıyorum. Bu kitapla birlikte aynı ismi taşıyan sanat ve tasarım mekânımızı hayata geçirdik. Binlerce yıldır kötülüklere karşı bir tılsım olarak kabul edilen, güzel anların tanığı mücevhere ve Kapalıçarşı’da zanaat yapan Ermeni mücevherat ustalarının hayatına dikkat çekmek istedik. Ustaların esinlendikleri eşsiz tarih ve dünyanın hiçbir yerinde bulunmayan çok kültürlü yapının fotoğraflarla hayat bulmasını arzu ettik. Kültürel mirasımızın belki de son temsilcileri olan Ermeni ustalar tarafından tamamen elle üretilen Mevaris koleksiyonuyla da nesilden nesile aktarılacak mücevheri tekrar gündeme getirmek istedik.” dedi.

Haziran ayı boyunca açık kalacak The Stones of Grandbazaar Arts & Design platformunda konusunda uzman konuşmacılarla sanat ve tasarım konularında söyleşiler gerçekleşecek.

0
3242
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage