10 EKİM, PERŞEMBE, 2019

Elena Ferrante’den Denemeler: Tesadüfi Buluşlar

Napoli Romanları serisi ile dünya çapında bir üne kavuşan Elena Ferrante’nin denemelerinden oluşan Tesadüfi Buluşlar, Andrea Ucini’nin illüstrasyonları ve Eren Yücesan Cendey’in çevirisiyle, Everest Yayınları’ndan çıktı.

Tesadüfi Buluşlar, Elena Ferrante’nin bir yıl boyunca The Guardian için kaleme aldığı yazılardan oluşuyor. Uzun bir sohbeti andıran bu yazılar ilk aşktan iklim krizine, kadınlar arasındaki düşmanlıktan romanların filme uyarlanmasına kadar geniş bir çerçeveye sahip.

“Roman yazarı rolümün içinde kalarak yazdım ve gerçekten yüreğimde önemli yeri olan sorunlarla yüzleştim, –eğer arzum ve zamanım olursa– bu konuları roman biçiminde geliştirmek isterim,” diye son veriyor Ferrante bu farklı yazarlık serüvenine. Yani bu metinlerde tüm dünyada çok sevilen ve New York Times’ın “günümüzün en büyük yazarlarından” diye nitelediği bir yazarın düşüncelerini, zihnini en fazla meşgul eden konuları ve olası romanlarının tohumlarını buluyoruz.

“Kimi zaman beni alaya alarak şöyle derler: Sevinç, ıstırap, öfke, nefret haykırışları olmayan bir dünya mı istiyorsun? Evet, tam olarak isteğim budur, diye yanıtlıyorum. Artık tüm gezegende, bağırmak, özellikle de acı haykırışlar için bir neden olmasın istiyorum. Alçak sesleri, ince heyecanları, zarif serzenişleri seviyorum.”

0
1790
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage