21 KASIM, ÇARŞAMBA, 2018

Sanat Dünyasının En Güçlü İsimleri Bu Listede

ArtReview, gelenekselleşen ve bu sene hangi isimlerin yer alacağı merak konusu olan Power 100 listesini okuyucularla buluşturdu. Listede bu sene de birbirinden dikkat çekici isimler yer alıyor. Sezon değerlendirmelerini seviyorsanız bu listeye göz atmanızda fayda var.

Sanat Dünyasının En Güçlü İsimleri Bu Listede

Geçtiğimiz senelerde Vasıf Kortun ve Ömer Koç gibi isimlerin de yer aldığı listede bu sene Türkiye’den bir isim dikkat çekmezken listenin olmazsa olmazları Ai Weiwei, David Zwirner, Hito Steyerl, Hans Ulric Obrist gibi isimler bu sene de yerlerini koruyor.

David Zwirner 

Power 100 listesinin bu sene birincisi David Zwirner. 2018'de galerisinin 25. yıldönümünü kutlayan Zwirner, New York'ta 3 tane olmak üzere Londra ve Hong Kong'ta da bulunan galerilerinde altmıştan fazla sanatçıya ev sahipliği yaptı. Bununla beraber, Renzo Piano'nun tasarladığı New York'taki 5 katlı yeni galerisinin bitiş tarihini 2020 olarak duyurdu. Zwirner geçtiğimiz sene listede beş numarada bizleri karşılamıştı.

Kerry James Marshall

Listenin ikinci ismi: Şikagolu Afro-Amerikan ressam Kerry James Marshall. Sanatçının Past Times (1997) adlı tablosu açık arttırmayla 21,1 milyon dolarlık bir satış elde etti, yaşayan siyahi sanatçılar arasında bu bir rekor. Marshall, sanat tarihindeki beyaz üstünlüğünü, çalışmalarında siyahi bedenlere ağırlık vererek eleştiriyor. Sanatçı geçtiğimiz sene 68. sıradan listeye dahil olmuştu.

#metoo

Üçüncü sırada kadınların yaşadığı cinsel taciz ve istismarın açığa çıkarılması ve kadınların cesaretlendirilip ses çıkarmaları adına başlatılan #metoo hareketi yer alıyor. Son yılların en dramatik güç değişimi bu istismarlara karşı sanat dünyasında yapılan eylemlerle öne çıkıyor.

Hito Steyerl

Listenin dördüncü sırasında kuramcı-sanatçı Hito Steyerl var. Sanatçı mayıs ayında Kunstmuseum Basel'da, Martha Rosler ile yan yana sergi açmasıyla içgüdüsel bir algı oluşturdu. İki sanatçı da kitlesel iletişim ve siyaset arasındaki bağlantının format-agnostik ayırt edicileri, görünmez yapıların etkisinin ve boyun eğdirmesinin ifşacıları olarak karşımıza çıkıyor. Steyerl geçtiğimiz sene listenin birinci sırasında yer alıyordu.

Ai Weiwei 

Beşinci isim, önemli sosyal ve politik konuları sanatla bağdaştıran sanatçı ve aktivist Ai Weiwei. Kitlesinin potansiyelinin farkında olan Weiwei, bugünlerde sanatçı olduğu kadar sosyopolitik bir eleştirmen olmasıyla da dikkat çekiyor. Göçmen sorunu üzerine bir belgesel olan Human Flow’a (2017) destek sağlayan sanatçı bu belgeselle Oscar'a aday adayı oldu. Sanatçı geçtiğimiz sene listede 13. sıradaydı.

Iwan & Manuela Wirth 

Çoğunlukla Zürih, Londra, New York, Los Angeles ve Hong Kong'ta galerileri olan Iwan & Manuela Wirth, altıncı sıradan listeye dahil oluyor. İkili İsviçre'de bir kayak merkezinde yeni bir galeri açacaklarını duyurdu. Iwan & Manuela Wirth geçtiğimiz sene yedinci sıradaki yerini bir sıra üste taşıyarak koruyor.

Hans Ulrich Obrist 

Serpentine Galleries'in sanat yönetmeni Hans Ulrich Obrist, yedinci sırada karşımıza çıkıyor. Bu yıl 50. yaşını kutlayan Serpentine Galleries'in sanat yönetmeni daha uzun yıllar bu listede yer alacağa benziyor. Obrist geçtiğimiz sene altıncı sıradan bizleri selamlamıştı.

Thelma Golden 

Harlem'deki Stüdyo Müze'nin direktörü Thelma Golden, sekiz numarada yer alıyor. Geçen sene Harlem'deki Stüdyo Müze'nin şef küratörü ve direktörü olan Golden, müzenin 2021'de açılacak olan David Adjaye tasarımı yeni evi ile ilgili bazı haberler verdi. 175 milyon dolarlık projenin %70'inin bağışının sözü alındı bile. Golden geçtiğimiz yıl da sekizinci sıradaydı.

Eyal Weizman 

Dokuzuncu sırada sanat ve aktivizmin yeni yöntemlerini deneyen, çığır açan mimar Eyal Weizman yer alıyor. Sanatçı/mimar/yazar/profesör Weizman'ın, Turner Ödülü’nün Forensic Architecture adaylığıyla sanat dünyasını yerinden oynattığı söylenebilir. Weizman bu sene listede yükselişte zira geçtiğimiz sene listenin sonlarında yer alıyordu.

Fred Moten

Amerikan şair, eleştirmen ve bir sanatçı jenerasyonuna ilham veren kuramcı Fred Moten, onuncu sırada yer alıyor. Moten'in yazılarının Arthur Jaa, Glenn Ligon, Sondra Perry ve Theaster Gates gibi sanatçılar üzerinde etkisi görülüyor.

100 kişilik listede daha birçok değerli isim bulunuyor. Listenin tamamına ve çevirinin kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

​Çeviri: İrem Dali

0
12659
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage