13 EYLÜL, PERŞEMBE, 2018

Bu Yaz Uluslararası Sanat Dünyasında Neler Oldu?

Yaza yavaş yavaş veda ettiğimiz bugünlerde uluslararası sanat dünyası çalkantılı bir dönemi geride bırakıyor. Gündemi hareketlendirenler arasında taşınan galeriler, mesleğini değiştiren isimler, yeni açılan fuarlar ve açık artırmada beklenmeyen sonuçlar alan eserler yer alıyor. Deniz ve güneşin tadını çıkaran sanat dünyası ise piyasadaki değişimlerden şimdilik habersiz görünüyor. Yaşanan değişimleri ve yaz ayının gözden kaçan önemli olaylarını sizler için derledik.

Bu Yaz Uluslararası Sanat Dünyasında Neler Oldu?

Birçok Galeri Sessizce Kapandı

Muhtemelen New York sanat dünyası için oldukça önemli olan Cheim & Read Galerisi, 25. Cadde’deki sergi mekânlarını yıl sonunda kapatacağını duyurdu. İkinci el piyasaya ve özel projelere odaklanmak için şehrin yukarı yakasına taşınacak olan galeri, küçük ölçekli enstalasyonlar sergilemeye ve fuarlara katılmaya devam ediyor. Galerinin kurucuları John Cheim ve Howard Read, bir sonraki adımı “özel bir uygulama” olarak tanımlıyor.

​Öte yandan, yakın zamanda Chelsealı galerici Jeff Bailey de Hudson dışında bulunan galerisinin kapanacağını açıkladı. Nehrin diğer yakasında yer alan Berlin’s Arratia Beer Galerisi de 12 yıllık mücadelenin ardından Ağustos’un sonunda kapanmıştı.

Daha Çok Galeri, Daha Geniş Alanlar, Daha Fazla Taşınma

Los Angeles Çağdaş Sanat Müzesi’nin yönetimiyle tartıştıktan sonra sahalara dönen Jeffrey Deitch, Hollywood’ta açılacak galerisi için kesin bilgiler verdi. 15 bin metrekarelik alanıyla eylül sonunda açılacak olan galeri, ilk sergisini Ai Wei Wei ile yapacak. Önemli galerilerden biri olan Culver’deki Susanne Vielmetter Los Angeles Project ise sonbaharda açılacağını duyurdu. Galeri, şehrin merkezinde 11 bin metrekarelik eski lastik fabrikasının yerine açılacak. Sotheby’s’in eski uzmanı Charles Moffet de kendi galerisini açacaklar arasında. New York’un Çin Mahallesi’nde açılacak olan galeri, Moffet’in ismini alacak.

Hâlihazırda var olan galeriler, durgun geçen yazın ardından hareketli günlere hazırlanıyor. Miles McEnery Galerisi ve Burning in Water Art, genişleme kararıyla yeni mekânlarına taşındılar. Aşağı Yaka’nın güçlü isimlerinden Nicelle Beauchene Galerisi ise komşu dairelerden birinin üçüncü katını kiralayarak genişlemeyi tercih etti. 2000’lerde Aşağı Yaka’ya taşınan ünlü sanat taciri Sean Horton da bu ayın sonunda Dallas’taki yeni mekânını açacak. 

Büyük Galerilerin Ünlü İsimlerle İş Birlikleri

Dünyanın önde gelen galerileri yazın düzenledikleri eğlencelerde pek çok ismin gönlünü çeldi. Değişim furyasına katılan isimler arasında ünlü galeri ve müzelerin üst düzey yöneticileri de var. Andy Warhol Müzesi’ni uzun yıllar yönettikten sonra iki yıl önce Sotheby’s’e katılan Eric Shiner, güz sanat sezonuna White Cube’te başlayacak. Shiner, İngiliz galerinin New York keşif departmanı için sanat direktörü olarak çalışacak. Öte yandan Toby Kamps de White Cube ile anlaşma yapanlardan. Houston Üniversitesi’nde kendi projesini yöneten Kamps, Blaffer Müzesi’ndeki yönetici ve özel küratör koltuğunu bırakarak White Cube ekibine katıldı.

​Londra Kraliyet Sanat Akademisi’nde sekreter ve baş yönetici olan Charles Saumarez Smith de artık Blain|Southern’de. Smith, Londra ve Berlin’deki galerilerin baş yöneticisi olurken akademiden ise emekliliğini istedi. Öte yandan, sanat piyasasının duayen ismi Liberté Nuti, Christie’s ile yollarını ayırdı. Hauser&Wirth, ikinci sanat piyasası ekibinin başına Nuti’yi getirirken başka bir Christie’s çalışanı Han-I Wang, müzayede evinin başkan yardımcılığı ile Hong Kong çağdaş sanat uzmanlığından ayrıldı. Kariyerini, Gagosian’ın üst düzey yöneticisi olarak devam ettirecek. Cheim&Read’s’in küçülme politikasından yararlanan Pace Galerisi de Adam Sheffer’ı ortağı olarak aldı.

Adam Sheffer

Sanat Piyasasından Galip Çıkan Fuarlar 

Art Basel’in ana şirketi the MCH Grup, Kasım 2019 tarihinde Singapur’da düzenleyeceği sanat fuarını duyurmuştu. Art Basel’in Hong Kong fuarı ortaklarından Tim Etchells ve Sandy Angus ile düzenlenecek yeni Singapur fuarının ismi de hazır. Art Basel tarafından satın alınmasıyla Art SG (Singapur) olarak markalaşan fuar, 80 galeriye ev sahipliği yapacak. Etkinlik, Sand Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek. Koleksiyoner Dean Valentine de Felix LA isimli bir fuar düzenleyecek. Valentine’in, 35 galerinin katılacağı mini fuarının hazırlıklarına başladığını öğrenen Frieze, bir sonraki yıl Los Angeles’ta gerçekleşecek fuarları için çalışmalarını hızlandırdı. Öte yandan, bahar sezonunda düzenlenen New York sanat fuarlarına bir ismin veda ettiği açıklandı. NADA (New Art Dealer Alliance), 2019’da düzenlenecek Armory Week’e katılmayacağını belirtti.

Müzayede Evleri Sıra Dışı Eserler Sattı

Yaz ayında gözden kaçan gelişmeler arasında, müzayede evlerinin sıra dışı satışları da bulunuyor. Vefat eden komedyen Robin Williams ve eşi Martha Garces Williams’a ait satışa çıkarılan koleksiyon, bugünlerde yoğun ilgi görüyor. Sotheby’s’in düzenlediği müzayede ile satışa çıkacak koleksiyonda Deborah Butterfield, Niki de Saint Phalle gibi sanatçıların yanı sıra sokak sanatçısı Banksy, Invader ve Shepard Fairey’ye ait pek çok eser bulunuyor.

​Müzayede piyasasının ünlü isimleri Sotheby’s ve Christie’s, kavramsal ve bilgisayar yapımı ürünlerden oluşacak marketlerini test ettiğini duyurdu. Bu bağlamda Sotheby’s’in Hong Kong şubesi, Xuzhen Supermarket (2007/17) isimli tasarımını 30 Eylül’de sergileyeceğini açıkladı. Xu Zhen’in geniş ölçekli kavramsal işlerinden oluşan sergi, üzerinde boş torbaların olduğu kasalardan ve tüketim nesneleriyle dolu bir süpermarketten oluşacak. Christie’s, Fransız sanat topluluğu Obvious tarafından geliştirilen bir algoritmayla hazırladığı ilk çalışmalarını ise kasımın son günlerinde satışa çıkaracak.

MoMa Üst Düzey İki Yöneticisini Kaybetti

MoMa, 24 saat içinde kendi bünyesinde yer alan üst düzey iki yöneticiyi kaybetti. Klaus Biesenbach, Los Angeles’taki Çağdaş Sanat Müzesi’nin sıradaki yöneticisi olurken Laura Hoptman ise New York Resim Merkezi’nin yönetimini devraldı. MoMa, ayrılan Biesenbach’ın ardından, yerine geçebilecek yeni bir küratör ile Queens’te yer alan MoMa PS1 için yeni bir yönetici arıyor.

İngiliz Müzesi Kadın Ressamlardan İki Resim Satın Aldı

Londra’daki Ulusal Galeri, 27 yıl aradan sonra ilk kez, sanatçısı kadın olan bir eseri daimî koleksiyonuna ekledi. Galerinin 4,6 milyon dolar ödeyerek satın aldığı eser, Artemisia Gentileschi’nin Self Portrait as Saint Catherine of Alexandria (1615–17) adlı çalışması oldu. Kısa bir süre sonra İskoçya Ulusal Galerisi de Sürrealist sanatçı Leonora Carrigton’ın Max Ernst’ü resmettiği portreyi 38 bin dolar ödeyerek satın aldı. İskoçya’daki galeri, ilk sürreal eserini kendi koleksiyonuna eklerken, her iki eser de galerilerin alım politikasında büyük değişikliklere neden olmadı. 

İçerik kaynağı için tıklayınız.

0
6114
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Advertisement
Geldanlage