30 HAZİRAN, CUMA, 2017

Beş Soruda 24. İstanbul Caz Festivali

Bu yıl 4-21 Temmuz tarihlerinde 24.sü gerçekleşecek olan İstanbul Caz Festivali, Orada Olacağım “I’ll Be There” teması ile 20’nin üzerinde mekânda ve 200’ü aşkın yerli ve yabancı sanatçıyı cazseverlerle buluşturacak. Festivale günler kala hazırlanan yoğun programla ilgili bilgilere hızlı bir göz atmak faydalı olabilir.


Beş Soruda 24. İstanbul Caz Festivali

Dünden Bugüne İstanbul Caz Festivali

İlki 1994 yılında gerçekleştirilen İstanbul Caz Festivali her yıl dünyadan ve ülkemizden yüzlerce müzisyeni ağırlayarak Türkiye’de müzikal anlamda çeşitli buluşmalara ev sahipliği yapmakta. 20 yıldır Garanti Bankası sponsorluğunda düzenlenen İstanbul Caz Festivali, ritmik seslere ve dansa davet eden konserleriyle  cazseverlerin her yaz favori festivali olmakta. Festival ana etkinliğinin yanı sıra değişik konseptlerde düzenlediği yan etkinliklerle de festival programını zenginleştirmekte, böylece aktüel ve alternatif müzisyenleri de müzikseverlerle buluşturmakta. Daha önce Pink Martini, Lenny Kravitz, Norah Jones, Diana Krall, Yerba Buena, Tori Amos, Mariza, Mercedes Sosa, Morcheeba, Alicia Keys, John Legend, Joan Baez ve Melody Gardot gibi müzisyenlerin katılımıyla gerçekleşen festival bu yıl da dünyadan ve ülkemizden birçok sanatçıyı, alternatif konseptlerle bir araya getirecek.

Kimler Geliyor?

Festival, ilk haftasında bu sene Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü de alacak olan, Türk pop ve cazının duayen isimlerinden Fatih Erkoç, Deladap ve TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası şefi Kamil Özler ile caz piyanisti Jacky Terrasson ve Fransız caz trompetçisi Stephane Belmondo’yu ağırlayacak. Devamında ise JUNUN, Shye Ben Tzur, The Rajasthan Express, Miles Mosley, Bilal Karaman Trio, Madenöktemersönmez, Levent Yüksel, Taksim Trio, Cenk Erdoğan, Korhan Futacı ve Kara Orkestra, Rain Lab, Tolga Bilgin, Kristian Lind ve Geeva Flava gibi caz, güncel müzik, dünya müziği, blues ve soul’un farklı sesleriyle buluşturacak.

​Önceden Herbie Hancock, Diana Krall, Chick Corea gibi caz müzisyenlerinin yanı sıra Sting, Paul McCartney ve Celine Dion gibi yıldızlarla da çalışan, Grammy Ödüllü Christian McBride, Joshua Redman ile cazın yükselişteki vokallerinden Kandace Springs’te bu festival göze takılan isimler arasında. Festivalin sonlarına doğru tüm dünyada geniş hayran kitlesine sahip, caz ve dünya müziğini harmanlayan Hindi Zahra, Damon Albarn’dan Herbie Hancock’a kadar sayısız isme eşlik eden Afrika müziğinin son yıldızı Diawara, caz ve elektronik müziği birleştiren füzyon mutfağı Snarky Puppy’nin arkasındaki Bokanté ve üç Grammy ödülü, yedi adaylığı, The Wiz müzikaliyle bir de Tony Ödülü bulunan, Motown Records efsanesinin başrol oyuncularından Dee Dee Bridgewater bu yıl göze çarpan katılımcılar arasında. 

Kültleşen ve Yeni Eklenen Etkinlikler Neler?

Bu yıl üçüncüsü gerçekleşecek ve Kadıköy’ün bütün sokaklarına yayılarak Anadolu yakasına kesintisiz müzik sunacak “Gece Gezmesi üçüncü yılında da alternatif müzik sahnesinin, bağımsız ve güncel müziğin en yeni ve en iyi örneklerini festival katılımcılarıyla buluşturacak. Kolektif İstanbul, Ceylan Ertam, Gevende, Son Feci Bisiklet, Jakuzi ve daha birçok isim “Gece Gezmesi” kapsamında sahne alacak.

​Festivalin kültleşen ve parklara yayılan etkinliği “Parklarda Caz” bu yıl da şehrin sakinlerini Fenerbahçe’nin mavisi ve yeşili ortasında keyifli bir güne davet ediyor. 9 Temmuz’da olacak “Parklarda Caz” etkinliğinde Deniz Özçelik Quintet, Gagarin Jazz Band, Bidar Kalender, İpek Göztepe Quintet, İstemeden Oldu! gibi genç caz gruplarının performanslarının yanı sıra İspanyol ekip Mastretta’nın sahne almasıyla festivalin sevilen etkinliği 20:15’te son bulacak. Festival bu yıl çocukların da yüzünü güldürecek. 8 Temmuz’da “Çocukça Bir Gün” etkinliği ile konserler ve atölyelerle çocukların hem müzikal yönlerini keşfedeceği hem de eğleneceği dolu dolu bir cumartesi günü gerçekleşecek. Etkinlik Oran Etkin Timbalooloo konseri, 13 yaşındaki genç piyanist Hakan Başar konseri, Barış için Müzik Üflemeliler atölyesi, dev maskeler atölyesi ve 16:30’da etkinlik biletini göstererek katılabileceğiniz, çocuklar için rehberli Feyhaman Duran sergi turu ile son bulacak. 

Yepyeni Bir Dinamik: “Vitrin” Nedir?

24. İstanbul Caz Festivali kapsamında, SOCAR Türkiye sponsorluğunda bu yıl ilki hayata geçirilen “Vitrin: Türkiye Güncel Müzik Buluşması etkinliğinde, yerli sahnenin başarılı isimleri uluslararası müzik sektörünün önemli temsilcileriyle bir araya gelecek. 5-8 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlik kapsamında sahne alacak müzisyen ve topluluklar arasından seçilecek iki isme SOCAR Türkiye İpek Yolu Turne Destek Ödülü verecek.

​Vitrin kapsamında gerçekleşecek konserlerden Caz Matine’de Yürüyen Merdiven feat. Tolga Bilgin & Kristian Lind ile Geeva Flava sahne alacak. Geçtiğimiz yılın Genç Caz finalistlerinden, “Parklarda Caz performanslarıyla Fenerbahçe sakinlerine neşeli ve hareketli saatler yaşatan Geeva Flava, matinenin açılışını yapacak. Geeve Flava’nın ardından mekanik bir yürüyen merdiven değil, iki bacaklı bir organizma olan Yiğit Özatalay ile Mustafa Kemal Emirel’in, davulun melodik kişiliğiyle piyanoya, piyanonun perküsif kişiliğiyle davula yaklaşmasıyla oluşturdukları ruha, İsveçli kontrbasçı Kristian Lind ile trompetçi Tolga Bilgin eşlik edecek.

Hangi Mekânlarda Olacak?

Gece Gezmesi” etkinlikleri kapsamında Club Quartier (St. Joseph’liler Derneği), Moda Sahnesi, Kadıköy Sahne, Atölye Hangart, Zor, KargART, All Saints Moda Kilisesi ve Dorock XL gibi birçok farklı mekan festivale kapılarını açarken; festivalin ana konserleri yoğunlukla Zorlu PSM Drama Sahnesi ile Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi, Fransız Sarayı Bahçesi, Beykoz Kundura, Salon İKSV, Sakıp Sabancı Müzesi, Zorlu PSM Amfi, The Grand Tarabya Panorama Terrace ve The Marmara Esma Sultan Yalısı’nda gerçekleşecek. Bir gün sürecek “Parklarda Caz” etkinliği ise Fenerbahçe Khalkedon’da müzikseverleri ağırlayacak.

       Biletler Nerede? 

Konserlerin biletleri, Biletix satış kanalları ve hizmet bedeli olmadan İKSV ana gişeden (pazar hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında) satın alınabilir. Konser günü mekân girişinden de bilet satışı olacak. Her konserde tam biletlerin yanı sıra öğrenciler için indirimli bilet de satılacak. Lale Kart sahipleri biletlerine %25’e varan özel indirimlerle sahip olabilecek.

0
5548
1
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage