27 MART, CUMARTESİ, 2021

Video Sanatında Kişisel Anlatılar: “Senkron” ve “Lens’21”

Mixer, fotoğraf ve videonun Türkiye güncel sanatındaki evriminin izini sürdüğü “LENS” isimli sergi serisinin video sanatına odaklanan ikinci edisyonunu sanatseverlerle buluşturuyor. 2019 yılında fotoğrafa odaklanarak “LENS” sergi serisinin ilkini gerçekleştiren Mixer, bu sene de üretim aracı olarak videoyu daha geniş bir perspektiften ele alıyor. İstanbul, İzmir ve Diyarbakır’da paralel olarak gerçekleşecek konuşmalar ve çevrim içi gösterimler ile Mixer, Bilsart, Monitor ve Loading sergi kapsamında bir araya geliyor.

“Lens’21” sergisi, 15 Nisan - 29 Mayıs tarihleri arasında Mixer galeri alanı ve Bilsart’ta izleyici ile buluşacak. Cengiz Tekin, Çağrı Saray, Erkan Özgen, Ferhat Özgür, Hale Tenger, Neriman Polat, Nil Yalter, Özgür Demirci ve Vahap Avşar’ın çalışmaları Mixer’de; Ali Şentürk’ün ‘’Hafif Derinlikte Açığa Çıkan Birtakım İhtimaller’’ başlıklı video yerleştirmesi ise Bilsart’ta sergilenecek. “Lens’21 Buluşmaları” başlığı altında, İzmir’de bulunan Monitor, Borga Kantürk ve Gizem Karakaş’ın çalışmalarına online bir sergi ile yer verecek ve sergi süresince sanatçılarla işleri üzerine bir konuşma düzenleyecek. Ayrıca Diyarbakır’da bulunan Loading ise “Lens’21” sergisine paralel çevrim içi bir konuşmaya ev sahipliği yapacak.

“LENS” serisi kapsamında 2020 yılında gerçekleştirmeyi planladığı ve pandemi nedeniyle ertelenen bu projeyi Bilsart ile birlikte daha kapsamlı bir davete dönüştürmeye karar veren Mixer, Türkiye’nin farklı bölgelerinde yer alan sanat kurumlarının katılımı ile yeni ve uzun soluklu bir proje olan Senkron “Eş Zamanlı Video Sergileri”nin ilk adımlarını atmış oldu. Kurumların kendi programları ile katıldığı ve kolektif bir şekilde organize edilen Senkron, özellikle video alanında hissettiğimiz boşluğu doldurmayı ve ilerleyen senelerde farklı sanat bileşenlerinin de katılımı ile, bu birlikteliğin ve dayanışmanın devam edeceği bir etkinlik olmayı hedefliyor.

Galeri, müze ve sanat inisiyatifleri Senkron “Eş Zamanlı Video Sergileri” kapsamında 15-30 Nisan’da video sanatını mercek altına alan sergi, gösterim ve etkinliklerle bir araya geliyor. Mixer ve Bilsart öncülüğünde gerçekleşecek Senkron “Eş Zamanlı Video Sergileri” İstanbul başta olmak üzere, tüm Türkiye’de sanat kurumlarının ve organizasyonların iş birliği ile, alanında umut vadeden bir etkinlik olma özelliği taşıyor.

Künye:
1- Nil Yalter, Hasköy, tek kanallı video, ses single channel video with sound, 25’, ed.5+2 AP., 2018 (Galerist'in izniyle Courtesy of Galerist)
2- Neriman Polat, denizanaları jelly fish, video, 1_23_, ed.5+1AP., 1998 
3- Vahap Avşar, gar dönüş, re_turning, performans ve video yerleştirmesi performance and video installation, 5’18’17’’ ed. 3+1 AP.,1995 (BüroSarıgedik'in izniyle Courtesy of BüroSarıgedik) 
4- Cengiz Tekin, giriş yok no entry, video, 4’50’’, ed.5+1AP., 2006
​5- Çağrı Saray, Peter Handke’ye saygı-2 homage to Peter Handke-2 , video, 9_50_, 2018

0
2029
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage