01 HAZİRAN, PAZARTESİ, 2020

“Son Sovyet Şairi” Boris Rıji, Natama’da

Şiir ve eleştiri dergisi Natama, 26 ve 27’nci sayılarından oluşan son sayısıyla okurla buluştu. Dergi, bu sayıda 26 yaşında intihar eden “Son Sovyet Şairi” olarak bilinen Boris Rıji üzerine yazılarla, şiirlerinin çevirileriyle açılıyor.

Boris Rıji’nin üç şiirini Türkçeye ilk kez Ezgi Bıdak ve Mehmet Öztek, Natama okurları için çevirdi.İlk bölümlerine önceki sayılarda yer verilen Coşkan Tugay Göksu’nun Ece Ayhan; Adem. Maksatsız.’ın ise Türk Şiirinde Meksika Açmazı konulu yazılarının devamı bu sayıda devam ediyor. Yayın kuruluna yeni katılan Ege Berensel’in Ulus Baker ile birlikte yazdıkları “Yok Dil için Manifesto” da bu sayının sürprizlerinden biri... İnanç Avadit “Değiniler-2”de “iki ayrı ben iki ayrı Türkiye” olarak tanımladığı Gülten Akın ve İsmet Özel’i kıyasladı. Sabit Kemal Bayıldıran “Sosyalist Gerçekçilikte Üçüncü Kuşak’tan Parti ve Şiir”i; Mehmet Öztek ise Gonca Özmen’in bile isteye adlı kitabını yazdı. Davut Yücel’in yedi fotoğraf üzerine yaptığı yorumlardan oluşan dosya görsel sanatlara derinlikli bir perspektif sunuyor. Kitap değerlendirmelerinde bu sayı Davut Yücel, Ali Ayçil’in; Alper Öz, Zafer Zorlu’nun; İnanç Avadit, Burak Giritlioğlu’nun; Enis Akın ise Ahmethan Yılmaz ve Sabit Kemal Bayıldıran’ın kitaplarını değerlendirdi.

​Bu sayının şairleri Boris Rıji, Gül Abus, Süreyyya Evren, İnanç Avadit, Ata Murat Kalkan, İsmayil Sakin, Adem. Maksatsız., Nehir Sal, Aysu Akcan, Serdar Tunçer, Nur Alan, Mehmet Can İnsperest, Abilmuhsin Özsönmez, Ahmet Keskinkılıç, Mahmut Nesip Basmacı, Tan Babür, Canan Yıldırım, Tuba Bozkurt, Selami Mete, Alper Öz, Sevinç Çalhanoğlu, Mert Can Aksoy, Zeliha B. Cenkci, Emre Şahinler, Emrah Yolcu, Furkan Güney, Buğra Giritlioğlu ve Mehmet Öztek.

Fotoğraf: Aaron Tilley

0
1892
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage