25 KASIM, ÇARŞAMBA, 2020

Şakir Eczacıbaşı’nın “Seçilmiş Anlar”ı

İş insanı ve fotoğraf sanatçısı Şakir Eczacıbaşı’nın aramızdan ayrılışının 10. yıl dönümünde, Eczacıbaşı Topluluğu’nun sponsorluğunda, küratörlüğünü Bülent Erkmen’in üstlendiği “Seçilmiş Anlar” adlı sergisi 25 Kasım’dan (bugün) itibaren İstanbul Modern’de sanatseverlerle buluşuyor.

Şakir Eczacıbaşı’nın fotoğrafçılık kariyerine başladığı 1960'lı yıllarda çektiği izlenimci fotoğraflarının yanı sıra 1980’li yıllardan itibaren fotoğrafın teknik imkânlarını kendine özgü bir yaklaşımla yorumladığı çalışmalarını izleyicilerle buluşturan “Seçilmiş Anlar”, sanatçının “doğal halde olduğumuz yerler” olarak tarif ettiği sokakları ve binlerce yıldır birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış Anadolu coğrafyasının çok katmanlı yapısını yansıtıyor. Sanatçının insan merkezli çalışmaları ile kültür sanat alanında döneminin önemli aktörlerinin portrelerine yer veren, aynı zamanda sanatçının “evrensel bir iletişim arama” arzusunu da gözler önüne seren sergi, sanatçının fotoğrafladığı öznelerin “içinde bulundukları ortamla, diğer insanlarla, araçlarla ve yollarla kurdukları ilişkiyi” aktardığı yapıtlara odaklanıyor. Sergide sanatçının, İstanbul Modern Sanat Müzesi Fotoğraf Koleksiyonundaki pek çok çalışmasının yanı sıra Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı’na bağışladığı fotoğraf koleksiyonundan bir seçki ile beraber 300’ü aşkın fotoğraf yer alıyor. Serginin küratörü Bülent Erkmen ise “Şakir Eczacıbaşı, yapmak istediklerine, ilgilerine, ilgilendiklerine, hayata ve fotoğrafa iştahla, coşkuyla yaklaşırdı. Baktığı, gördüğü her şeyin, her anın fotoğrafını çekti. 50, 100, 150 fotoğraf onun, sesine de benzeyen gürül gürül fotoğraf dünyasını anlatmaya yetmez. Sergi, 300’ü aşkın fotoğrafla, Eczacıbaşı’nın yerinde duramayan, kıpır kıpır kamerasının arkasındaki çok yönlü tutkuyu bu kapsamlı seçkiyle anlatmayı hedefliyor.” sözlerini söyledi.

İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı fotoğraf sanatıyla 1960'larda ilgilenmeye başlayan Şakir Eczacıbaşı’nın yapıtlarıyla yurt içi ve yurt dışında büyük ilgi çekerek çağdaş fotoğraf sanatçıları arasında yerini aldığını vurgulayarak sergi ile ilgili olarak şu sözlere yer verdi: “Aramızdan ayrılışının 10. Yıl dönümünde kültür ve sanat dünyasına sayısız katkı sağlayan Şakir Eczacıbaşı’nı onun objektifine yansıyan anlarla anmak istiyoruz. Çok yönlü kişiliğinin yanı sıra Türkiye fotoğraf tarihindeki yerini fotoğrafın biçimselliğini sorgulayarak; çalışmalarında gündelik hayatın devinimini, belirsizliklerini ve değişimlerini yansıtarak bulan Şakir Eczacıbaşı’nın seçtiği anları, İstanbul Modern’deki sergisiyle izleyiciye sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz."

​İş insanı ve fotoğraf sanatçısı Şakir Eczacıbaşı’nın “Seçilmiş Anlar” adlı sergisi 25 Kasım 2020 - 31 Mart 2021 tarihleri arasında İstanbul Modern’de ziyaret edilebilir.

0
4031
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage