27 EYLÜL, PAZAR, 2020

Performistanbul, 7. Çanakkale Bienali’nde

Performistanbul sanatçısı Ekin Bernay’ın Agah Uğur Koleksiyonu’nda yer alan "Ne İstiyorsun?" adlı performansı, "Performansın Tekrar Gerçekleştirme Hakkı" kapsamında, Performistanbul iş birliğiyle 7. Çanakkale Bienali’nin Azra Tüzünoğlu küratörlüğünde sergilenen “Hiç İstemeden Ama Seve Seve” sergisi kapsamında Troya Müzesi’nde ziyaretçiyle buluşuyor.

Bienal kapsamında gerçekleşen bu performansla, Performistanbul, performans sanatlarının da sürdürülebilir bir eser olarak değerlendirilip pazarlanabilir olduğunu kanıtlıyor. Canlı sanatın tekrar gerçekleştirilme hakkı ilk defa Türkiye’deki bir koleksiyoner tarafından satın alınarak koleksiyona katıldı ve şimdi bienalde tekrar yaşam buluyor.

Performans sanatçısı, dans ve hareket psikoterapisti Ekin Bernay’ın ilk olarak 2018 yılında Performistanbul’un düzenlediği ve Simge Burhanoğlu'nun küratörlüğünde gerçekleşen “İHTİYAÇ: SEN, 672 saat canlı süreç” kapsamında sergilediği Ne İstiyorsun? başlıklı performans, içerdiği öğelerin zenginliği ve çok katmanlı anlam yapısıyla ön plana çıkıyor. Bernay’ın bir “içe dönüş” yolculuğunun simgesi olarak tasarladığı performans, o ânki his ve düşünceleri olduğu gibi izleyicilerin karşısına çıkararak oldukça samimi ve etkili bir gösteriye dönüşüyor. Katılımcıların adımlarını attıkları gibi karşılaştıkları beyaz oda, içeride zaman zaman yalnızca duran zaman zaman mektupları okuyarak performansını gerçekleştiren sanatçıyla buluşarak farklı bir hâl alıyor ve herkesi bu ilginç serüvenin içerisinde daha önce hiç uğranmamış duraklarda bırakıyor.

Performans, 7. Çanakkale Bienali’nin adını Leyla Erbil’in Cüce romanından alan “Hiç İstemeden Ama Seve Seve” sergisi kapsamında Agah Uğur’un “yolculuğun kendisi varmaktan mühimdir” mottosuyla tanımladığı koleksiyonun bir parçası olarak izlenebiliyor. Bu özel sergi dolayısıyla Agah Uğur koleksiyonunda yer alan sanatçılar Ekin Bernay, Cevdet Erek, Erinç Seymen, Füsun Onur, Gülsün Karamustafa, Hale Tenger, Halil Altındere, İnci Eviner, Koki Tanaka, Marko Mäetamm, Marcos Ávila Forero, Nabuaki Onishi ve Serkan Demir’in işleri görülebiliyor.

​​Pandemi koşulları nedeniyle sosyal mesafe ve hijyen kuralları gözetilerek gezilebilen 7. Çanakkale Bienali, 17 Ekim 2020 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

0
2592
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage