15 ŞUBAT, CUMA, 2019

Maggie Nelson’ın “Argonautlar”ı Türkçede!

Sivri dili ve cüretkâr kalemiyle kuşağının öne çıkan yazarlarından Maggie Nelson’ın anneliğe, dönüşüme, müşterekliğe, ebeveynliğe, aileye, dilin ve aşkın imkânlarına felsefi bir bakış yönelttiği kitabı Argonautlar, Selin Siral’ın çevirisiyle Kolektif Kitap tarafından yayımlandı.

​National Book Critics Circle Eleştiri Ödülü, The Publishing Triangle Ödülü ve Folio Ödülü Finalisti olan kitap, temelde şu soruları deşiyor: Bir kabuğa, bir kimliğe ihtiyacımız var mı gerçekten?  Öyle bile olsa, bir kimlikle özdeşleşmek mümkün mü? Nelson tüm bu kalıpların öznel, kendini yenileyen, yanıp sönen doğasına ışık tutmayı sürdürüyor. Nelson, sınırlayıcı ve tutucu yaklaşımları, daha kapsayıcı tanımlara varma adına süregiden mücadeleyi ustalıkla analiz ediyor.

“Kimi insanlar kendilerini bir kimlikle özdeşleştirmekten keyif alır; önce Aretha Franklin, sonra da taşıdığı mecazın istikrarsızlığına odaklanan Judith Butler tarafından meşhur edilen You make me feel like a natural woman’da olduğu gibi. Fakat bir kimlikle özdeşleşmek dehşet verici de gelebilir; imkânsızlığı da cabası. İnsanın günün yirmi dört saatini doğrudan cinsiyetinin farkında olarak geçirmesi mümkün değildir. Cinsel özbilinç, neyse ki yanıp sönen bir doğaya sahiptir.”

Görsel: Agnieszka Sozańska

0
1922
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage