13 EYLÜL, CUMA, 2019

Hang Kang Bu Kez “Çocuk Geliyor” ile Türkçede

2016 Uluslararası Man Booker Ödüllü romanı Vejetaryen ile tanıştığımız Hang Kang’ın yeni romanı Çocuk Geliyor, Göksel Türközü’nün Korece aslından çevirisiyle, April Yayıncılık tarafından yayımlandı.

Kore edebiyatının önemli isimlerinden biri hâline gelen Hang Kang, bu romanında Kore'nin unutulmaz dokuz gününü; kimilerinin Gwangju Olayları, kimilerinin ise 18.5 olarak bildiği meşum günleri konu alıyor. Yazar yaşayanlar ve ölüler arasındak ince çizgiden yazıyor. Alacakaranlık kuşağına korkusuzca dalıyor, adalet ve demokrasi tarihinin kanlı bir sayfasını, günümüzdeki yansımalarının ışığında evrensel bir hikâyeye dönüştürüyor.

“Bak Coınğ Hi'ye 1979 yılında gerçekleştirilen suikastın ardından yeni iktidar yönetime geçmek üzere harekete geçti. Kore halkı demokrasinin daha fazla zarar görmesini istemiyordu, ülkenin dört bir yanında gençlerin başını çektiği protestolar başladı.

Ordu iktidara el koydu. Amaçlarının öğrenci ve işçi eylemlerini bastırmak olduğunu söylediler. Silahsız eylemcilere ateş açıldı, işkence edildi, sayısız insan tutuklandı. Dokuz gün süren olaylar ardında binlerce yaralı ve hâlâ sayısı tam belirlenememiş yüzlerce ölü bıraktı. Olaylar Gwangju Ayaklanması ismiyle demokrasi tarihine geçti.”

0
1274
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage