29 EKİM, SALI, 2019

Ercan Kesal’dan Bellek ve Hatıralar Üzerine Yazılar

Ercan Kesal’ın sinema, yazma ve yaşama deneyimine dair yazılardan, hayatında iz bırakmış insanlarla ilgili küçük hikâyelerden, anekdotlar ve ayrıntılarından oluşan kitabı Velhasıl, İletişim Yayınları’ndan çıktı.

Velhasıl, Kesal’ın yirmi yılı aşan yazı serüveninden, renkli bir seçki sunuyor. Bellek üzerine ve hatıralar üzerine çok şey anlatıyor bu metinlerde. Ama bir hatıra kitabı değil bu. Belleği yardıma çağırarak, hayat ve insan olmak hakkında, acılar sızılar hakkında yeniden yeniden düşünmenin kitabı. “İnsan kalacağız!” ısrarının, “Başın öne eğilmesin!” direncinin kitabı.

“‘Geçmiş’, ‘bugün’ dediğimiz şeyin içinde saklı duran bir anılar yumağı. Aynı zamanda gelecekten de kehanetler içeren bir yumak bu. Yaşadığımız her şey, ardımızdan yuvarlanıp birikerek ‘şimdi’yi oluşturduğu için geçip gitmiş; kaybedilmiş bir şey de yok aslında. (…) Zamanın kendine ait bir şiddeti ve gücü var. Hatırladığımızda bize acı ve keder veren şeyler saklı içinde. Ama yaralarımızın merhemi de kabuğunun altında ve ne yazık ki Mısri’nin dediği gibi; bizim dermanımız, yine derdimizden başkası değil.”

0
1922
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage