08 EKİM, SALI, 2019

Belleğin Dilsel Serüveni

Ahmet Güneştekin’in Bakü’deki ilk kişisel sergisi “Belleğin Alfabesi” geçtiğimiz günlerde açıldı. Daax Corporation desteği ve Marlborough Gallery sunumuyla Haydar Aliyev Kültür Merkezi’nde açılan sergi, 30 Mart 2020’ye kadar ziyarete açık olacak.

Güneştekin, sergisindeki eserleriyle dilin renk algısı, mekân duygusu ve düşünce biçimine odaklanıyor. Belleğin ve ölümsüzlük arayışının peşine düşen sanatçı, dilin aynasında tüm bu kavramlara yeni tanımlar getiriyor. Küratörlüğünü Haydar Aliyev Vakfı’nın sanat danışmanı da olan Emin Mammadov’un üstlendiği sergi dolayısıyla Bakü’de özel bir davet de gerçekleştirildi. 

​Sergide sanatçının dile olan derin ilgisini gösteren Azeri romantik şairi Nesimi’ye adadığı Nesimi’ye Recm, aynı anda hem korkunç ve grotesk hem de hipnotize edici ve güzel olarak yorumlanan Ölümsüzlük Odası, uzaktan bakıldığında dönüyormuş hissi veren birbirine geçmiş bisikletlerden oluşan Dilek Ağacı, deşifre edilmesi gereken devasa bir bulmacaya benzeyen Yüzleşme adlı eserleri yer alıyor. Sanatçının ayrıca Tanrının Arka Bahçesi gibi cennet bahçesi hikâyesini, insanlığın kısa bir süre için eriştiği fakat kaybetmesi kaçınılmaz olan ölümsüzlüğü bir şans hikâyesi olarak yorumladığı son dönem işleri de bulunuyor.

0
1210
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage