25 TEMMUZ, PERŞEMBE, 2019

Çevresiz, Sınırsız, Özgür Bir Alan: “Open Wall - I”

Martch Art Project, “Open Wall” adıyla hayata geçirdiği proje sergilerinin ilkini 2 Temmuz’da izleyiciyle buluşturdu. Birinci edisyon “Open Wall - I”; Patricia A. Cordoba, Eser Gündüz ve Emrullah Örünklü’nün çalışmalarına yer veriyor. Sergileme alanı içerisinde mekân-birey ilişkisine getirdiği yenilikçi yaklaşımla dikkat çeken proje sergi, 27 Temmuz’a kadar Martch Art Project’te ziyaretçilerini bekliyor.

Çevresiz, Sınırsız, Özgür Bir Alan: “Open Wall - I”

Martch Art Project kurucu direktörü Bahar Kızgut ile galeri direktörü Ezgi Yıldız, “Open Wall” proje sergilerinde üretimin mekânla ilişkisine dikkat çekiyor. Proje kapsamında bir araya gelen sanatçılar, belirli bir disiplin veya kavramsal bir ilişki üzerinden ilerlemiyor. Sergi, önceden tasarlamak yerine proje sürecinde yaratılan birliktelikten şekilleniyor. Üretime deneysel bir yaklaşım getiren sergileme anlayışında mekân, orada yaratılan işler üzerinden üretimin bir parçasına dönüşüyor. Eserin sınırlarını galeri mekânıyla birleştiren “Open Wall”, Kızgut ve Yıldız tarafından çevresiz, sınırsız, özgür bir üretim alanı olarak tanımlanıyor.

​İlk edisyon “Open Wall-I” ile izleyiciyle buluşan proje sergilerinin, her yıl haziran ayında yenilenmesi planlanıyor. Martch Art Project’e ait internet sitesi ve sosyal medya platformlarından açık çağrı yoluyla belirlenecek sanatçıların başvuru öncesi galeriyi görmeleri öneriliyor. Kızgut ve Yıldız’a göre mekânı önceden deneyimleyen sanatçılar, doğaçlama gelişen üretim sürecinde galeri atmosferini daha iyi özümsüyor. Patricia A. Cordoba, Eser Gündüz ve Emrullah Örünklü’nün “Open Wall-I” için geliştirdikleri ortak üretimse, projenin gelecek sergileri için oldukça merak uyandırıyor.

“Open Wall-I, galeriye girer girmez izleyiciyi Patricia A. Cordoba’nın işleriyle karşılıyor. Meksika doğumlu sanatçı sanatsal üretim ve araştırma süreciyle şekillenen yaşamına Meksika, İtalya ve İstanbul arasında devam ediyor. Baskı resim ve çizim tekniğiyle yarattığı çalışmalar, içsel benliğini simyasal sürece dönüştüren bir araç olarak yansıtıyor. Geliştirilmeye ihtiyaç duyulan bu süreç, Cordoba’nın üretimlerinde sanat pratiğiyle bütünlüklü bir diyalog kuruyor.

​Patricia A. Cordoba’nın ardından, heykeltıraş ve grafiti sanatçısı Emrullah Örünklü’ye ait diptik bir çalışma görülüyor. Grafiti dünyasında “Reach Geblo” olarak bilinen sanatçı, sarmal formdaki üç boyutlu eserini galeri duvarlarına resmederken boyutlar arası kurduğu ilişkiyle mekânı üretime dahil ediyor. Durağan heykeli mekâna taşıyan Örünklü, sergileme alanıyla bütünleşen biçim-form ilişkisinde gözle şekilenen optik bir yanılsama yaratıyor. Projenin getirdiği yaklaşımla devinim kazanan eserler sokak kültürü, insan hakları ve kimlik meselesinden izler taşıyor. “Open Wall-I” sanatçısı Emrullah Örünklü, kamusal alana atıfta bulunmak yerine yeni materyalleri araştırarak heykel ve sokak sanatı disiplinlerini birleştiren deneysel bir yaklaşım getiriyor. 

Proje sergisinin son halkasında mimari disiplinden gelen Eser Gündüz yer alıyor. ATSO Güzel Sanatlar Lisesi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ni bitiren sanatçı, üretim pratiğine İstanbul’da devam ediyor. Ekspresyonist yaklaşım benimseyen Gündüz, esnek çağdaş sanat kavramını farklı disiplinlerle tek bir sayfaya uyguluyor. Böylelikle dijital ve sokak üretimlerini de bir araya getirerek geleneksel üsluba katkı sağlamış oluyor. Üretimlerinde eski ve buluntu kağıtlar, akrilik, suluboya ve sentetik boyalar kullanan sanatçı De Still ve Bauhaus ekollerinden besleniyor. “Open Wall-I” proje sergisinde Artwall (Sanat Duvarı) çalışamalarını sergileyen sanatçı resim, biçim ve şekil ilişkisine performatif üslupla yeni bir algı kazandırıyor. Manyetik güç olarak tanımladığı etkide kompozisyondaki tüm ögelerin tek başına olduğundan daha yalın ve güçlü göründüğüne dikkat çekiyor. Gladio olarak adlandırdığı diğer çalışmalarıysa, karanlık bir çevre ve bütünsel bir atmosferi temsil ediyor. Doğallık ve sadeliğin çalışmalarında yarattığı uyum, Gündüz’ün beslendiği Bauhaus Pavillion’larında yeniden hayat buluyor.

*Alışıldık sergileme anlayışına deneysel bir yaklaşım getirerek farklı üretimlere kapı aralayan “Open Wall-I” proje sergisi, 27 Temmuz’a kadar Martch Art Project’te ziyaret edilebilir.

0
11800
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Advertisement
Geldanlage