0 YAPILAN YORUMLAR
21772 GÖRÜNTÜLENME
0 TAKİPÇİ
0 BEĞENİ
Müjdat Gezen

Hocam öncelikle bizi ağırladığınız için teşekkürler

Rica ederim

Hocam nasılsınız?

İyi değilim çok yorgunum

Hocam çocukluğunuza dair hikâyeyi yıllardır anlatıyorsunuz, ilk piyesiniz vefa lisesi yılları vs. ben Ömer Deniz’in yanında çalıştığınız dönemi merak ediyorum o döneme ait neler hatırlıyorsunuz?

İşte beni annem yazları haylazlık yapmayalım diye yaramaz çocuğuz tabi bende boş geçmesin diye bakkal Mehmet Efendi, manav Fatih Abinin yanı oyuncakçı Ömer abinin yanı, Ömer Deniz'in yıllar sonra Nazım Hikmet'in harp okulu olayından beş buçuk sene yattığını öğrendim.  O zaman hukuk fakültesine giden bir ağabeyimizdi. Oyuncaklar yapıyordu bende onun yanında oyuncak boyuyordum. Sonra bir gün dedim ki Ömer ağabey ben çizeyim de bana kuklalar yap. 10 yaşımdaki kafamla çizdim. Sonra onları kesti, kesme işini bana vermiyordu tehlikeli diye. Onları arkadaşım Saim vardı, onların alt katında, tahtalar ve briketlerden sahne yaptım oynattım. İlk günü dolu gitti iş ikinci gün iflas ettik. Mahalleli ilk günü geldi ikinci gün gelmedi.  İlk macerası bu. Ömer ağabeyi yıllar sonra aradığımda vefat etmişti. 

Hocam Sunay Akın müzesindeki oyuncağınız hakkında bu oyuncağın hikayesini anlatır mısınız?

Evet, Piti ile Pitiş. Bu benim icadım bunları kafamda bir kabasını tasarladım ve dört kolla insanlar birbirine sarılsın sevgi olsun diye Oğuz Arala çizdirdim. Oğuz Aral'dan sonra bir oyuncak firmasına yaptırdım. Hemen tükendi bunlar.  Çocuk merkezi açmıştım ben şimdi iki modeli Sunay’ın orada duruyor.

Hocam Müjdat Gezen Sanat Merkezlerinde durum nedir?

Yarın sınavlarımız var giriş bütün bölümlere. Artık eskisi kadar mesela önceden 400-500 öğrenci başvururdu. Şimdi daha düşük herkes bir an evvel içinde bulunduğumuz sistemden dolayı köşeyi nasıl döneriz, bir an evvel televizyon oyunculuğu yapabilir miyiz diye bir takım hevesler peşindeler. Maalesef,  en güvenilir en çok başvurulan okul biziz ama yine de şikâyetim var bu konuda.

Peki, hocam bir insan tiyatrocu olacağını nasıl anlar? Ya da bu süreç nasıl gelişir?

Ben onunla ilgili bir kitap hazırlamıştım. İnsan neden oyuncu olmak ister diye bunu seviyorum sözcüğünü kullanmadan yapın dedim. 300 kadar öğrencimle yaptım. Onların içinden bazılarını seçip kitaba koydum.  Ve öyle bir kitap çıktı ortaya. Hepsi bu mesleği genelde başkası olabilme yani kendi kimliğinden başka kişilerde olabilme. Çok meslekli olma. Zengin mesleği değildir ama zengin meslektir.  İste bir beyaz önlük giyersin doktor olursun,  bir siyah ölük giyersin savcı olursun, bir çubuklu forma giyersin futbolcu olursun,  iki tane küfür edersin politikacı olursun. Zengin meslek


Peki, hocam devlet tiyatrolarıyla ilgili durum alınan son durumlar.

Sezonu yerli oyunlarla açacağız demişler. Bu aslında kötü bir şey değil. Sezonu Türkiye'deki bir tiyatronun Türk oyunlarıyla açması kötü bir şey değil fakat hangi yazarların hangi oyunları.

Peki, Tiyatro metni üreten bir kitle var mı?

Tuncer Cücenoğlu gibi bir yazar var ki oyunları bütün dünyada oynanıyor. Pek çok genç yazarda var. Yani onları teşvik açısından da iyi ama dediğim gibi hangi yazarları oynayacak devlet tiyatrosunda.

Önemli olan kaliteli olması mı?

Hani yazarlar hangi daha önemli bence. Kalite görece bir kavram günümüzde artık.  Kalitesizliğin bu kadar at koşturduğu bir sistemde kalitenin ne olduğu tartışılmaya başlandı. Doğru değil mi, ama hangi yazarlar oynayacak o hangi…  Ben artık bir işin nasıl yapıldığına bakmıyorum kimle yapıldığına bakıyorum. Mesela ne demişler benim için bakmıyorum kim demiş.

Aslında o kim sorusu her şeyi veriyor

Peki, hocam Tanıdıklarım kitabınız çıktı onunla ilgili konuşalım

Tanıdıklarımı yazdım çalıştığım yayınevi Ka’nın önerisiydi. Bu yaz oyun çalışmalarından fırsat buldum kısa sürede hazırladım. Sevindim Sözcüde en çok satanlara girmiş. Epeyce de baskı yapmış. Mutlu oldum çok.

Peki, hocam kimleri seversiniz, okursunuz?

Ben bütün dünyayı okurum ama kimleri seversen dediğinde yabancılardan Shakespeare ve Çehov hastalığım vardır. Türk yazarlardan da Turgut Özakman,  Sadık Şendil’i tiyatro yazarı olarak severim. Turgut Özakman’ı başka konularda da severim. Yerli yazarlardan Tuncer Cücenoğlu'nun oyunları hoşuma gidiyor, üretiyor da çok üretken bir yazar hoşuma gidiyor.

Hocam Şiirim geldi bırakın beni şiir albümü çıkarmıştınız böyle bir proje var mı?

Şiirlerim var, onları derleyip yeniden bir kitap halinde çıkarmayı düşünüyorum. Sesli değil, şiir kitabı olarak şiir kitabı satmaz biliyorsunuz ama anıdır bir kenarda dursun. 51 tane kitabım çıkmış 52. de o olsun.


Peki, hocam yeni oyunlarınız projeleriniz var mı?

Yeni oyunlarımız var İlker Başbuğ bir oyun yazmıştı mucize diye Atatürk’ün yaşamını anlatıyor. Onu sahneye koyuyoruz. Nazım Hikmet’in Kuva-yi Milliyesi hazır. Kandemir Konduk’un bir müzikali var. Sevgili Hayat müzikali bir de benim bir oyunum olacak ismi Köşe yazarları,  yazarı Yılmaz Özdil bu şekilde.

Son olarak ne söylemek istersiniz

Teşekkür ederim 

0
6302
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Advertisement
Geldanlage