09 AĞUSTOS, PERŞEMBE, 2018

Salvator Mundi Aslında Kimin?

Geçen yıl Christie's’in düzenlediği müzayedede 450 milyon dolara satılan Leonardo Da Vinci’nin Salvator Mundi isimli İsa portresi, sahte olduğu iddiaları ile yeniden gündeme geldi.

Suudi Arabistan Prensi tarafından, bugüne kadar Leonardo için ödenen en yüksek fiyata satın alınan eserin, gerçekte Leonardo da Vinci’nin asistanı Bernardino Luini’ye ait olduğu iddia ediliyor. Oxford Sanat Tarihi Uzmanı Matthew Landrus’a göre Leonardo’nun esere yaptığı müdahale %5 ile %20 arasında değişirken, İsa’nın cüppesi ve altın işlemeli şeridin Luini’nin resimleriyle kıyaslandığında büyük benzerlikler içerdiği görülüyor. Buna rağmen, Leonardo da Vinci’ye özgü sfumato tekniği eserin geneline hâkim olduğundan, iddianın doğruluğuna kesin olarak karar verilemiyor.

Tartışmalı eser Salvator Mundi, Abu Dhabi’nin kültür ve turizminde önemli bir yere sahip. Eylül ayında Louvre Abu Dhabi’de sanatseverlerle buluşacak olan eserin, geçen yıl Paris’te rekor kıran Leonardo sergisinin bu seneki gösteriminde, Mona Lisa’nın yanında yer alacağı konuşuluyor.

0
1190
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage