23 MART, PERŞEMBE, 2017

Michael Haneke 74 Yaşında!

Ölümcül OyunlarPiyanistSaklı ve Beyaz Bant gibi filmleriyle ünlenen Avusturyalı yönetmen ve senaryo yazarı Michael Haneke bugün doğdu. Hakkındaki bazı detayları sıraladık.

-Haneke yönetmenlikten önce besteci olmak ister. Sonrasında tiyatro ile ilgilenir ve sinemaya da televizyon aracılığıyla geçer.

-Haneke neredeyse bütün filmlerine televizyonun bulunduğu bir sahneyi koyarak medyanın sinemadaki yansımalarına dair detaylar vermeyi tercih eder.

-Luis Bunuel’in 1972 tarihli Burjuvazinin Gizemli Çekiciliği adlı filminin içeriğine de benzetebileceğimiz Haneke’nin seçtiği toplumsal konular, onun filmlerine kadar hiçbir zaman tedirgin edecek bir üslupta beyaz perdeye yansımamıştır. Burjuvazinin steril ve korkak yapısı ilk kez dürüst bir şekilde Haneke filmlerinde görülür.

-Haneke’nin erkek karakteri genelde Georg, George veya Georges Laurent adını, kadın karakteri ise Anna, Ann veya Anne Laurent adını taşır.

-20 yıl Viyana televizyonlarında çalıştıktan sonra ilk filmini 46 yaşında çekmiştir. 

-Godard’ın Le Petit Soldat adlı filminde geçen ‘’Sinema saniyede 24 kare gerçektir’’ sözüne ithafen ‘’Sinema saniyede 24 kare yalandır’’ diyerek sinemanın gerçeklik estetiğini kendi film üslubuna benzer bir şekilde ifade etmiştir.

-Viyana Film Akademisi'nde yönetmenlik dersleri verir.

-Başrollerinde Mathieu Kassovitz, Jean-Louis Trintignant ve Isabelle Huppert’ın yer aldığı Happy End adlı son filmi bu yıl içerisinde izleyici ile buluşmaya hazırlanıyor.

0
3671
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage