18 OCAK, ÇARŞAMBA, 2017

İyi Ki Doğdun Gilles Deleuze!

Beraber çalıştığı psikanalist Felix Guattari ile birlikte rizom, çokluk, yersizyurtsuzlaşma, fark, oluş, savaş makinası, organsız beden, virtuel/aktüel, kök-sap, minor edebiyat ve göçebebilim gibi pek çok kavrama hayat veren ünlü Fransız filozof Gilles Deleuze, 1925’te bugün doğdu!

*Sanat, sinema, edebiyat, psikanaliz, ekonomi, dil, antropoloji, ontoloji ve siyaset felsefesi gibi konular üzerine 20. yüzyılın önemli çalışmalarını yaptı.

*Fransa Nazi işgalindeyken doğduğu Paris’i terk etmek zorunda kaldı; kardeşi ise toplama kampına gönderildiği bir trende hayatını kaybetti.

*Felsefesini Spinoza, Leibniz, Hume, Kant, Nietzsche, Bergson, Foucault, Proust, Kafka ve Bacon gibi isimler üzerine yazdığı monograflarla geliştirdi.

*Deleuze bunun  kendilerini güldüren fakat başkalarını kızdıran bir şaka olduğunu düşünse de; Michel Foucalt onun için “belki de birgün bu yüzyıl Deleuzyen bir yüzyıl olarak anılır” demiştir.

*Felix Guattari ile Mayıs 1968 sonrası hareketli bir politik ortamda tanışan Deleuze, University of Vincennes’de ders verdiği yıllarda şu an bilinen pek çok kavramını Guattari ile beraber ortaya koydu.

*Aynı yıl solunumla ilgili problemler yaşamaya başladı; tüberküloz teşhisiyle erken yaşta karşılaştı ve uzun yıllar bu nedenle pek çok sorun yaşadı.

*Yaşamının son yıllarında yazı yazmak için bile çok çaba sarf ettiği bilinen Deleuze, 4 Kasım 1995’te evinin penceresinden aşağı atlayarak yaşamına son verdi.

*Ulus Baker’in pek çok kavramını dilimize kazandırdığı Deleuze’ün önemli eserleri arasında: Kapitalizm ve Şizofreni, Kafka : Minör Bir Edebiyat İçin, Fark ve Yineleme, Bin Yayla, Anlamın Mantığı ve Anti-Ödipus sayılabilir.

0
4218
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle