28 OCAK, PAZAR, 2018
Bugün Pollock’un Doğum Günü!

Convergence

Bugün Pollock’un Doğum Günü!

Going West


Bugün Pollock’un Doğum Günü!

Bugün 20. yüzyılın önemli sanatçılarından soyut ekspresyonist ressam Jackson Pollock’un doğum günü! Drip painting adı verilen damlatma tekniğiyle özgün çalışmalar yapan sanatçı hakkında bilinmeyenler:

*28 Ocak 1912’de Amerika’da doğan sanatçı, kendisini özellikle toplumdan soyutladı ve hayatının önemli bir kısmında alkolizm ile mücadele etti.

*Drip painting ile yere serdiği tuval bezleri üzerinde hareket ederek boyayı dökme, damlatma ve fırlatma gibi tekniklerle sonradan aksiyon/hareket resmi adı verilen resimler yaptı.

*Kendine özgü tekniği ve kötü adam imajı sebebiyle Jack the Dripper takma adıyla anıldı.

*1938-1942 yılları arasında yaşanan Büyük Buhran sırasında, WPA Federal Sanat Projesi’nde Amerikan sanatına destek için çalıştı.

*1950’li yıllarda kariyerinin zirvesindeyken drip tekniğini bıraktı; daha karanlık ve figüratif tablolar yapmaya başladı.

*Hakkında daha sonraları bipolar olabileceği iddiaları ortaya atılan sanatçı, 1956’nın Aralık ayında bir araba kazasında yaşamını yitirdi.

*Önemli eserleri arasında: Going West, Guardians of the Secret, Mural, Convergence, Full Fathom Five, Blue Poles ve Yellow Island sayılabilir.

0
3773
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage