06 MART, PAZARTESİ, 2017

Bugün Michelangelo’nun Doğum Günü!

İtalyan Rönesansı’nın en önemli sanatçılarından biri olan Michelangelo, 1475 yılında bugün doğdu! Sistine Şapeli, Pieta ve Davut gibi önemli eserlerin yaratıcısı olan Michelangelo hakkında bilinmeyenleri sıraladık.

*Tam adı Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni olan sanatçı, Floransa yakınlarında bulunan Caprese şehrinde doğdu.

*Ünlü Medici ailesine ait olan San Marko bahçesinde çalışmaya başlamadan önce 13 yaşında Florentine Resim Atölyesi’nde eğitim aldı.

*Davut heykelini tamamladığında henüz 26 yaşındaydı.

*Giorgio Vasari tarafından yazılan biyografi ile hâlâ hayattayken biyografisi yayımlanan ilk Batılı sanatçı oldu.

*1508 yılında Papa II. Julius tarafından verilen bir görev ile Sistine Şapeli’nin tavanında beş bin metrekarelik bir alana Cennet Bahçesi, Adem ile Havva ve Büyük Tufan gibi dinler tarihinde yer alan önemli olayları resmetti. Adem’in Yaratılışı adlı ünlü eseri de burada bulunuyor.

*1506 yılından beri Papa’yı korumakla görevli olan İsviçreli Muhafızların üniformaları da sanatçı tarafından tasarlandı.

*89’uncu yaş gününe haftalar kala 1564 yılında hayatını kaybetti ve kendi seçtiği yer olan Santa Croce Basilikası’na defnedildi.

*Tüm zamanların en önemli sanatçısı olarak kabul edilen Michelangelo’nun önemli mimari eserleri arasında Laurentian Kütüphanesi, Farnese Sarayı, Aziz Petrus Basilikası ve Pia Kapısı bulunuyor.

0
4055
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage