22 MAYIS, ÇARŞAMBA, 2019

2019 Uluslararası Man Booker Ödülü Kazananı Açıklandı

Prestijli edebiyat ödülleri arasında önemli bir yeri olan Uluslararası Man Booker Ödülü’nün bu seneki kazananı Celestial Bodies kitabı ile Ummanlı yazar Jokha Alharthi ve çevirmeni Marilyn Booth oldu. Eser, bu ödülü kazanan ilk Arapça eser oldu.

Kazanan, dün akşam Londra’da bulunan Roundhouse’ta gerçekleşen törende açıklandı. 50.000 £’lik para ödülü Alharthi ve Booth’un oldu. Alharthi, kitabında üç kız kardeşin ilişkileri üzerinden günümüz Umman’ının hikâyesini anlatıyor. Ödülün gerekçesini ise Bettany Hughes şu sözlerle açıkladı:

​“Aklın ve kalbin sevgisini eşit miktarda kazanan bir kitap, zaman harcamaya değer. Yoğun romanda birbirinin içine giren sesler ve zaman çizelgesi güzelce sunulmuş. Kitabın duyarlı sanatsal niteliği bizi zengin bir hayali topluluğa çekiyor – kitap zamanı, ahlakı ve ortak tarihimizin rahatsız edici boyutlarını sorgulayarak başlıyor. Özne için biçim, ırk, kölelik ve cinsiyet ile ilgili klişelere kurnazca direnen bir metafor. Çeviri ölçülü ve lirik, şiir sanatı ve günlük konuşma dili arasında ahenkle gidip geliyor. Gök cisimleri bizi sınırlayan güçleri anımsatıyor ve bizi serbest bırakıyor.”

0
5604
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle