15 EKİM, PAZARTESİ, 2018

Sezonun Heyecan Yaratan Yeni Tiyatro Oyunları

Bütün bir yaz merakla beklediğimiz tiyatro sezonu bu sene oldukça hareketli başladı. Her yandan yeni oyun haberleri gelmeye başlayınca biz de sizler için bu sezonun dikkatimizi çeken, sahnelenen ve provaları devam eden yeni 27 oyununu derledik. İyi seyirler…

Sezonun Heyecan Yaratan Yeni Tiyatro Oyunları

Dogville

Yönetmen Lars von Trier’nin kült filmi Dogville, Versus Tiyatro tarafından sahneye uyarlanan ve sezonun merak uyandıran yapımlarından biri.

Gerilimle örülmüş bu metnin uyarlaması ve yönetimi Kayhan Berkin’e ait. Oyunun 12 kişiden oluşan geniş kadrosunda Cantürk Çolak, Cenk Doğar, Ece Çeşmioğlu, Esra Yaşar, Güzide Arslan, Gökhan Gürün, Mehmet Yılmaz, Müfit Aytekin, Nihan Aypolat, Olcay Yusufoğlu, Rüzgar Aksoy ve Şerif Erol yer alıyor.

Oyunun hikâyesi Dogville kasabasına Grace adında bir kadının mafyadan kaçarak gelmesiyle başlıyor. Oyun, Grace’in kasabada yaşadığı trajik olayları, insan doğasının ürkütücü yanlarını izleyiciye sunuyor.

​Eylül ayında prömiyerini gerçekleştiren oyunu, 19 ve 26 Ekim’de UNIQ İstanbul’un alternatif sahnesi Glass Room’da izleyebilirsiniz.

Cadı Avı

Engin Alkan’ın William Shakespeare’in Venüs ile Adonis şiiri ve sonelerinden uyarladığı, bestelediği ve yönettiği Cadı Avı, Kadıköy Emek Tiyatrosu’nun bu sezondaki yeni oyunu oldu.

Cadı Avı’nda izleyiciye Inanna, Hekate, Venüs, Mars ve Adonis; Shakespeare’in şiirinden şarkılar söyleyip, kadınlığın ve erkekliğin, savaş ve barışın, Venüs ve Adonis’in hikâyesini anlatıyorlar.

Bu rollere hayat veren isimler ise Ayşegül Sünetçioğlu, Emre Yetim, Mert Arat, Pınar Yıldırım ve Sitare Akbaş.

​6 Ekim’de prömiyerini yapan oyunu, 20, 26, 27, 29 Ekim ve 3, 11, 19, 24, 25 Kasım tarihlerinde Kadıköy Emek Tiyatrosu’nda izleyebilirsiniz.

Hakikat Elbet Bir Gün 

Geçtiğimiz sezon Altıdan Sonra Tiyatro’yla ortak yapımları Hayvan Çiftliği’ni izlediğimiz Tiyatro D22’nin bu seneki yeni oyunu Berkay Ateş'e 25. Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü'nü kazandıran Hakikat, Elbet Bir Gün oldu.

Serkan Salihoğlu'nun yönettiği oyunda Gizem Erdem, Seda Türkmen, Emir Çubukçu, Can Kulan, Berkay Ateş rol alıyor. Daha önceki oyunları gibi bu oyunun da toplumsal bir meseleye eğildiğini oyunun tanıtım metninden anlıyoruz: “Bütün normallerin değiştiği, değerlerin alt üst olduğu ‘uzak’ bir ülkede, hepimizin cebinden çıkması muhtemel o son mektubun şarkılarla beraber anlatılan, etkileyici hikâyesi.”

​15 Ekim’de Zorlu PSM Studio’da prömiyerini gerçekleştirecek oyunu, 17 Ekim’de Baba Sahne’de, 24 Ekim’de Toy İzmir’de, 30 Ekim’de yine Zorlu PSM Studio’da izleyebilirsiniz.

Kral Lear 

Oyun Atölyesi’nin biletleri satışa çıktığı gibi tükenen yeni oyunu, William Shakespeare’in iktidarın vahşiliğini anlatan eseri Kral Lear oldu. Sezonun en merak edilen oyunlarından biri olmasında başrolünde Haluk Bilginer’in yer almasının da önemli bir payı olduğu aşikâr.

​Oyunda yer alan diğer oyuncular ise Berfu Öngören, Hare Sürel, Nazlı Bulum, Arif Pişkin, Deniz Celiloğlu, Kaan Turgut, Onur Özaydın, Sertan Müsellim, Efe Tunçer, Hüseyin Sevimli. Şu an için 2 Aralık’a kadar yer bulunamayan oyunun biletlerini buradan takip edebilirsiniz.

Dali’nin Kadınları

Çolpan İlhan & Sadri Alışık Tiyatrosu’nun bu sezon sahneye koyduğu Dali’nin Kadınları, yaşadıkları dönemlere iz bırakan dört kadını, Marilyn Monroe, Virginia Woolf, Edith Piaf ve Frida Kahlo’yu aynı sahnede buluşturuyor.

Erdi Işık’ın yazdığı, Ali Düşenkalkar’ın yönettiği oyunda karakterlere Hatice Aslan, Devrim Nas, Hande Soral, Gülin İyigün, Açelya Devrim Yılhan hayat veriyor. Oyun bir kahramanın kafasının içinde yarattığı ütopik bir evrende geçiyor. Marilyn Monroe Virginia Woolf, Edith Piaf ve Frida Kahlo, Salvador Dali cinayetinde şüpheli kişilerdir çünkü öldürüldüğü bıçakta bu kadınların parmak izleri bulunur. Katilin kim olduğunu bulmaya çalışan oyunun kahramanı giderek kendi iç dünyasını ve hayatını sorgulamaya başlar.

​13 Ekim’de prömiyerini gerçekleştiren oyunu 28 Ekim, 3 ve 10 Kasım tarihlerinde Zorlu PSM’de, 23 Ekim’de CKM’de, 1 Kasım’da Kozzy’de, 14 ve 25 Kasım tarihlerinde UNIQ İstanbul'da izleyebilirsiniz. 

Kıyı

Wajdi Mouawad’ın kaleme aldığı ve Kemal Aydoğan’ın yönettiği Kıyı, Moda Sahnesi’nin bu sezon sahneye koyduğu yeni oyunlardan biri.

Onur Ünsal, Uluç Esen, Caner Erdem, Mert Şişmanlar, Melek Ceylan, Barış Yurtsever, Çağla Buldak ve Talha Kaya oyuncu kadrosunu oluşturan isimler. Oyun, ölen babasını doğduğu topraklara gömmek için zorlu bir yolculuğa çıkan Wilfrid’in hikâyesini anlatıyor. Sahneye koydukları pek çok oyun gibi Kıyı da şu ana kadar izleyenlerden tam not alan yapımlardan biri oldu.

​Biletleri hızla tükenen Kıyı’yı 16, 17 ve 18 Kasım tarihlerin Moda Sahnesi’nde izleyebilirsiniz.

Maraton

Moda Sahnesi’nin bu sezon sahnelediği yeni oyunlardan bir diğeri Kemal Aydoğan’ın proje danışmanlığını yaptığı, Bedirhan Dehmen’in tasarladığı ve yönettiği Maraton.

Joko’nun Doğumgünü oyununda Joko’yu canlandıran Tolga İskit, Balerin’in balerini İlke Kodal ve Hedwig ve Angry Inch müzikalinin Hedwig’i Yılmaz Sütçü’den oluşan kast izleyiciye tam anlamıyla bir dans maratonu sunuyor. Bunu Moda Sahnesi’nin sosyal medya hesaplarındaki paylaşımlardan da görebilir ve bu nefes kesen maraton hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Oyun, 1930’lar Amerika’sında, Büyük Buhran zamanında popülerleşmiş bir yarışma ve eğlence türü. İzleyicinin farklı bir yapım izleyeceği kesin.

​Moda Sahnesi’nde sahnelenecek Maraton’da şu an için 18 ve 19 Ekim tarihlerinde yer bulabilirsiniz.

Dünyada Karşılaşmış Gibi

Sezonun diğer heyecan uyandıran yapımı ise Krek’in yeni oyunu Dünyada Karşılaşmış Gibi. Tam anlamıyla bu oyunla “Krek Geri Dönüyor.”

Berkun Oya’nın yazıp yönettiği oyunda Alican Yücesoy, Defne Kayalar, Fatih Artman, Okan Yalabık, Öner Erkan, Serkan Keskin ve Settar Tanrıöğen oynayacak.

Oyuncu kadrosu, metni ve alışılmışın dışında bir ses ve sahne tasarımı vaat eden oyun sezonun ses getirecek yapımlarından biri olmaya aday.

Dünyada Karşılaşmış Gibi, Kasım ayından itibaren Pozitif’in iş birliğinde Volkswagen Arena’nın ev sahipliğinde sahnelenecek. 

Beş Sevim Apartmanı 

Tiyatro Alesta, bu sezon Mine Söğüt’ün ilk romanından uyarladığı Beş Sevim Apartmanı ile tiyatroseverlerle buluştu.

Orçun Ucal’ın uyarladığı, yönettiği ve oynadığı oyunun kadrosunda Elif Sözer, Leman Aydın, Nevra Ayşem Savaşcı, Mehmet Şerif Tozlu, Oğuz Gülen yer alıyor.

​Onlara göre “Rüyada tiyatro görülse de görülmese de Beş Sevim Apartmanı’nı izlemek iyiye işarettir.” Söğüt’ün okuyanı cinperi alemine götürdüğü romanı sahnede izlemek isteyenler, 19 Ekim ve 17 Kasım’da Kadıköy Emek Tiyatrosu’nda, 26 Ekim’de ikincikat’ta, 1 Kasım’da da Barış Manço Kültür Merkezi’nde yer edinebilir.

Etik Nedir?

Gökhan Erarslan’ın yazıp yönettiği, Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçılarından, oyuncu ve yönetmen Tolga Çiftçi’nin oynadığı Etik Nedir?, bağımsız sanat topluluğu Gestus’un ilk yapımı.

Etik Nedir?, bir akademisyenin son dersine odaklanıyor ve gündelik hayattan aile kurumuna, politikadan kadın-erkek ilişkilerine kadar pek çok konuyu ‘etik’ kavramı üzerinden tartışmaya açıyor. Bu tartışmanın nasıl bir yer evrileceği ise merak konusu.

​Oyunun prömiyeri 30 Ekim akşamı Şişli Blackout Sahnesi’nde yapılacak. Daha sonra 6,13 ve 20 Kasım tarihlerinde yine Şişli Blackout Sahnesi’nde izleyebilirsiniz.

Teftişör

Tiyatroadam, bu sezon sahneye Nikolay Gogol’ün Müfettiş adlı eserinden uyarladıkları Teftişör’le çıkıyor.

Oğuz Utku Güneş, Irmak Bahçeci ve Ayşe Ayter’in uyarladıkları metin yedi kişilik distopik bir komedya haline gelmiş. Oğuz Utku Güneş’in yönettiği oyunun oyuncu kadrosunda Barış Yıldız, Berk Yaygın, Çağdaş Tekin, Çetin Kaya, Deniz Özmen, Ediz Akşehir ve Gökhan Azlağ rol alıyor.

Teftişör’ü 18 Ekim’de Yunus Emre Kültür Merkezi’inde, 23 Ekim’de Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi’nde, 24 Ekim’de Baba Sahne’de ve 31 Ekim’de Trump Kültür ve Gösteri Merkezi’nde izleyebilirsiniz.

Closer - Sevgi Neden Yetmez?

Patrick Marber’ın en popüler oyunlarından biri olan Closer, Cengiz Bozkurt’un yönetimiyle bu sezon İkincikat’ın yeni projesi oldu.

Tesadüfi bir şekilde birbirleriyle yolları kesişen dört kentli insanın ilişkilerini ele alan Closer - Sevgi Neden Yetmez?’in başrollerinde Cansel Elçin, Pelin Akil, Serhan Onat ve Zeynep Tuğçe Bayat yer alıyor.

Closer, 2004 yılında da başrollerinde Julia Roberts, Jude Law, Natalie Portman ve Clive Owen’ın bulunduğu bir film olarak izleyiciye sunulmuştu.

Oyunu, 26 Ekim’de UNIQ Hall’de yapacağı prömiyerin ardından 30 Kasım’da tekrar aynı sahnede izleyebilirsiniz.

Julie

Geçtiğimiz sezon Hafızasını Kaybeden Müzeden Bir Traktöre Mektuplar adlı oyununu izlediğimiz disiplinlerarası çalışan ve performatif işler üreten ba-tiyatro’nun bu sezondaki yeni oyunu Julie oluyor.

August Strindberg’in yazdığı ve Yusuf Demirkol’un yönettiği oyunun kadrosunda Ahmet Varlı, Gizem Erman Soysaldı ve Nilay Erdönmez yer alıyor.

August Strindberg’in cinsiyet, sınıf ve güç temalarını ele alan klasik trajedisi Julie, zamansız bir evde yeniden karşımıza çıkıyor. Genç ve vahşi Julie’nin yılbaşı partisinde mutfakta, Jean ve Kristin kutlamanın pisliğini temizliyor. Partinin ortasında Julie, Kristin ve Jean’la güç oyunu başlatıyor. Ve oyun bir anda vahşi bir hayatta kalma savaşına dönüşüyor.

Julie, 27 Ekim’de Moda Sahnesi’ndeki prömiyerinin ardından 28 Ekim’de TOY İstanbul'da ve 31 Ekim'de TOY İzmir'de izleyebilirsiniz.

Balans

Selim Akgül’ün yazdığı, Berfin Zenderlioğlu’nun yönettiği Balans, Şermola Performans’ın bu sezon sahneye koyduğu yeni yapımı.

Bir tamirhanesinde geçen oyunda ikiyüzlülüğün, kişisel çıkarların, riyakarlığın insan ilişkilerinde ne kadar da normal bir hâl aldığını, gittikçe karaktersizleşen bireyi ve aile yapısını anlatıyor. Oyuncu kadrosunda Nazmi Kırık, Özlem Taş, Sabahattin Ozan Aslan ve Selim Akgül yer alıyor.

Balans’ı  17 ve 22 Kasım’da Kumbaracı50’de izleyebilirsiniz.

Nihayet Makamı

Kumbaracı50, bu sezon dört yeni oyunla sezonun en üretken sahnelerinden biri. Bu oyunlardan ilki de Nihayet Makamı olacak.

Burçak Çöllü’nün yazdığı ve yönettiği oyunun oyuncuları Ayşegül Uraz ve Gülhan Kadim olurken, müzik ekibinde Burçak Çöllü, Dolunay Pircioğlu ve Ayşegül Aykaç yer alacak. Oyunun hikâyesi bizi oldukça eskilere 1918 yılının İstanbul’una götürüyor. Şaire Şehvâr Hanım’ın yalnız hayatını eski hizmetçisi Sabriye’nin ziyaretiyle değişiyor. İzleyiciye de anılar, şiirler ve şarkılarla dolu bir yapımı izlemek kalıyor.

Oyunu 26 ve 27 Ekim’de, 9, 10, 17, 30 Kasım ve 1 Aralık tarihlerinde Kumbaracı50’de izleyebilirsiniz.

Not: Kumbaracı50’nin bu yıl sahneleyeceği iki oyun daha olacak. Biri Yiğit Sertdemir ve İsmail Sağır'ın yürütücülüğünde, ortak yazım ve sahneleme ürünü olan Kefaret Oteli; bir diğeri yine Yiğit Sertdemir'in kaleme aldığı Babaannemin Masalı olacak. Sonuncusu ise tiyatro insanı Sermet Çağan’ın (1929-1970), üzerine çalıştığı fakat yazamadan vefat ettiği At Gözü adlı oyun olacak. Yiğit Sertdemir, aynı fikirden yola çıkarak ve aynı isimle Sermet Çağan’ın anısına bu metni tamamlayıp sahneye koyacak. Kumbaracı50, tiyatro izleyicisinin sezon boyunca ayrılamayacağı sahnelerden biri olacak.

Ne Evet Ne Hayır

Oğuz Atay’ın tutarsızlıklarla dolu öyküsü -ki isminden de anlayacağınız-Ne Evet Ne Hayır, bu yıl NoAct Sahne tarafından tiyatroseverlerin beğenisine sunuldu.

Özge Erdem’in yönettiği oyunda M.C ve F.G’yi Özer Arslan ve Sinan Arslan canlandırıyor. Ne Evet Ne Hayır, farklı toplumsal sınıflardan gelen M.C ve F.G’nin aynı çıkmazlarda dolaşan öyküsünü izleyiciyle paylaşıyor.

​Oyunu 19 ve 26 Ekim tarihlerinde NoAct Sahne’de izleyebilirsiniz.

Madde 22

Semaver Kumpanya; Metot, Kuşlar, Cimri, Akşam Yemeği ve daha birçok harikasına bu sezon bir yenisini daha ekliyor: Madde 22. Provaları hâlen devam eden oyunu, Joseph Heller yazdı, Işıl Kasapoğlu yönetecek.

​Heller’in II. Dünya Savaşı’nda yaşadığı deneyimlerinden yola çıkarak yazdığı ve oyunlaştırdığı Madde 22, kara komedi klasikleri arasında yerini koruyor. Oyunun kadrosu ve gösterimi hakkında ilerleyen günlerde daha ayrıntılı bilgiye erişeceğiz ve sizlerle paylaşacağız.

Provalardan

Yalnızlar Kulübü

B Planı & Toy’un ortak yapımı, Sami Berat Marçalı’nın yazıp yönettiği Yalnızlar Kulübü, sezonun dikkat çeken yapımlarından.

Kaya Akkaya, Devin Özgür Çınar, Olgu Baran Kubilay, Umut Kurt, Ceren Taşçı ve Duygu Yetiş’in rol aldığı oyun, bir kişisel gelişim kursunun on haftalık serüvenini mercek altına alıyor.

Yalnızlar Kulübü’nü 22, 23 Ekim tarihlerinde Zorlu PSM Studio’da, 30, 31 Ekim’de ise Toy İstanbul’da izleyebilirsiniz. 

Ufak Tefek Duyumlarımız

Henüz haklarında pek bilgiye sahip olmadığımız oyunları da sizlerle paylaşalım istedik.

DasDas Tiyatro’nun geçtiğimiz gün duyurduğu ve heyecan yaratan yeni oyunlarından biri, uzun zamandır hiçbir projede yer almayan usta isim Şener Şen’in başrolde olacağı Zengin Mutfağı. Henüz oyun hakkında ayrıntılı bilgiye sahip değiliz. DasDas’ın bir diğer oyunu ise Anton Çehov’un yazdığı, metin düzenlemesi ve yönetmenliğini Saim Güveloğlu’nun üstlendiği Ivanov olacak. 

Craft Tiyatro’nun Instagram hesabını takip edenler hummalı bir çalışmaya şahit olmuşlardır. Son yıllarda sahneledikleri Yen, Yutmak ve Killology oyunlarıyla çıtasını yükselten Craft Tiyatro’nun Çağ Çalışkur’un yöneteceği bu sezonki yeni oyunu biliminsanı Rosalind Franklin’in hikâyesinin anlatılacağı Fotoğraf51 olacak. Başrollerinde Funda Eryiğit, Edip Tepeli, Bahadır Efe, Korhan Soydan, Jak Cem Avnayim, Orçun Soytürk, Barış Arman yer alacağı oyunun ayrıntılı bilgisi ileriki günlerde açıklanacak. 

Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin ile geniş bir izleyici kitlesine ulaşan BAM’ın yeni oyunu Kader Can olacak. Murat Mahmutyazıcıoğlu’nun yazıp yönettiği oyunda Deniz Karaoğlu oynayacak.

DOT’un ise iki yeni oyunu olacak. Henüz ayrıntılı bilgiye sahip olmadığımız oyunlardan ilki David Greig’in yazdığı Murat Daltaban’ın yönettiği Prudencia Hart ve Bir Tuhaf Dibe Vurma Öyküsü olacak. Bir diğeri ise Çıkışa Gel adlı oyun olacak. 

Unutmadan 22. İstanbul Tiyatro Festivali’nde izleyeceğimiz yeni oyunları okumak için buraya tıklayın.

0
20073
1
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle