16 MART, ÇARŞAMBA, 2016

İstanbul Tiyatro Festivali’nde İzlemeniz Gereken 10 Oyun

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen İstanbul Tiyatro Festivali heyecanla beklenen yerli ve yabancı yapımlardan oluşan programını açıkladı. Oyun, dans ve performanslarla mayıs ayında şehri etkisi altına alacak festivalden sizler için en dikkat çeken 10 oyunu seçtik.

İstanbul Tiyatro Festivali’nde İzlemeniz Gereken 10 Oyun

1989’dan bu yana uluslararası tiyatro etkinliği niteliği taşıyan İstanbul Tiyatro Festivali 20. yılında yine birbirinden özel yapımları izleyiciyle buluşturacak. 3-28 Mayıs tarihleri arasında sürecek festival programında yurtdışından dokuz, Türkiye’den 23 oyun, dans ve performanstan oluşan 32 gösteriyi ve zengin içerikli 18 yan etkinliği 25 farklı mekânda sanatseverlerle buluşturacak. Festivalde 21 yerli yapım Türkiye prömiyerini, uluslararası bir yapım ise dünya prömiyerini gerçekleştirecek. 

Godot’yu Beklerken

Festivalin açılış oyunu olarak da belirlenen Samuel Beckett’in ölümsüz eseri Godot’yu Beklerken, program açıldığı andan itibaren en dikkat çeken oyunlardan biri oldu. Daha önce defalarca farklı kişiler tarafından oynanan oyun, bu kez Platform 0090, Toneelhuis ve İstanbul Tiyatro Festivali ortak yapımcılığında, Studio Oyuncuları tarafından sahneleniyor.

Oyunun yönetmen koltuğunda oturan Şahika Tekand ve Studio Oyuncuları, oyunda beklemek ve beklenti, umut ve umutsuzluk, varolma kavramının ikiliğinde akıl dışılığı ve akla uygun kılma çabasının çaresizliğini ifade eden bir düzen kuruyorlar.

Bu çaresiz bekleyişte neye benzediğini bile bilmedikleri “Godot” sizce gelecek mi?

Oyun 3 ve 4 Mayıs tarihlerinde Uniq Hall’de.

Oyun süresi 90' ve tek perdedir.

Yazan: Samuel Beckett Yöneten: Şahika Tekand Çeviren: Uğur Ün, Tarık Günersel Dekor: Esat TekandIşık ve Ses Tasarımı: Şahika Tekand Yönetmen Asistanları: Verda Habif, Nesli Kayalı, Nazlı Deniz Korkmaz, Arda Kurşunoğlu Oynayanlar (alfabetik sırayla): Onur Berk Arslanoğlu, Cem Bender, Sedat Kalkavan, Nilgün Kurtar,Mehmet Okuroğlu, Yiğit Özşener.

Gizli Yüz

“Saatlerin sırrını paylaşmak istiyorum insanlarla.
O zaman açılır gözleri belki.
Ve kendi öykülerini yaratıp anlatmaya başlayabilirler.” (Oyundan)


Europalia, wpZimmer ve İstanbul Tiyatro Festivali ortak yapımı ve Onderhetvel, T.Arsenaal Mechelen ve Platform 0090 prodüksiyonu olan Gizli Yüz, düş ve gerçeğin sınırında kimlik üzerine kurulmuş bir hikaye. Orhan Pamuk’un aynı isimli yapıtından bir uyarlama olan oyunda genç bir fotoğrafçı ve esrarengiz bir kadın farklı şehirlerde çan kuleleri, çıplak ağaçlar, gece kulübü ve kamera görüntüleri arasında dolanırlar; ikisi de düş ve gerçeğin tam sınırındadır. Yaratıcı sahne tasarımı ve ışık düzeninde, Türkiye ve Hollanda'dan bir araya gelen oyuncular, bu hikaye etrafında gerçekleşmesi muhtemel hikayeleri canlandıracaklar. Oyunun anadili İngilizce, Türkçe üstyazı desteği sağlanacak.

Oyun 6, 7, 8 Mayıs tarihlerinde Moda Sahnesi’nde.

Oyun süresi 60' ve tek perdedir.

Metin: Orhan Pamuk Konsept ve Yöneten: Mesut Arslan Sahneleme ve Işık Tasarımı: Erki De Vries Dramaturji: Ata Ünal Ses: Stijn Demeulenaere Oynayanlar: Yves De Pauw, Ina Geertz, Deniz Polatoğlu Colen, Tom Van Landuyt Teknik: Bas Banen, Dieter Lambrechts, Turan Tayar, Culture Crew Kostüm: Johanna Trudzinski Reji Asistanı: Çiğdem y Mirol 

Shakespeare'in Bütün Ölümleri

Shakespeare'in oyunlarının toplamında sahne üzerinde tam 75 ölüm gerçekleşir. Spymonkey ekibi de Shakespeare oyunlarındaki tüm ölümleri İngiltere'nin ‘en büyük dört clown’u tarafından canlandırır. Ölümleri bazen uzatarak, bazen altını üstüne getirerek, bazen dokunaklı, bazen müzikal ve deli dolu bir şekilde sahneye taşıyan ekip bunları “ciddi, taşkın, akıllı ve komik” dört clown ile karakterize eder. Oyun anadili İngilizce, Türkçe üstyazı olacak.

Oyun 24, 25, 26 Mayıs tarihlerinde Moda Sahnesi’nde. 24 Mayıs oyunu ardından Spymonkey ile söyleşi gerçekleştirilecek.

Oyun yaklaşık 110' sürecek; iki perdedir. Yaş sınırı: +14

Uyarlayan ve Yöneten: Tim Crouch Tasarlayan: Lucy Bradridge Video Tasarımı: Sam Bailey Işık Tasarımı: Phil Supple Özgün Müzik: Toby Park Koreografi: Theo Clinkard, Janine Fletcher Yönetmen Yardımcısı: Lucy Skilbeck Ses Eğitimi: Nia Lynn Sahne Amiri: Andy McCabe Prodüksiyon Yöneticisi: Mat Ort Yapım: Emily Coleman Oynayanlar: Spymonkey (Aitor Basauri, Stephan Kreiss, Petra Massey, Toby Park)

Nefret Radyosu (Hate Radio)

Yaptığı çalışmalar Avrupa’da pek çok festivalde yer alan, son dönemde adından sıkça bahsedilen yönetmen Milo Rau’nun projesi Nefret Radyosu, festivalin dikkat çeken oyunlarından. Irkçılığın ele alındığı oyunda radikal görüşlü üç Hutulu’nun katıldığı ve bir İtalyan-Belçikalı beyaz olan Georges Ruggiu’nun sunduğu RTLM (Radio-Télévision Libre des Mille Collines) programı yeniden canlandırılıyor.

RTLM, 1994’te Ruanda’da Tutsilere yönelik soykırımın kışkırtıcısı, ırkçı bir radyo kanalı. Buna sadık kalan bir arka planla “Irkçılık nasıl yayılır? İnsanlar, insanlıktan nasıl çıkarılır?” sorularına cevap aranıyor. Aslına uygun olarak yapılan radyo stüdyosunun duvarları, performanslar sırasında komplike bir video yerleştirmeye dönüşüp faillerle kurbanlardan seçilmiş öyküleri yansıtıyor, seyirciyi ırkçı bir zihniyetin yol açabilecekleriyle yüzleştiriyor. Rau, sahneyi ve oyunu belgeler ve tanıklıklardan elde ettiği bilgilerle derleyip yeniden yaratıyor.

Oyun 14, 15 Mayıs tarihlerinde Zorlu PSM Stüdyo Sahnesi’nde. 14 Mayıs gösterimi ardından oyuncuların katılımıyla bir de söyleşi gerçekleştirilecek.

Oyun 120’ sürüyor; tek perde.

Konsept, Metin ve Yöneten: Milo Rau Dramaturji ve Yapım: Jens Dietrich, Milena Kipfmüller Yönetmen Yardımcısı: Mascha Euchner-Martinez Sahne ve Kostüm Tasarımı: Anton Lukas Video: Marcel Bächtiger Ses: Jens Baudisch Oynayanlar: (canlı) Afazali Dewaele, Sébastien Foucault, Diogène Ntarindwa, Bwanga Pilipili; (video) Estelle Marion, Nancy Nkusi.

Macbeth

Ekip tiyatrosu oyuncuları tarafından, Shakespeare'in ve tiyatronun en ünlü oyunu olan Macbeth, festivalin biletleri önce tükenen oyunlarından oldu. Güncelliğini asla yitirmeyen bir klasik olan Macbeth, aslında bir iktidar savaşıdır. İskoçya beylerinden Macbeth, öğrendiği kehanetin gücüyle Kral Duncan'ı öldürüp tacı ele geçirir ve iktidarını elinde tutmak için hiçbir şeyden kaçınmaz. Macbeth haklı mıydı yoksa arzularının kurbanı mı?

Oyun 25 ve 26 Mayıs tarihlerinde Üsküdar Tekel Sahnesi’nde.

Oyun 120' sürüyor ve iki perde

Yazan: William Shakespeare Çeviren: Sabahattin Eyüboğlu Yöneten: Bülent Emin Yarar Uyarlayan: EKİP Oyuncular: Simel Aksünger, Serkan Altıntaş, Aziz Caner İnan, Murat Kapu, İsmail Sağır, Ayşegül Uraz, Cem Uslu

Hizmetliler

Tatbikat Sahnesi tarafından sahneye uyarlanan Hizmetliler, Jean Genet'nin aynı adlı eserinden yeniden kurgulandı. Yaşamları sadece hizmet etmek üzerine kurulu, ancak başkalarının memnuniyeti kadar bir yaşam hakkına sahip olan kısır döngü içinde iki hizmetli. Bu iki hizmetlinin yaşamın kıyısında, varlıktan hiçliğe, hiçlikten varlığa dönüştükleri, gerçekle oyunun bir noktadan sonra karıştığı bir "öteki" hikâyesi. Oyunun kurgusunu Elvin Beşikçioğlu yaparken, hizmetlilere Ayça Eren ve Melih Efeçınar hayat veriyor.

Oyun 4 ve 5 Mayıs’ta Tatbikat Sahnesi’nde.
Oyun 90' sürüyor, tek perde.

Genel Sanat Yönetmeni: Erdal Beşikçioğlu Yöneten: Elvin Beşikçioğlu, Binnaz Dorkip Dramaturji: Elvin Beşikçioğlu Kostüm Tasarımı: Binnaz Dorkip Ses Tasarımı: Onur Yüce Işık Tasarımı: Mustafa Bal Yönetmen Asistanı: Güneş Uydaş Oynayanlar: Ayça Eren, Melih Efeçınar

O/Hakkâri'de Bir Mevsim

Ferit Edgü’nün 1964’te er-öğretmen olarak gittiği Hakkâri’de yaşadıklarını düşleriyle bir araya getirerek kurguladığı romanı O/Hakkâri'de Bir Mevsim, Sarı Sandalye tarafından sahneye uyarlandı. O, bir gün kendini Hakkâri'nin Pirkanis köyünde bulur. Geçmişine dair bir şey hatırlamaz. Düş ve gerçek arasında ilerlerken bir yandan kendini bir yandan da orayı ve oradakileri var etmeye çalışır. Sahnede oyuncular beden ve vokal sınırlarını sonuna kadar kullanırken, mekânı da olaylarla birlikte her defasında yeniden inşa ediyorlar.

Oyun 5 ve 6 Mayıs tarihlerinde Talimhane Tiyatrosu’nda.

80' sürüyor ve tek perde.

Yazan: Ferit Edgü Uyarlayan: Erhan Çene, Çağdaş Ekin Şişman, Yiğit Tuna Yöneten: Yiğit Tuna, Çağdaş Ekin Şişman Dramaturji: Erhan Çene Yönetmen Yardımcıları: Melis Balaban, Gülce Doğan Teknik Asistan: Ecem Şevin Kırmızıtoprak Oynayanlar: Kutay Sandıkçı, Gizem Ancı Aktepe, Gizem Taştan, Doğa Nalbantoğlu, İlyas Özçakır, Ozan Çelik, Yusuf Tan Demirel

E-Mülteci.com

Compagnie Sur le seuil, Théâtre du Peuple, Médiathèque Françoise Sagan, MEO, L'Avant-Scène Théâtre ve İstanbul Tiyatro Festivali’nin ortak yapımı olan oyun, festival içinde farklı bir deneyim sunuyor.

E-Mülteci.com üç farklı kadının, üç dijital yol öyküsünden üç kısa dijital trajikomedisini sunuyor. Guatemala, Vietnam ve Türkiye'den yola çıkan ve internette bıraktıkları ayak izlerinden takip ettiğimiz üç farklı kadını akıllı telefonlarındaki mesajlardan, uygulamalardan, GPS haritalarından, müziklerden, fotoğraflardan, attıkları tweet'lerden, yükledikleri videolardan, telefon, Skype, WhatsApp görüşmelerinden, Facebook profillerinden takip ediyoruz. Antik trajedi örneği gibi başlayıp grotesk komediye dönüşen oyun sanal kimlikli, modern çağın üç çağdaş ve dişi Odysseia’sını sunuyor.

Oyun 9 ve 10 Mayıs tarihlerinde Üsküdar Stüdyo Sahne’de.

Süresi 90' ve tek perde.

Yazan ve Yöneten: Sedef Ecer Müzik Tasarımı ve Canlı Performans: Richard Dubelski Jingle Tasarımı ve Performans: Ece Dorsay Video Tasarımı: François Roman, Mümin Güven Işık Tasarımı: Yüksel Aymaz Kostüm Tasarımı: Bahar Korçan Yapım Müdürü: Barbara Thoma Oynayanlar: Meltem Cumbul, Fehmi Karaarslan Ekrandaki Oyuncular (alfabetik sırayla): Ahu Türkpençe, Ece Dizdar, Fırat Tanış, Gizem Soysaldı, Mathilda May, Okan Bayülgen, Tilbe Saran

Merhametliler

deSingel, Le Phénix, Scène nationale de Valenciennes, Maison de la Culture d'Amiens, Festival Temporada Alta, Festival RomaEuropa ve İstanbul Tiyatro Festivali ortak yapımı olan Merhametliler, II. Dünya Savaşı sırasında Yahudilere yapılan soykırımı ele alıyor. Ünlü yönetmen Guy Cassiers ve dramaturg Erwin Jans tarafından Jonathan Littell’in aynı adlı kitabından tiyatroya uyarlanan Merhametliler, (The Kindly Ones) yaşanan soykırımı, bir SS subayı olan Max Aue’nin gözünden anlatıyor. İzleyiciyi failin düşünüş biçiminin içine sokarak, onunla huzursuz edici bir empati kurmasını sağlıyor. Oyunun anadili Flemenkçe, Türkçe üstyazı desteği sağlanacak.

6, 7, 8 Mayıs tarihlerinde Uniq Hall’de. 7 Mayıs gösterimi ardından Guy Cassiers ile söyleşi var.

190' süren oyun, iki perdeden oluyor.

Metin: Jonathan Littell Uyarlama: Guy Cassiers, Erwin Jans Flemenkçeden Çeviren: Jeanne Holierhoek, Janneke van der Meulen Yöneten: Guy Cassiers Oynayanlar: Katelijne Damen, Kevin Janssens, Johan Van Assche, Abke Haring, Hans Kesting, Bart Slegers, Jip van den Dool, Aus Greidanus Jr., Alwin Pulinckx, Vincent Van Sande Dramaturji: Erwin Jans Kostüm ve Sahne Tasarımı: Tim Van Steenbergen Video Tasarımı: Frederik Jassogne Ses Tasarımı: Diederik de Cock Işık Danışmanı: Bas Devos

Ev’vel Zaman

Kentsel dönüşümün şehirleri yıkarak dönüştürdüğü şimdilerde yaşayan orta sınıf bir ailenin hikayesi. Tüm bir kentin hafızasını mekânsızlığa mahkûm eden bu dönüşüm geçmişi yeni/de/n başlatırken, geleceği şimdi/de/n bitiriyor. Ve bu dönüşümün kapılarına dayandığı bu insanlar köklerinden ayrılmak zorunda bırakılıyorlar. Hızlı ve kuralsızca gerçekleşen dönüşüm içinde ilerleyen bir hikaye.

20, 21, 22, 23 Mayıs tarihlerinde Salon İKSV’de.
Süresi 90' ve tek perde.

Yazan ve Yöneten: Gülce Uğurlu, Firuze Engin Oynayanlar: Bedir Bedir, Funda Eryiğit, Esme Madra

0
21267
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage