14 OCAK, PAZARTESİ, 2019

Gerçek Aslında Hiç de Göründüğü Gibi Değil

Zorlu PSM ve Talimhane Tiyatrosu’nun ortak yapımı Gerçek günceli yakalayan, klişelerde boğulmayan ve şaşırtmayı başaran iyi bir komedi.

Gerçek Aslında Hiç de Göründüğü Gibi Değil

Henüz 39 yaşında olmasına karşın yazdığı oyunlarla beğeni kazanan ve kimi yayınlarca Yasmina Reza’nın halefi olarak gösterilen Fransız yazar Florian Zeller’in Gerçek isimli oyunu Zorlu PSM ve Talimhane Tiyatrosu iş birliğiyle sahnelenmeye başladı. Rejisi Mehmet Ergen’e emanet edilen oyunun çevirisini de sanat camiasının yakından tanıdığı Kerem Ayan üstleniyor. Her iki ismin de tertemiz bir iş çıkardığı Gerçek, Levent Üzümcü başta olmak üzere keyifle izlenen dört oyuncuyu sahneye taşıyor.

Adrenalini Yüksek Anlar

Michel ve Laurence ile Paul ve Alice tahminen 40’larının sonunda yıllardır evli iki çifttir. Evlilikleri rutine girmiş dörtlüden Michel, kaybettiği heyecanı en iyi arkadaşı Paul’un karısı Alice’te arayınca hem ikili hem de seyirci için adrenalinin yüksek seyrettiği anlar başlar. Michel ve Alice’in ilişkilerini gizlemeye çalışırken girdikleri hâllerin göz önüne serildiği oyunda, gerçek aslında hiç de göründüğü gibi değildir.

Gerçek, her satırında Fransızlığını hissettiren ancak bir o kadar da günümüzdeki ilişkiler için evrensel ve standart sayılabilecek saptamaları beraberinde getiren bir oyun. Alışkanlıkla sarıldığımız sevgilileri veya eşleri bırakmak yerine kimseyi incitmeyecek yalanlar söylemeyi tercih eden pek çok kişiyiz. Elbette işin bir de söylenen yalanlara inanmak isteyen karşı taraf boyutu var. Kendi gerçeğimizi çıkarımıza uyduğu gibi yaratıyor ve ona inanıyoruz ve daha da önemlisi buna inandırıyoruz. Oyunda Michel’in de bahsettiği gibi: “Aslında yalan söylemiyoruz, sadece doğruyu anlatmıyoruz”. Tam da bu nedenle Michel’e veya diğer karakterlere çok da kızamıyoruz.

Levent Üzümcü’den Şahane Bir Michel Yorumu 

Rutini bozulmasın ya da daha yerel bir tabirle “yuvası yıkılmasın” diye çırpınan Michel’in her sahnede öğrendiklerine seyirci de onunla birlikte şaşırırken oyunun sürprizleri de son ana kadar bitmiyor. Basit bir aldatma hikâyesiyle sınırlı kalmayan Gerçek kimin sahiden mağdur olduğunu da sorgulatıyor. Acemi çapkın Michel’in maceralarını izlemek son derece komik bir hâl alırken, oyun klişe tuzaklarına düşmemeyi de büyük ölçüde başarıyor. Michel rolünde seyrettiğimiz Levent Üzümcü, oyunun her sahnesinde olmasının getirdiği yükümlülüğün üzerinden çok iyi kalkıyor. Karakterin duygu değişimlerini ve tatlı kaypak hâllerini sahneye müthiş aktarıyor. Yasak aşkın bir diğer kahramanı Alice karakterinde karşımıza çıkan Özge Özder de çok iyi bir performans sergiliyor. Michel’in vefakâr(!) eşi Laurence’ta Neslihan Yeldan, Paul’de Kubilay Tunçer de keyifle izlenen performanslar sunuyorlar.

Gerçek İngiltere dışında geçtiğimiz sezon Mumbai/Hindistan’da da sahnelenmeye başladı ve orada da hem eleştirmen hem de seyircilerden övgüler topladı. Türkiye’deki uyarlamasının da son derece iyi kotarıldığını dekorundan ışığına tüm detayların eksiksiz işlediğini söylemek mümkün. Gerçek’i hoşça vakit geçirmek ve modern zamanlardaki ilişkilere yönelik bir bakış izlemek için tercih edebilirsiniz.

Florian Zeller’ın -Yasmina Reza’nın halefi olsun olmasın- oyunları tüm dünyada heyecanla beklenen bir yazar olduğu da aşikar. Kendisini takip etmeye dikkatle devam…

Yazan: Florian Zeller

Çeviren: Kerem Ayan

Uyarlayan ve Yöneten: Mehmet Ergen 

Dekor: David Woodhead

Oynayanlar:

Kubilay Tunçer

Levent Üzümcü

Neslihan Yeldan

​Özge Özder

0
11809
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Advertisement
Geldanlage