30 MAYIS, ÇARŞAMBA, 2018

25. İstanbul Caz Festivali’nden Kaçırılmaması Gereken 10 Konser

Bu yıl 26 Haziran-17 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek olan ve “#25 Yıldır Caz ve Dahası” mottosuyla yolan çıkan 25. İstanbul Caz Festivali, dopdolu bir programla karşımıza çıkıyor. Bu yıl önceki festivallerden aşina olduğumuz birçok yıldız ismin yanı sıra dünyadan, ilk kez 25. İstanbul Caz Festivali kapsamında İstanbul’a gelecek olan müzisyenler de festivalde yer alıyor. 25. İstanbul Caz Festivali programınızı belirlemeden önce kaçırmamanız gereken konserleri derlediğimiz seçkimize göz atmayı unutmayın.

25. İstanbul Caz Festivali’nden Kaçırılmaması Gereken 10 Konser

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Garanti Bankası sponsorluğunda gerçekleştirilen İstanbul Caz Festivali, 2018 yılında 25. yaşını kutluyor. İstanbullu müzikseverleri çeyrek asır boyunca müziğin yeni örnekleriyle buluşturan İstanbul Caz Festivali’nde yıldız isimlerden yeni keşiflere, 250’yi aşkın yerli ve yabancı sanatçının, İstanbul’un 27 farklı mekânında performansları gerçekleşecek. Festivalin yan etkinlikleri arasında yer alan “Parklarda Caz”, “Gece Gezmesi”, “Çocukça Bir Gün”, “Vitrin” ve “Genç Caz” da bu yıl devam edecek etkinliklerden olacak. Bu yıl festivalin "Yaşam Boyu Başarı Ödülü"nün sahibi ise caz üstadı Nezih Yeşilnil ve Şevket Uğurluer ile Balarısı Ahmet olarak da tanınan ağız armonikası sanatçısı Ahmet Faik Şener olacak.

Melody Gardot

27 Haziran

21:00 / Uniq Açık Hava Sahnesi

İstanbul Caz Festivali kapsamında, 2009 yılında Türkiye’deki ilk konserini veren Amerikalı caz sanatçısı Melody Gardot, festivalin 25. yılında, 27 Haziran gecesi ülkemizdeki çok sayıda hayranıyla buluşacak. Baby I'm a Fool, If the Stars Were Mine ve Les Etoiles gibi şarkılarıyla aşina olduğumuz Gardot, 2009 yılında yaşadığı ağır bir trafik kazası sonrasında şarkılarını yazarak hayata dair motivasyonlarını yaratmaya başlamıştı. Şarkılarla hayata tutunan Melody Gardot, aynı zamanda müziğin iyileştirici gücüne inanarak üretimlerini gerçekleştirmeye devam ediyor. Aradan geçen 13 yıl içinde yayımladığı, dünya çapında büyük başarılar kazanan albümlerinin yanında Gardot’nun sahnesi, karizması, duyuları, derinlikli müziği, Philadelphia yansımaları, etkileyici vokali ve açıklıkla paylaştığı hikâyelerinin güçlü birleşimi dinleyicileriyle buluşmaya devam ediyor.

Nick Cave and the Bad Seeds

10 Temmuz

19:30 / KüçükÇiftlik Park

Kırk beş yıllık müzik kariyeri boyunca çok sayıda sanatçıya ilham kaynağı olmuş, Avustralyalı şarkıcı, söz yazarı, besteci, senaryo yazarı, şair ve aktör Nick Cave ile sanatçının müzik kariyerinde ayrılmaz bir yeri olan, Warren Ellis ve ekibinin daimi birer parçası olduğu, Thomas Wydler, Martyn P. Casey, Jim Sclavunos ile gruba son iki albümde dâhil olan gitarist George Vjestica ile besteci ve perküsyonist Toby Dammit’ten oluşan The Bad Seeds, İstanbul Caz Festivali kapsamında, 10 Temmuz Salı akşamı KüçükÇiftlik Park’ta dinleyicilerle buluşacak. 25. İstanbul Caz Festivali kapsamında ajandanıza not almanız gereken bu konser senenin unutulmazlarından biri olacağa benziyor.

Kurt Elling Quintet With Special Guest Marquis Hill 

6 Temmuz

19:30 / Uniq Hall

12 kez Grammy Ödülleri’ne aday olan ve 2010’da En İyi Caz Vokal Albümü dalında Grammy ödülünü almaya hak kazanan, şiirsel ve dinamik caz vokalleriyle tanıdığımız Kurt Elling, 6 Temmuz’da 25. İstanbul Caz Festivali’ne konuk oluyor. Elling’e aynı gecede, yüksek tonlardaki sesi ve iddialı şarkı sözleriyle Marquis Hill trompeti ile eşlik edecek. Louis Armstrong, Jelly Roll Morton ve King Oliver’ın başkahramanları olduğu Chicago cazını modernize eden başarılı müzisyenlerden Marquis Hill, 2014’ten bu yana kariyerine New York’ta devam ediyor. Hill, solo projelerine odaklanmanın yanı sıra, caz dünyasının görkemli isimlerinden Marcus Miller ve Joe Lovano ile aynı sahneyi paylaştığı gecelere imza atarak New York sahnesini hareketlendiriyor. Festival gecesi, sahne birlikteliklerini uzun yıllardır cazın pek çok önemli sahnesinde sürdüren Kurt Elling ve Marquis Hill’in İstanbul’daki ilk buluşması olacak.

Caro Emerald

12 Temmuz

21:45 / Zorlu PSM Ana Tiyatro

Back It Up ve A Night Like This gibi hitleriyle tanıdığımız Caro Emerald, 25. İstanbul Caz Festivali kapsamında 12 Temmuz gecesi Zorlu PSM Ana Tiyatro’da sahne alacak. 2009 yılından beri müzik listelerinde oldukça hareketli şarkılarıyla yer alan Emerald, günümüz cazının fenomenlerinden birine dönüştü. 2017’nin sonunda Metropole Orkest iş birliğiyle MO x Caro Emerald EP’sini yayımlayan müzisyen, electro swing’in önde gelen isimleri arasında yerini koruyor. Emprovize adımlarla süslediği vokalinin yanı sıra, sahne stiliyle de sofistike ve zamansız bir ikona dönüşme yolunda ilerleyen Caro Emerald, festivaldeki kaçırılmaması gerekenlerden isimlerden biri.

Avishai Cohen "1970"

3 Temmuz

21:00 / Sultan Park Swissotel the Bosphorus

Caz ve klasik müziğin öne çıkan ve caz füzyon tarihinin önemli piyanistlerinden Avishai Cohen festivalde not almamız gereken isimlerden biri. Chick Corea’nın büyük keşiflerinden olan Avishai Cohen, caz geleneğine saygılı ve yeni maceralara atılma konusunda da oldukça heyecanlı bir müzisyen olarak bu her ikisi arasında dengeli bir tavır sergiliyor. Avishai Cohen’in tınıları, modern cazı Ortadoğu, Doğu Avrupa ve Afro-Amerikan etkileriyle harmanlıyor. Alıştığı suların kısmen dışına çıkıp yeni maceralara atıldığı son albümü 1970’i, 3 Temmuz gecesi İstanbul Caz Festivali izleyicisiyle paylaşmak için şehre gelen virtüöz, Sultan Park’a konuk olacak.

Robert Plant & The Sensational Space Shifters

17 Temmuz

21:00 / Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi

İngiliz söz yazarı, müzisyen ve dünyaca ünlü Led Zeppelin grubunun efsanevi vokalisti Robert Plant, 11 yıl sonra yeniden İstanbul Caz Festivali'ne konuk oluyor. Şarkılarındaki muazzam hikâyeleriyle buluşan country rock ve blues tarzı, 70’lerdeki parıltılı Led Zeppelin günlerinden solo kariyerindeki kült yapıtlarına kadar koruduğu yenilikçi müzikal tavrı ve izleyiciyi hipnotize eden sahne duruşuyla Robert Plant, grubu The Sensational Space Shifters eşliğinde 25. İstanbul Caz Festivali programında yer alacak. Robert Plant’in son albümü Carry Fire’dan da şarkılar seslendireceği, 17 Temmuz’da gerçekleşecek olan bu konser şüphesiz festivalin iz bırakanları arasında olacak.

The Fred Hersch Trio

11 Temmuz Çarşamba

21.30 / Zorlu PSM Drama Sahnesi

21. yüzyılın keşifçi caz sanatçılarından olan Fred Hersch, otuz yılı aşkın bir zamandır, solo resitalleri, ikili veya üçlü iş birlikleri ve 40’a yakın albümüyle göz dolduran bir sanatçı olarak üretimlerine devam ediyor. Birlikte çalıştığı onlarca müzisyenin arasında Joe Henderson, Art Farmer, Charlie Haden, Stan Getz ve Bill Frisell’in yanı sıra Jason Moran’ın “Lebron James basketbol sahnesinde neyse Fred de piyano başında odur” diyerek tarif ettiği müzisyen, festivalin müzikal ruhunu destekleyeceği bir konserle, 11 Temmuz’da dinleyici karşısında olacak. 

Benjamin Clementine

5 Temmuz

21:00 / Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi

İlk kez 2013’te Jools Holland’ın sahnesinde tanıdığımız; aşk, melankoli ve başkaldırının ses bulduğu baladlarıyla Benjamin Clementine kendini dünyaya tanıttığından beri, dinleyicilerinin duygu haritalarında melodileriyle sağlam bir yer edinmeyi başardı. Clementine, hem tutkulu bir vokal hem de şarkı sözü yazarı ve şair olarak oldukça ilham verici bir sanatçı. Müziğinin çarpıcılığı konusunda otoriteler tarafından beğeniyle karşılanan yeni jenerasyona ait müzisyen, 2015 yılında ilk albümü At Least For Now ile Mercury Ödülü’nü kazandı. Nick CaveTom Waits ve Nina Simone’un izinden gitmeye devam eden sanatçı, geçtiğimiz yıl yayımladığı ikinci albümü Tell A Fly ile müziğinin başarısını bir kez daha kanıtladı. Benjamin Clementine’in edebiyatla müziğin tek vücut olup izleyiciyi büyülediği, 5 Temmuz gecesi dinleyicilerle buluşacak olan teatral sahnesi, 25. İstanbul Caz Festivali’nin kaçırılmaması gereken performansları arasında yer alıyor.

Fabrizio Bosso Quartet // Massimo Manzi Trio feat. Elif Çağlar

2 Temmuz Pazartesi

20.00 / Venedik Sarayı Bahçesi

Venedik Sarayı’nın tarihi atmosferinde, 2 Temmuz gecesi gerçekleşecek olan konser, İtalya’nın en önemli caz davulcularından Massimo Manzi’nin, gitarda Domingo Muzietti, bas gitarda Massimo Giovannini gibi müzisyenlerden oluşan üçlüsü Massimo Manzi Trio ile başlayacak. Üçlüye, caz müzisyeni Elif Çağlar vokaliyle eşlik edecek. Performansın ardından sahne, caz trompetinin ustalarından, bugüne kadar Enrico Pieranunzi, Rosario Giuliani, Charlie Haden ve Carla Bley’in de aralarında olduğu güçlü figürlerle iş birlikleri yapan Fabrizio Bosso ve dörtlüsünün olacak. Piyanoda Julian Oliver Mazzariello, bas gitarda Jacopo Ferrazza ve davullarda Nicola Angelucci yer alarak dinleyicilere otantik bir konser deneyimi sunacak.

Dave Holland, Zakir Hussain & Chris Potter

29 Haziran

21:30 / Zorlu PSM Ana Tiyatro

Her biri ayrı ayrı ses getirmiş işlerle anılan çağdaş cazın üç önemli ismi, 29 Haziran gecesi İstanbul Caz Festivali’nde aynı sahnede buluşacak. Dünya müziğiyle cazı harmanlayan tabla üstadı Zakir Hussain, DownBeat tarafından “dünyanın en çok incelenen ve ilham veren saksofoncusu” ilan edilen Chris Potter ve bugüne kadar yüzlerce albümde kayıtları yer alan ve inovatif müziğiyle tanınan bas gitarist ve besteci Dave Holland bir arada konser verecek. Emprovizasyon üçlüsü olarak da tarif edilebilecek topluluğun, birlikte oluşturduğu caz dili festivalde deneyimlemeniz gereken konserler arasında.

0
9066
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage