GÜNDEM
  • 29-03-2024

    The Letter Art Gallery tarafından düzenlenen misafir sanatçı programı Atelier, beşinci edisyonunda İspanya’dan Camile Duhart Dode’u ve İzmir’den Zeynep Can’ı ağırlıyor.

    Birinci yaşını kutlayan Atelier kapsamında Camile Duhart Dode ve Zeynep Can, altı hafta boyunca Goyahub’ın sponsor olduğu paylaşımlı atölye alanında çalıştılar. Sanatçılar, bu sürede gerçekleştirdikleri çalışmaları 29 Mart-20 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek Atölye Sergi Günleri ile sanatseverlerle buluşturacak.

    Çalışmalarında binaların yarattığı hislere, anılara, tarihe odaklanan Zeynep Can, “kent” kavramını modernleşme ve soyutlaşma çerçevesinde ele alıyor. Resimlerin insansız olmasının nedeni kent kavramının morfolojisidir. Kentsel morfoloji; kentlerin fiziksel dokusunu tanımlayan biçimsel ve yapısal öğelerin bir araya geliş koşulları ile dokudaki oluşum, değişim ve başkalaşıma neden olan süreçlerini inceliyor. Bu morfoloji, yapıya ve yapıyla gökyüzü arasındaki ilişkiye de değiniyor.

    ​Camile Duhart Dode’un sanat pratiği, öznel bir gerçekliği şekillendiren, teknolojiye dair kavramları kişisel ifade araçlarına dönüştüren, yaratıcı ve deneysel süreçlere dayanıyor. Dijital dili kullanarak, etkileşimli sanattan canlı videoya, resim ve enstalasyonlara uzanan, her biri siber kültürle, tekinsiz, kinetik sanatla ve marjinallikle karmaşık bir şekilde bağlantılı projeler tasarlıyor. 

    0
    0
    149
  • 29-03-2024

    Slipknot, Stone Sour gruplarının solisti olarak tanınan Corey Taylor, Charm Music Türkiye organizasyonuyla 26 Mayıs akşamı Uniq Açıkhava’da konser verecek.

    Dünya çapında milyonlarca albüm satan Grammy ödüllü Corey Taylor, Uniq Açıkhava’da vereceği konserde son solo albümü CMFT’nin şarkılarını ve klasikleşmiş hitlerini seslendirecek. “Snuff”, “Through Glass”, “Bother” ve “Before I Forget” gibi hit şarkılara imza atan Taylor, yeni solo albümü CMF2 kapsamında düzenlediği turne ile hayranlarıyla bir araya geliyor.

    Corey Taylor müzik, edebiyat ve sinema arasında dönüp dolaşırken, her birinde iz bırakmaya devam ediyor. New York Times’ın en çok satanları listesine giren sanatçı, Thunder Force (2021), Resident Evil (2002) ve Rollerball (2002) gibi filmlerde rol aldı. Taylor ayrıca Dave Grohl, Travis Barker ve Tech N9ne gibi müzik ikonlarıyla da iş birlikleri yaptı.

    ​Star TV ve Radyo Eksen’in medya partnerliği, Charm Music Türkiye organizasyonu ile 26 Mayıs akşamı Uniq Açıkhava’da gerçekleşecek Corey Taylor konserinin biletlerine buradan ulaşabilirsiniz.

    0
    0
    22
  • 29-03-2024

    Christopher Nolan’ın yedi Oscar ödüllü son filmi Oppenheimer, bugün (29 Mart) Prime Video’da gösterime giriyor.

    ​Amerikalı bilim insanı J. Robert Oppenheimer’ın hayat hikâyesini anlatan film, 2024 yılında Türkiye’deki sinemalarda en çok izlenen yabancı yapım oldu.  Cillian Murphy’nin başrolünde yer aldığı filmde ona Emily Blunt, Matt Damon, Florence Pugh, Josh Hartnett, Casey Affleck, Rami Malek ve Kenneth Branagh eşlik ediyor. Atom bombasının geliştirilme süreci ve Oppenheimer’ın içsel mücadelesi anlatan film, bu ölümcül icadın Hiroşima ve Nagazaki’de kullanılması planlanırken, bir bilim insanının etik değerlerle ve vicdanıyla başa çıkma hikâyesini izleyiciye sunuyor. Filmin senaryosu ise Christopher Nolan, Kai Bird ve Martin Sherwin tarafından kaleme alındı.

    0
    0
    173
  • 29-03-2024

    Salt’ın BBVA Vakfı iş birliğiyle hayata geçirdiği Salt Sanatsal Araştırma ve Üretim Destek Programı’na başvurular 12 Mayıs’a kadar devam ediyor.

    Araştırma ve üretim için bir platform oluşturarak sanatçılar ile topluluklar arasındaki etkileşimi teşvik etmeyi amaçlayan Salt Sanatsal Araştırma ve Üretim Destek Programı, güncel toplumsal meseleleri disiplinlerarası yöntemlerle ele alan sanatçılara yönelik iki yıllık destek programı sunuyor. Görsel sanatlar, küratöryel pratikler, tasarım, film, video ve performans alanlarında çalışan sanatçılara açık olan fonlar ile bu yıl sanat, teknoloji ve ekoloji kesişimindeki iki proje desteklenecek. Sanatsal Araştırma Fonu, güncel sanat, tasarım, teknoloji ve ekoloji odaklı araştırmaları kapsıyor. Salt Araştırma arşivlerindeki kaynakların kullanılması teşvik ediliyor. Üretim Fonu ise hareketli görüntünün dinamik ve değişken niteliğine yanıt veren çalışmaları destekliyor. Film, sinema ve yeni medya araçlarını kullanan yazılı ve görsel sunumlar ile performanslar da bu alana dâhil.

    Salt Sanatsal Araştırma ve Üretim Destek Programı’na 12 Mayıs’a kadar başvuru yapılabiliyor. Başvuru ve değerlendirme sürecinin ardından seçilen projeler haziran ayında duyurulacak. Seçilen projelerin her birine 20.000 Euro’luk fon desteği sağlanacak. Ayrıca İspanya’da iki haftalık bir misafir sanatçı programına katılım ve fon kapsamında üretilen işleri Türkiye ve İspanya’da sergileme imkânı sunulacak.

    Bu yılki değerlendirme süreci, Vasıf Kortun (Küratör), Miguel Zugaza (Museo de Bellas Artes de Bilbao Direktörü), Elvira Dyangani Ose (Museu d'Art Contemporani de Barcelona Direktörü), Manuel Segade (Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía Direktörü), Ala Younis (Sanatçı ve Küratör), Fatma Çolakoğlu (Salt Araştırma ve Programlar Direktörü) ve Juan Pujol’un (BBVA Vakfı Direktör Yardımcısı) yer aldığı seçici kurul tarafından yürütülecek.

    ​Salt Sanatsal Araştırma ve Üretim Destek Programı hakkında ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

    0
    0
    172
  • 29-03-2024

    Terapist Whitney Goodman’ın okura olumsuz duyguları deneyimlemenin ve onlarla başa çıkmanın etkili yollarına dair nitelikli bir rehber sunduğu kitabı Toksik Olumlama: Mutlu Olmakla Kafayı Bozmuş Bir Dünyada Kendin Olmak, Lale Günseli Bayır’ın çevirisiyle Nova Kitap’tan çıktı.

    Toksik Olumlama, toksik olumlamanın kendimize ve ilişkilerimize ne kadar zarar verdiğini ortaya koyarken araştırmalardan ve danışan hikâyelerinden besleniyor. İnsanlar her yeni gün pozitif olma baskısıyla karşı karşıya. “Güzel enerji eşittir güzel hayat” mottoları, “iyi tarafından bak” tavsiyeleri havada uçuşurken olumsuz kişileri tek mutluluk formülüyle susturmak mümkün: Gülümse geç! Hastalık, kayıp, ayrılık ve diğer zorluklarla karşı karşıya kalındığında bile gerçek duygular hakkında konuşmak, onları sindirerek zamanla daha iyi hissetmek için çok az fırsat var.

    ​“Peki olumlu olmak tüm sorunların çözümüyse neden çoğumuz endişeli, depresif ve tükenmiş hâldeyiz?”

    0
    0
    229
  • 28-03-2024

    Al’York, Warships isimli üçüncü stüdyo EP’sini müzikseverlerle buluşturdu.

    Bas ve vokalde Gizem Çanka, gitar ve vokalde Ediz Steel, davul ve vokalde Renan Güçyener’den oluşan Al’York’un yeni EP’si Warships, Hayyam Stüdyoları’nda Sinan Sakızlı ve Ceylan Akçar tarafından kaydedildi. EP kapak tasarımı Jeremy Steel imzası taşırken, EP’nin mix ve masterı Ediz Steel tarafından yapıldı.

    Warships EP’sinde Al’York, önceki EP’lerini kaydettikleri iki günlük stüdyo maceralarının üstüne gidip, kendilerini dokuz gün boyunca Hayyam Stüdyoları’na kapattılar. EP’de grubun konserlerinde filizlenen şarkılarının kaydedilmiş son hâlleri yer alıyor.

    ​Al’York, Warships isimli yeni EP’sini buradan dinleyebilirsiniz.

    0
    0
    264
  • 28-03-2024

    Akbank Sanat, bilgisayar oyunları dünyasını sanatla bir araya getiren “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası” başlıklı sergiyi 18 Mayıs tarihine kadar sanatseverlerle buluşturuyor.

    Zeynep Arınç ve Güven Çatak’ın küratörlüğünü üstlendiği “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası” başlıklı sergi, günümüzde bilgisayar oyunlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası hâline gelmesini irdeliyor. Oyunların sanatla bütünleştiği işlerden oluşan sergi, bilgisayar oyunlarının, bir eğlence aracı olmanın ötesine geçtiğini, eğitimden sanat dünyasına kadar geniş bir yelpazede etkileşimli deneyimler sunduğunu savunuyor. Böylece, bu oyunların sosyal etki ve farkındalık yaratma potansiyelini de ele alıyor. Sergi, aynı zamanda bilgisayar oyunlarının çağdaş sanat dünyasıyla alışverişini ve bu alandaki çeşitliliği ve yenilikleri de keşfetmeyi amaçlıyor. Sergi, bilgisayar oyunlarının sanatla buluştuğu, yaratıcı bir platform oluşturarak sanatseverleri ve oyun tutkunlarını bir araya getirmeyi hedefliyor. Akbank Sanat, Türkiye’de ilk defa bu çapta bir sergiyle çağdaş sanat ve bilgisayar oyun ilişkisine meraklı bir bakış atarak, disiplinlerarası bir kesit sergileyeceği “Oyun Odası”na izleyiciyi davet ediyor.

    Gerçek dünya ile oyun dünyalarının birbirine geçmesi ve hatta birbirine taşmasını kendine ilham alan sergide dünya çapında tanınmış sanatçıların ve oyun tasarımcılarının eserleri izleyiciye sunuyor. Avustralyalı ödüllü oyun tasarımcısı Ken Wong’un izleyiciyi duygusal bir yolculuğa çıkaran oyunu Florence; Total Refusal’ın çok ödüllü eseri Hardly Working; kültürel miras, tarih ve sanatsal temalı oyunlarıyla We Are Muesli; Jon Haddock’un hepimizin hafızasına kazınmış hem tarihsel hem de kurgusal olayları video oyunu stilinde yeniden yorumladığı İsometric Screenshots ve Ouchhh’un ilk oyunu Ra Atlas sergilenen eserler arasında yer alıyor.

    Sergi kapsamında Bahçeşehir Üniversitesi Oyun Laboratuvarı (BUG Lab) tarafından düzenlenen atölyeler ve söyleyişiler sanatseverlerle buluşacak. Bu etkinliklerle, oyun teknolojilerinden akademik çalışmalara kadar geniş bir yelpazede katılımcıların bilgilendirilmesi amaçlanıyor. Yan etkinlikler kapsamında Değişim için Sanal Gerçeklik, Oyun için İllüstrasyon, Kutu Oyun Tasarımı gibi atölyeler düzenlenirken; Koray Birand, Murat Palta, Murat Kalkavan, Can Oral, Diğdem Sezen ve Ouchhh – Ferdi Alıcı gibi konuşmacılar konuya derinlemesine bir bakış sunacaklar. Milano’dan gelen We Are Muesli (Claudia Molinari, Matteo Pozzi) ikilisi, İtalyan Kültür Merkezi İstanbul’un desteği ile “Benzersiz Oyunlar Yaratmak İçin Kimliğinizden Yararlanın” atölyesini düzenleyecekler. 

    Zeynep Arınç’ın sergi tasarımını üstlendiği “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası”nda; Amanita Design, BUG Lab, Eddo Stern, Emi Kusano, Jon Haddock, Ken Wong, Kristin Lucas, Murat Kalkavan, Ouchhh, Petra Szeman, Total Refusal, UCLA Game Lab, We Are Muesli yer alıyor.

    ​“Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası” başlıklı sergiyi 18 Mayıs tarihine kadar pazar ve pazartesi hariç her gün 11.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

    0
    0
    321
  • 28-03-2024

    43. İstanbul Film Festivali kapsamında 24, 25 ve 26 Nisan’da düzenlenecek Köprüde Buluşmalar’ın “Köprüde Buluşma: Dizi” seçkisi belli oldu.

    Anadolu Efes’in ana destekçisi olduğu Köprüde Buluşmalar, Türkiye’den yapımcı, yönetmen ve senaristleri uluslararası sinema profesyonelleriyle bir araya getiriyor. OGM Pictures sponsorluğunda gerçekleştirilecek atölyede altı dizi projesi yer alacak. Seçkide yer alan altı projenin ekibi (yazar, yönetmen ve yapımcı) Köprüde Buluşmalar tarafından hazırlanan atölyelere katılarak projelerinin geliştirme ve yapım aşamaları üzerine çalışacak. Köprüde Buluşmalar’da film profesyonellerine açık yapılacak sunum oturumlarının ardından proje ekipleri jüri ve televizyon profesyonelleriyle (yapımcılar, dağıtımcılar, televizyon kanallarından ve dijital platformlardan temsilciler) birebir toplantılar yapacak. Köprüde Buluşma: Dizi Atölyesi jürisinde oyuncu Ahu Türkpençe, yapımcı İnci Gülen Oarr ve senarist Nilgün Öneş yer alacak. Atölye sonunda seçilecek bir proje 60.000 TL değerindeki OGM Pictures Özel Ödülü’nü kazanacak.

    Seçkide yer alan projeler:
    Bırak Konuşsunlar (yön. Ali Kemal Güven, yap. Seda Özkaraca, yazar Ali Kemal Güven, Barış Gönenen, Hakan Ataman)
    Gökçeada (yön. Ozan Yoleri, yap. Alara Hamamcıoğlu Bayraktar, yazar Ozan Yoleri)
    Ladies (yön. Sefa Öztürk, yap. Diloy Gülün, yazar Sefa Öztürk)
    Sefillerin Gücü (yön. Biene Pilavci, yap. Max Milhahn, yazar Biene Pilavci)
    Serkan (yön. Can Pehlivanlı, yap. Nesra Gürbüz, yazar Sinan Berksöz)
    Yanan Otelin Hayaletleri (yön. Ahmet İlker Coşkun, yap. Deniz Bayraktaroğlu, yazar Deniz Bayraktaroğlu, Ahmet İlker Coşkun)

    Ayrıca, Köprüde Buluşmalar’ın 7. Kısa Film Atölyesi’ne yapılan 74 başvuru arasından atölyeye katılacak 7 proje belirlendi. Başvurular arasından seçilen yedi kısa film projesinin yazar, yönetmen ve yapımcıları, sinema sektöründen deneyimli eğitmen, yazar, yapımcı ve film festivali program sorumlularıyla grup çalışması yapacak. Çalışmalarda senaryo geliştirme, prodüksiyon, proje dosyası hazırlama ve proje sunumu konularına odaklanılacak. Film topluluğu arasındaki bağı güçlendirmeyi, paylaşımı artırmayı amaçlayan Kısa Film Atölyesi’nde kısa filmleri üzerine çalışan sinemacılar, bu yıl ilk kez uzun metraj ve televizyon dizileri üzerine çalışan profesyonellerle birlikte çalışma imkânı bulacak. Böylelikle bağlantılarını sağlamlaştırırken film sektörünün beklentilerini daha iyi anlama ve yeteneklerini geliştirmenin yanı sıra projelerinin ayrıntısına inerek kendilerine özgü yönlerini keşfedecek. Seçici kurulda Celine Roustan (Film Program Sorumlusu), Florian Fernandez (Cannes, Endüstri), Hakim Mao (Initiative Film) ve Onur Sefer’in (Senarist, Yönetmen) yer alıyor.

    Seçici kurul tarafından seçilen projeler:
    Belli Belirsiz İşaretler (yön. Harun Yel, yap. Esra Güzel)
    Canavarlar Gerçek Midir? (yön. Sertaç Koyuncu, yap. Diler Ercan)
    Erken Hisler (yön. Nurlan Hasanli, yap. Emre Sefer, Fahriye Ismayilova)
    Gemi Sakinlerinin Dikkatine (yön. Selen Örcan, yap. Erinç Durlanık)
    Sudan Daha Koyu (yön. Kaan Tığlı, yap. Cezmi Çağan Tığlı)
    Yerçekimi (yön. Dalya Keleş, yap. Didem Nur Yayman)
    Yersizyurt (yön. Ali Baran Baz, yap. Umut Karahan)

    ​Köprüde Buluşmalar hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

    0
    0
    239
  • 28-03-2024

    Ferda Art Platform, Seydi Murat Koç’un “Hafif Metal” sergisini Ana Salon’da, Nisan Talaz’ın “Bilinmeyen Bir Yer” sergisini ise Proje Alanı’nda 27 Nisan’a kadar sanatseverlerle buluşturuyor.

    Prof. Marcus Graf’ın küratörlüğünü üstlendiği, Seydi Murat Koç’un “Hafif Metal” başlıklı kişisel sergisi, doğa ile insan arasındaki ilişkiyi merkezine alarak, bizlerin doğanın bir parçası mı yoksa üzerinde mi olduğumuzu sorgulatan, düşündürücü bir bakış açısı sunuyor. Sanatçı, metal plakalar üzerindeki resimler ve üç boyutlu heykeller aracılığıyla, kültürel ve ontolojik soruları ele alırken, izleyiciyi çevremizdeki yaşam formları ve insan uygarlığı arasındaki bağlantıları düşünmeye davet ediyor. Sergi, sanatçının estetik ve biçimsel olarak zengin çalışmalarıyla, insanın doğadaki yerini ve çevresiyle olan ilişkisini yeniden değerlendirme fırsatı sunuyor. Sergide sanatçı farklı teknikler üzerinden doğa ve insan ilişkisini sorguluyor.

    Seydi Murat Koç yeni sergisi hakkında şunları söylüyor: “3 yıldır üstüne çalıştığım yeni serim Light Metal, hem iki boyuttan üç boyuta geçiş yaptığım, hem malzemenin olanakları üstüne daha çok araştırma yaptığım, kendimi de malzemeyle de sınadığım bir dönemin eseri. Tematik olarak önceki serilerimde yer alan doğa, insan çatışması yine benim için odak niteliği taşıyor. Bir insan ideali olarak ‘kusursuz güzellik’ etrafında dönen doğallık, yapaylık tartışması ise yine bu ana odağımla ilişkili bir ikincil tema.”

    Nisan Talaz’ın seramik çalışmalarından oluşan “Bilinmeyen Bir Yer” sergisi, Ferda Art Platform Proje Alanı’nda izleyiciyle buluşuyor. Tabiatın eşsiz ve özgün yaratılarını kendine ilham kaynağı alan Nisan Talaz, üretiminde gördüğü ve hayal ettiği tüm alanlardaki formları dönüştürerek doğaya uyumlu yeni formlar üretiyor. Doğanın en yalın ve formsuz parçalarından biri olan kil, sanatçının hayal dünyasını şekillendiriyor ve ortaya alışılmışın dışında mimari formları anımsatan eserler ortaya çıkıyor. Sanatçının doğa ile uyumlu manzaraları görmek ve içinde yaşamak hayali ile yarattığı seramik eserler tıpkı doğal formlar gibi ham ancak incelikli bir estetiğe sahip.

    Künye:
    1. Nisan Talaz “Bilinmeyen Bir Yer” , Yeniden Geldim Dünyaya, 2022 Şamotlu kil, elle şekillendirme 27 x 25 x 43 cm
    2. Nisan Talaz “Bilinmeyen Bir Yer” , Kalabalıklar İçinde, 2024 Stoneware kil, elle şekillendirme 50 x 40 x 14 cm
    3. Seydi Murat Koç “Hafif Metal”, Dünyanın Düşmanı Serisi I, 2024 Enemy of the World I, 2024 Alüminyum üzerine yağlı boya Oil on aluminium 150 x 33 x 33 cm
    ​4. Seydi Murat Koç “Hafif Metal", Mutasyon Serisi III, 2024 Mutation Series III, 2024 Alüminyum üzerine yağlı boya Oil on aluminium 180 x 104,5 cm

    0
    0
    233
  • 28-03-2024

    Fransız düşünür ve yazar Oscar Brenifier’in çocukları hayatı değişik açılardan sorgulamaya davet ettiği “Filozof Çocuk” serisinin endişe, kaygı ve korku duygularına dikkat çektiği kitabı Hiç Korkmadan Yaşamak Mümkün mü?, Fred Benaglia’nın resimleriyle ve Zeynep Büşra Bölükbaşı’nın çevirisiyle Tudem Yayınları’ndan çıktı.

    “Filozof Çocuk” kitapları, kendileriyle ve dünyayla ilgili önemli sorular soran tüm çocuklar için bir düşünme pratiği sunarken, kalıplaşmış yanıtlar yerine eleştirel olanları tercih eden yetişkinler için ise bir rehber oluyor. Brenifier bu kitabında da çocuklardaki endişe, kaygı ve korku duygularına dikkat çekiyor.

    “Korkmamak mümkün mü? Tehlikesiz bir dünyada yaşayabilir miyiz? Cesur olmayı öğrenmeli misin?” gibi küçüklerin zihinlerini kurcalayan büyük soruları düşüncelerle oynamak ve görünenin arkasına çocuk gözüyle bakmak için masaya yatırıyor. Hayatı, uçsuz bucaksız büyük bir oyun alanına benzeten Brenifier, yaşama dair ufuk açıcı sorular aracılığıyla taze beyinleri doğru düşünmeye yönlendiriyor.

    0
    0
    245
DAHA FAZLA
Geldanlage