GÜNDEM
  • 25-04-2024

    Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi ve Atlas Publishing Lab iş birliğiyle düzenlenen Yazar-Editör Sohbetleri’nin bu ayki konukları yazar Ayfer Tunç ve editör Mustafa Çevikdoğan olacak.

    30 Nisan Salı akşamı, saat 18.00’de Pera Müzesi Odiyoryumu’nda gerçekleşecek etkinlikte, Türkiye'de yazar ve yayıncı olmanın keyifli yanları ve güçlükleri ele alınacak. Sohbetin ana odağını ise, Ayfer Tunç'un kitaplarının yayımlanma serüveni özelinde, edebiyat yayıncılığımızın geçirdiği evreler ve gelecekteki kültür ortamı üzerine beklentiler oluşturacak.

    ​Ayfer Tunç ve Mustafa Çevikdoğan’ın yer alacağı etkinlik Türkçe gerçekleşecek, katılım ücretsiz olup rezervasyon alınmayacak.

    ​Ayfer Tunç'un fotoğrafı Muhsin Akgün tarafından çekilmiştir.

    0
    0
    110
  • 25-04-2024

    Doğuş Grubu tarafından Salt’ın katkılarıyla mayıs ayında gerçekleştirilecek “Sanata Bi Yer” seminer serisi, genç sanatçılara ilham olurken, profesyonel sanat dünyasına geçişlerine rehberlik edecek.

    2015 yılından bu yana “Sanata Bi Yer” platformu aracılığıyla kültür ve sanat alanında genç sanatçılara alan yaratarak destekleyen Doğuş Grubu, mekânları başta olmak üzere genç yeteneklerin eserlerini daha geniş kitlelere ulaştırarak onların sanat dünyasında yer edinmelerine olanak tanıyor. “Sanata Bi Yer”, genç sanatçıların üretimlerini doğru yerde ve doğru kişilerle buluşturmayı amaçlıyor. Türkiye genelindeki çeşitli mekânlarda genç sanatçıların sergiler düzenlemesini sağlayarak yaratıcı üretimlerini destekleyen ve sanatın iyileştirici gücünü vurgulayan bu yaratıcı sanat platformu, genç sanatçıların üretimlerini doğru yerde ve doğru kişilerle buluşturmaları için eğitici seminerler düzenliyor. Bu çerçevede, 2017 yılından itibaren düzenlenen ve bu yıl daha da genişletilen “Sanata Bi Yer” seminer serisi, genç sanatçıların bilgi birikimlerini derinleştirmeleri ve profesyonel ağlarını genişletmeleri için titizlikle tasarlanmış bir eğitim platformu olarak katılımcılarla buluşuyor. Öğrencilerin yaratıcı potansiyellerini sergileyebilecekleri ve kariyerlerine yön verebilecekleri bu dinamik platform, onların sanat dünyasında yerlerini sağlamlaştırmalarına yardımcı olmayı ve bilgilerini artırmayı hedefliyor.

    Salt Araştırma’nın kütüphane ve arşiv kaynaklarının etkin kullanım yöntemleri üzerine düzenlenen “Salt Araştırma’ya Giriş” semineri Lorans Tanatar Baruh ve Sezin Romi tarafından 2 Mayıs Perşembe günü, 17.30-19.00 saatleri arasında gerçekleşecek. Derya Açar Ergüç, İsmail Ayten ve Zeynep Akan ile 15 Mayıs Çarşamba günü, 17.30-19.00 saatleri arasında gerçekleşecek “Kültür Sanat İletişimi” etkinliğinde kültür ve sanatın iletişim stratejileri ve yaratıcı rolü üzerine sohbet edilecek. Ezgi Yılmaz tarafından 23 Mayıs Perşembe günü, 17.30-19.00 saatleri arasında gerçekleşecek “Sanatçılar İçin Kaynak Geliştirme” seminerinde sanatçıların projeleri için değerlendirebilecekleri farklı kaynak geliştirme yaklaşımları üzerine konuşulacak.

    ​“Sanata Bi Yer” seminer serisi hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

    0
    0
    120
  • 25-04-2024

    Atilla Atala’nın “Ritim ve Armoni” başlıklı kişisel sergisi 15 Haziran’a kadar Gallery 11.17’de sanatseverlerle buluşuyor.

    “Ritim ve Armoni” sergisi, Atilla Atala’nın dünyaca ünlü Türk ve yabancı caz sanatçıları ile caz müziğini konu alan resim ve heykellerini izleyicilere sunuyor. Atilla Atala, cazdan “Kutsanan bireyselliğin kusursuz kolektivizmi” olarak bahsediyor. Sanat tarihindeki geometrik soyutlama anlayışlarını ve Gestalt kuramını, armonide ve ritimde meydana gelen değişimlerle doğaçlamaların figüre yansıyan anlık durumunu, figürün duruşunu kompozisyonlarında kullanan sanatçı, müziğin ve enstrümanın zihinde uyandırdığı etkinin, figür ve renk uyumuna yansımasını izleyiciye gösteriyor. Sanatçı, resim ve heykel çalışmalarını caz sevgisiyle birleştiriyor. Bizans ikonalarının azizlere olan saygı anlatımından esinlenen Atilla Atala, caza saygı ve sevgisini, müzisyenlerin ikonlaşmış ve müziklerini icra ederken ki performans anını yansıttığı, “ikonik portreler” olarak da tanımladığı eserlerini “Ritim ve Armoni” sergisi ile izleyiciyle buluşturuyor.

    0
    0
    116
  • 25-04-2024

    İngiliz şair ve yazar A. F. Harrold’un gerçekle hayali dünyayı bir arada kurguladığı ve Emily Gravett’in illüstrasyonlarıyla renklendirdiği Hayali adlı kitabı Ebru Gündem Kızıldağ’ın çevirisiyle İthaki Çocuk’tan çıktı.

    Hem çocuklar hem de yetişkinler için kitaplar yazıp gösteriler sahneleyen Harrold, “Fakat bazen yavaş da yeterince hızlıdır” diyerek 8 yaş ve üzeri çocukları selamlayan kitabı 232 sayfadan ve 14 bölümden oluşuyor. Hayali, İngiliz şair Christina Georgina Rossetti’nin ünlü şiiri “Hatırla” ile başlıyor.

    ​Amanda’nın “hayali” arkadaşı Rudger ile tanışıyor okur bu kitapla. Rudger, Amanda Shuffleup’ın en iyi arkadaşıdır; en iyi ama hayali arkadaşı... Onu Amanda’dan başka kimse göremez, ta ki kötü niyetli Bay Kirazkuşu kapıyı çalana kadar… Bir gün Rudger, Amanda’sından ayrı düştüğünde, hayali hayatını korumak, silinmekten ya da yutulmaktan kurtulmak için tek başına mücadele etmek zorundadır. Ama gerçek olmayan bir çocuk, onu hayal edecek arkadaşı yokken nasıl hayatta kalır?

    0
    0
    139
  • 24-04-2024

    Macaristan Ulusal Film Enstitüsü’nün hazırladığı ve Macar sinemasının 120 yılını anlatan “Geniş Açı” başlıklı sergi, 29 Nisan-31 Ağustos tarihleri arasında Macar Kültür Merkezi’nde izleyicilerle buluşacak.

    Liszt Enstitüsü - Macar Kültür Merkezi İstanbul, Macar sinemasının doğuşunun 120. yıldönümü kapsamında Macaristan Ulusal Film Enstitüsü’nün 2021 yılında açtığı ve Macar sinemasının tarihine kapsamlı bir bakış sunan “Geniş Açı” sergisini daha küçük bir ölçekte mekânına taşıyor. 30 Nisan 1901’de Budapeşte’deki Urania Bilim Tiyatrosu’nda gösterilen “Dans” filmiyle başlayan Macar sinemasının tarihi ayrılan, sonra yeniden birleşen ve sonra tekrar ayrılan yollarla, tarihsel olaylar ve yenilikçi teşebbüslerle karakterize ediliyor. Sergi, Macar kültürünün önemli bir parçasını oluşturan Macar sinemasının ve film endüstrisinin geçmişinin ve bugününün kapsamlı bir portresini sunmayı amaçlıyor.

    Sergide, sessiz ve sesli sinema dönemi, Macar sinemasının altın çağları, ödüllü çağdaş filmler ve birçok önemli festivalde kazanılan ödüllere dair bilgiler yer alıyor. Ayrıca tarihsel bir perspektiften, başta Hollywood’da olmak üzere uluslararası kariyere sahip Macar sinemacılar, Macar kökenli Oscar ödüllü ve Macaristan’da çalışan film yapımcıları da bulunuyor. Dev bir infografik harita, Macar film yapımcılarının göç dalgalarını ve varış noktalarını gösteriyor. Lumière’in ortakları tarafından 1896 yılının mayıs ayında Budapeşte’de çekilen ilk filmler, sergide izleyiciyle buluşuyor.

    ​Sergi ayrıca, yaratıcı süreç, üretim teknolojisi ve film gösterimi deneyimi gibi diğer önemli unsurlara da yer veriyor. Projektör, kamera ve prodüksiyon ekipmanlarının yanı sıra orijinal kostüm ve maketlerin de yer aldığı sergide ziyaretçiler, ekranlardan tarihi sahnelere tanık oluyor. Serginin başlığı olarak seçilen “Geniş Açı” ise yalnızca zamana değil mekâna da vurgu yapıyor. Özel belgeler, basın materyalleri ve değerli hatıralar, sinema tarihindeki bu zaman yolculuğunu heyecanlı kılıyor.

    0
    0
    155
  • 24-04-2024

    Türkiye’nin ilk ve tek uluslararası kültür mirası fuar ve konferansı Heritage İstanbul, bu sene 15-17 Mayıs tarihleri arasında Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşecek.

    TG Expo organizasyonu ile Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda sekizinci kez düzenlenecek Heritage İstanbul, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve İ.B.B Miras, İstanbul Valiliği YİKOB, Marmara Belediyeler Birliği, gibi kamu paydaşları tarafından destekleniyor. Kültürel miras bilincinin arttırılması ve korunmasını kendisine sosyal misyon edinmiş, doğrultuda ürün, hizmet ve teknolojilerin geliştirilmesini hedefleyen koruma, restorasyon, arkeoloji, müze ve kütüphanecilik teknolojileri fuarı Heritage İstanbul, pek çok farklı ülkelerden katılımcılara ve konuşmacılara ev sahipliği yapacak. Fuarla paralel olarak konferans serisi, Miras Sohbetleri, atölye çalışmaları da üç gün boyunca devam edecek.

    “Geçmişe Gelecek Sağla” sloganı ile ilk kez 2015’te organize edilen Heritage İstanbul’da, konferans, miras sohbetleri bölümleri, atölye çalışmaları, B2B toplantılar ve çeşitli teknik geziler yapılırken kültürel miras endüstrisinin önemli isimleri, kültür mirası meraklıları ile buluşacak. Türkiye ve Dünya’dan arkeoloji, restorasyon, müzecilik ve kütüphanecilik alanlarında uzman kuruluşların katılımıyla kültür mirası üzerine dünyada gelişen trendler, güncel sistemler ve teknolojileri sektörle buluşturan Heritage İstanbul’un davetlisi olarak konferans serisinde bu yıl konuşmacılar arasında UNESCO Kültürel Miras İyi Niyet Elçisi, ICOMOS Ürdün Başkanı, Ürdün Prensesi Ekselansları Dana Firas, “Arkeolojik alanların ve simgesel yapıların uluslararası uygulamalara uygun olarak korunmasına ilişkin farkındalığın arttırılması”, Cenevre Üniversitesi Hukuk Profesörü, Avukat, Prof. Dr. Marc-André Renold ve KTB Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanı Zeynep Boz “Kültür Varlıklarının İadesinde Kullanılan Yöntemler” panelinde katılımcılarla bir araya gelecek. Bunun yanı sıra “Kozo’dan Japon Kağıdına Yaşam Döngüsü” Hiroyoshi Chinzei, Smithsonian Enstitüsü’nden Nicole Ferraiolo, Prof. Dr. Zeynep Ahunbay “Antakya ve Çevresindeki Vakıf Eserlerinin Deprem Sonrası Onarımları”, Prof. Dr. Necmi Karul “Taş Tepeler: Büyük Dönüşümün Coğrafyası” ve “İklim Krizi ve Müzeler” konuları konferans serisinde yer alacak.

    ​8. Heritage İstanbul hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

    0
    0
    170
  • 24-04-2024

    Dünyanın önde gelen fotoğraf ve sürdürülebilirlik ödülü Prix Pictet’nin onuncu edisyonu, Victoria & Albert Museum’daki ilk sergilenişinden sonra, 26 Nisan-27 Temmuz tarihleri arasında Arter ev sahipliğinde İstanbul’da sanatseverlerle buluşacak.

    2008 yılında Pictet Group tarafından küresel sürdürülebilirlik gibi hayati bir meseleye fotoğrafın gücünden yararlanarak dikkat çekmek amacıyla kurulan Prix Pictet, bugüne kadar her biri sürdürülebilirliğin belirli bir yönüne vurgu yapan on farklı tema altında verildi. “Prix Pictet ‘Human’”, ödülün onuncu döneminde finale kalan 12 seçkin fotoğrafçının yapıtlarından oluşuyor. Sanatçıların üretimleri, “Human [İnsan]” temasının çeşitli yönlerini etkin bir şekilde keşfetme olanağı veriyor. Finale kalan fotoğrafçıların her biri, kendi benzersiz yaklaşımlarıyla ortak paydamız olan insanlığı ve dünya üzerindeki etkileşimlerimizi keşfe çıkıyor. Seçilen portfolyolar belgesel, portre, manzara fotoğrafçılığının yanı sıra ışık ve süreç üzerine farklı denemeleri kapsıyor. Çalışma konuları, yerli halkların yaşadığı zorluklardan, çatışmadan, çocukluktan, ekonomik süreçlerin çöküşünden, insan yerleşimlerinin izlerine, sanayinin gelişmesine, çete şiddetine, sınır topraklarına ve göçe uzanıyor. Sanatçıların eserleri, gezegenin bekçileri olarak üstlendiğimiz rolü irdeliyor ve 15 yıl önceki başlangıcından bu yana Prix Pictet’nin temel kaygısı olan küresel sürdürülebilirliğin kritik konularına ışık tutuyor.

    2023 yılının Eylül ayında, Victoria & Albert Museum’da (uluslararası turnenin ilk ayağında) gerçekleşen törende “Prix Pictet ‘Human’”ı kazanarak 100.000 İsviçre Frangı değerindeki ödülün sahibi olan sanatçının Hindistanlı fotoğrafçı Gauri Gill olduğu açıklandı. Gill, bağımsız jüri tarafından, 12 finalist arasından seçildi. Gill’in eserleri, sanatçının “aktif dinleme” olarak adlandırdığı, toplulukla birlikte ve topluluk aracılığıyla çalışmaya olan inancını vurguluyor. Gill, yirmi yılı aşkın süredir Kuzey Hindistan’ın batısındaki Racastan çölünde yaşayan topluluklarla ve son on yıldır da Maharaştra’daki yerli sanatçılarla yakından ilgileniyor. 

    Victoria & Albert Museum’daki serginin kapanışında, Kolombiyalı fotoğrafçı Federico Ríos Escobar’ın Prix Pictet Halkın Seçimi Ödülü’nün sahibi olduğu ve 10.000 İsviçre Frangı değerindeki ödülü kazandığı açıklandı. Ríos Escobar’ın çarpıcı fotoğrafları, anne babaları Kolombiya-Panama sınırında neredeyse geçilmez bir ormanlık alan olan tehlike dolu Darién Geçidi’ni aşmak için risklerle dolu bir göç yolculuğuna kalkışmış Güney Amerikalı çocukların trajik gerçekliklerini yansıtıyor. Halkın Seçimi Ödülü, halktan kişilerin finale kalan favori fotoğraflar için oy kullanmasına olanak vermek ve Prix Pictet’nin odaklandığı hayati konular etrafında daha fazla etkileşim yaratmak için veriliyor.

    “Prix Pictet ‘Human’”, İstanbul’un ardından 2024 ve 2025 yıllarında Dublin, Bangkok, Münih, San Diego ve Stockholm’deki müzelere de sanatseverlerle buluşacak.

    Finale kalan fotoğrafçılar:
    Hoda Afshar, İran
    Gera Artemova, Ukrayna
    Ragnar Axelsson, İzlanda
    Alessandro Cinque, İtalya/Peru
    Siân Davey, Birleşik Krallık
    Gauri Gill, Hindistan
    Michał Łuczak, Polonya
    Yael Martínez, Meksika
    Richard Renaldi, Amerika Birleşik Devletleri
    Federico Ríos Escobar, Kolombiya
    Vanessa Winship, Birleşik Krallık/Bulgaristan
    Vasantha Yogananthan, Fransa

    Künye:
    1. Alessandro Cinque, Puno bölgesindeki Ayaviri’de madencilik başlamadan önce yerel halk peynirini ve sütünü Peru’nun dört bir yanına satıyordu. Su kirliliği ve kuraklık nedeniyle inek sütünün hem miktarı hem de kalitesi azaldı, ürünü satmak ise giderek güçleşiyor.
    2. Federico Ríos Escobar, Yıkılmış Hamlet, 2022
    3. Gauri Gill, Jannat, Barmer, 1999–devam ediyor, Sanatçının ve James Cohan'ın izniyle, New York
    4. Hoda Afshar, İsimsiz no. 2, 2015–20, Sanatçının ve Milani Gallery'nin izniyle, Brisbane
    ​5. Gera Artemova, Solda: Ayasofya Katedrali’nden bir fresk parçası (11. yüzyıl), Kiev, Sağda: Oğlum Mykhail’in eli, Vyhraiv Köyü, Çerkası Oblastı, 2022

    0
    0
    300
  • 24-04-2024

    Dans, akrobasi ve komedinin iç içe geçtiği ödüllü gösteri Soirée, İO Uluslararası Tiyatro Festivali kapsamında 5 Mayıs’ta DasDas’ta ilk kez İstanbul’da sahne alacak.

    30. yıl dönümünde yeniden hayata geçen, Jean Paul Sartre’ın No Exit adlı oyunundan ilham alınan gösteri bugüne kadar Edinburgh Fringe Festival’inde Uluslararası Eleştirmenler Ödülü’nü, Scotland on Sunday’in En İyi Dans Prodüksiyonu Ödülü’nü ve The Independent’ın Tiyatro Özel Ödülü’nü kazandı.


    Macaristan’ın önemli dansçılarından ve aynı zamanda topluluğun kurucularından olan Yvette Bozsik, DasDas’a özel dansçılar arasında yer alırken diğer karakterler Tamás Vati ve Samantha Kettle’de hayat bulacak.

    Soirée’de üç insan, iki sosyetik ve bir kertenkele görünümlü baştan çıkarıcı, bir banliyö odasında bir araya gelirken bu oda cehennemin ta kendisi olur. Gitgide ilişkiler kuruldukça ve bozuldukça, bu üçlü saplantılarıyla ve birbirleriyle sonsuza kadar beraber kapana kısıldıklarını fark ederler.

    Soirée’nin 5 Mayıs’ta DasDas’ta gerçekleşecek gösteriminin biletine buradan ulaşabilirsiniz.

    Künye:

    Dansçılar: Yvette Bozsik, Samantha Kettle, Tamás Vati
    Müzik: Philippe Heritier
    Sahne: Tamás Vati
    Kostüm: Rita Velich
    Işık: József Pető
    ​Koreograf: Yvette Bozsik

    0
    0
    256
  • 24-04-2024

    Müzik sahnesinin öne çıkan isimlerini dinleyicilerle bir araya getiren Feel Real Presents Babylon Soundgarden, Pozitif deneyimi ile 20-21 Temmuz’da Bonus Parkorman’da gerçekleşecek.

    Şehrin içinde müzikle çevrili bir ormanda festival deneyimi sunan Feel Real Presents Babylon Soundgarden, katılımcılarını iki gün boyunca müziğe, eğlenceye ve yaratıcılığa davet ediyor. Festivalde; çağdaş dans müziği sahnesinin en yetenekli, vizyoner ve önde gelen isimlerinden İngiliz prodüktör, besteci, müzisyen ve DJ Sam Shepherd, nam-ı diğer Floating Points, Dominic Maker ve Kai Campos’tan oluşan modern indie, shoegaze ve elektronika’yı müziğinde birleştiren İngiliz ikili Mount Kimbie, afrobeat, grime, reggae, caz ve hip-hop melodilerini özgün bir Londra ruhuyla harmanlayan Ezra Collective, Londra’da yerleşik neo-soul müzisyeni ve şarkı yazarı Greentea Peng, synth-pop, new-wave, dark wave, krautrock, post-punk ve lo-fi türlerinin bir araya geldiği üretimleriyle yerli müzik sahnesinin önemli temsilcilerinden Jakuzi, büyüdüğü kültürün sesleriyle, alternatif R&B ve leftfield elektronika’yı müziğinde birleştiren emir taha, mix’lerinde ritimler ve tarzlar arasında özgürce gezinen Flü ve Selectist kurucusu ve DJ Garan Garan Bonus Parkorman’da müzikseverlerle buluşacak.

    ​Feel Real Presents Babylon Soundgarden’ın biletlerine BiletixMobiletPasso ve Bugece üzerinden ulaşabilirsiniz.

    0
    0
    302
  • 24-04-2024

    Monica Fritz’in “Out of Place” başlıklı kişisel fotoğraf sergisi 18 Mayıs’a kadar Şule Gazioğlu Art & Design’da sanatseverlerle buluşuyor.

    1958’de New York’ta doğan ve 18 yaşından beri fotoğrafçılık yapan Monica Fritz’in fotoğrafları çok sayıda karma sergide yer aldı. Bunlar arasında Paris’teki Arap Dünyası Enstitüsü, Birleşik Krallık’taki Britanyalı Mimarlar Kraliyet Enstitüsü (RIBA) ve Suudi Arabistan’daki Kral Abdülaziz Dünya Kültürü Merkezi’nde (Ithra) düzenlenen sergiler bulunuyor.

    “Bulunduğu yerlerin ‘tipik’ özelliklerini ve kendine has yönlerini yüceltmekten daima imtina ediyor. Monica Fritz, bunu yapmaktansa alışılmış dışında yerlerde gezinmeyi yeğliyor. Onun bakışında sıradan şeyler gizemli hale geliyor, egzotik dünyalar tanıdık bir çehreye bürünüyor. Sessizlikler ise ahengi çağrıştırıyor. Herhangi bir yeri andırabilecek mekânlar, fotoğrafçının ışıkla ve gölgeyle özlerini yakaladığı anda ve ölçüde aidiyetlerini ilan ediyorlar.

    Ritimli bir büyülenişler geçidi bu: her fotoğraf karesinde, yolları tesadüfen kesişen nesneler ve insanlar sanki birbirleri için yaratıldıklarını keşfediyorlar. Fakat bu bir sır, ya da Sicilya’yı ve Hindistan’ı, Sana ve İstanbul’u, New York’u, Milano’yu ve fotoğrafçının ruhuyla sorguladığı daha nice zaman ve mekân adasını birbirlerine bağlayan bir gizemin asla bulunamayacak cevabı.”

    Profesör Paolo Girardelli, Boğaziçi Üniversitesi, Sanat Tarihi

    0
    0
    227
DAHA FAZLA
Geldanlage