31 MAYIS, SALI, 2016

W. G. Sebald’in Kaleminden Kır Evinde İkamet ile Hava Savaşı ve Edebiyat

W.G. Sebald’in 1997’de Zürih Üniversitesi’nde verdiği derslerden bir kesiti yansıtan Hava Savaşı ve Edebiyat ile beş yazar ve bir ressama ilişkin sanatçı portrelerinin yer aldığı Kır Evinde İkamet Can Yayınları etiketiyle çıktı.

Hava Savaşı ve Edebiyat’ta yer alan dersler Müttefik Devletler’in İkinci Dünya Savaşı’nı sonlandırmak üzere, Alman kentleri ile sivil halkı yok etmeye yönelik giriştiği stratejik bombardıman sürecinin, Alman ulusunda yarattığı travmanın etkisini irdeleyen derslerdir. Sebald’in bu kitabında hava savaşı ve edebiyat ilişkisini yeni bir kimlik algısıyla irdeleniyor.

Kır Evinde İkamet ise W.G. Sebald’in edebiyat bilimci kimliğini yakından tanımamıza olanak sunuyor. Johann Peter Hebel, Gottfried Keller, Robert Walser, Jean-Jacques Rousseau, Eduard Mörike’nin ve Sebald’in yakın dostu ressam Jan Peter Tripp’in incelendiği metinlerde; bir yandan sanatçıların, içinde bulundukları kültürel iklimin ışığında biyografik izlerini sürerken diğer yandan da yazma eylemiyle, sanatla kurdukları ilişkiyi sorunsallaştırıyor. Biyografi, edebiyat incelemesi ve denemeyi harmanladığı bu eser yalnızlığı seçmiş veya seçmek zorunda bırakılmışların yazıya sığınışlarını anlatıyor.

Hava Savaşı ve Edebiyat
Kır Evinde İkamet 

W.G. Sebald
Çev.: Hulki Demirel
Can Yayınları
14 TL, 16 TL


0
2505
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage