17 MART, CUMA, 2017

Ursula K. Le Guin’den “Zihinde Bir Dalga” Yayımlandı

Bilimkurgu ve fantastik edebiyatın öncü yazarlarından Ursula K. Le Guin’in yazar, okur ve hayal gücü üzerine yazdığı Zihinde Bir Dalga isimli kitabı ilk kez Metis Kitap etiketiyle yayımlandı.

Kitapta Le Guin’in diğer yazılarından aşina olunan iki tema öne çıkıyor: Süreç ve ritim. Kadın olmak, yaşlı olmak, okur olmak, yazar olmak; ve yazarın, hükmetmek şöyle dursun ancak takip edebildiği tempo ve sözcükler, zamanı gelince elinizi uzatsanız havada asılı onlarcasına erişebileceğiniz hissi veren o öyküler yer alıyor.

Granit insanlar, Kızılderili amcalar, sözlük teyzeler; kütüphaneler, gerçek Yerdeniz adaları; Tolstoy, Borges, Dickens, Twain; Yüzüklerin Efendisi; masallar, toplumsal cinsiyet, ayaklar, güzellik, ölüm, sorgulanmayan varsayımlar… Ama hepsinden önemlisi düşlemek: “Hepimizin hayatlarımızı icat etmeyi, yapmayı, hayal etmeyi öğrenmemiz gerekir. Bize bu becerilerin öğretilmesi gerekir; bunun nasıl yapılacağını gösterecek rehberler gerekir. Bunu yapmazsak, hayatlarımızı başkaları bizim için yaparlar.”

0
6029
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage