22 MART, ÇARŞAMBA, 2017

Türkiye’ye Kübizmi Getiren Ressam: Nurullah Berk

Türkiye’nin önemli ressam ve yazarlarından biri olan Nurullah Berk, 1906 yılında bugün doğdu! Sanatçı hakkında bilinmeyenleri sıraladık:

*Türkiye’de geometrik-figüratif çizgileri tuvale taşıyan sanatçı, konstrüktivizm ve kübizmin ilk temsilcilerinden biridir.

*1924 yılında Galatasaray Lisesi’ni bitirdikten sonra Sanayi-i Nefise Mektebi’ne girerek burada Hikmet Onat ve İbrahim Çallı ile çalıştı.

*Daha sonra Paris Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’na girerek Ernest Laurent’in öğrencisi oldu.

*Müstakil Ressamlar ve Heykeltıraşlar Birliği, D Grubu, Uluslararası Sanat Eleştirmeni Türkiye Komitesi gibi pek çok oluşumun kurucu üyeliğini yaptı.

*Abidin Dino, Elif Naci, Zeki Faik İzer, Cemal Toiu ve Zühtü Mürüdoğlu ile kurdukları D Grubu’nda Batı’daki çağdaş akımlara paralel kübist bir teknik anlayışını benimsedi. Bu dönemde resimlerinde çizgisellik ve iki boyutluluk dikkat çekti.

*Modern Sanat, Leonardo Da Vinci, Türkiye’de Resim, Türk Heykeltıraşları, Fikret Mualla, Türk Resminde İstanbul gibi pek çok kitap yazdı.

*9 Ocak 1982’de İstanbul’da hayatını kaybetti.

*Önemli eserleri arasında: İskambil Kağıtlı Natürmort, Kahve, Nargile İçen Adam, Ütü Yapan Kadın ve Çömlekçi sayılabilir. 

0
41818
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage