30 MAYIS, SALI, 2017

Türkiye Hikâyelerini Anlatıyor

Boğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi’nin Nâzım Hikmet’in yaklaşık 70 yıl önce kaleme aldığı Memleketimden İnsan Manzaraları’nı anma isteği mutlu bir tesadüfle “Kâinatın tüm seslerine, renklerine ve titreşimlerine Açık Radyo”nun kuruluşunun 20. yaşına denk geldi. “Türkiye Hikâyelerini Anlatıyor” sloganıyla herkesi kendi hikâyesini anlatmaya davet etti. Ve bu hikâyelerden 116’sı Can Yayınları tarafından basılarak kalıcı hale geldi.

Paul Auster’ın Babamın Tanrı Olduğunu Sandım kitabında  topladığı Amerika’nın her yerinden yazılıp gönderilen gerçek yaşam hikâyelerini radyoda seslendirmesinden ilhamla Açık Radyo ve Boğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi, “Türkiye Hikâyelerini Anlatıyor” sloganıyla herkesi kendi hikâyesini anlatmaya davet etti. Merkeze ulaşan yüzlerce hikâye Murat Gülsoy, Güven Güzeldere, Ömer Madra ve İlksen Mavituna’dan oluşan seçici kurul tarafından ön elemeden geçerek yazar, şair ve akademisyenlerden oluşan bir editör ekibi tarafından yayına hazırlandı.

Seçilen 102 yazardan 116 öykü Açık Radyo mikrofonlarından seslendirildi. Öyküler, Türkiye Hikâyelerini Anlatıyor isimli bu kitapta “Aile”, “Aşk ve Delilik”, “Yoksulluk”, “Toplumsal ve Kültürel Kimlik”, “Hayvanlar”, “Köy ve Taşra”, “Ölüm”, “Şehir Hayatı”, “Toplumsal ve Siyasal Olaylar”, “Yardımlaşma ve Dostluk” gibi başlıklar altında toplandı.  Bu hikâyeler gerçekten yaşanmış ya da Oğuz Atay’ın deyişiyle, “hayat-ı hakikiye hikâyeleri”. Kitabın çıkış tarihi 2 Haziran 2017 Cuma günü, Nâzım Hikmet'in 54. ölüm yıldönümü günü olacak.

0
2427
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage