20 HAZİRAN, PERŞEMBE, 2019

Toplumsal Farkındalık Projesi: Trans Misafir* Hanesi

Misafir* Hane isimli fotoğraf kitabı, Bir Vardım, Bir Yoktum isimli video ve “1+1: Birlikte Güçlüyüz!” başlıklı sergi ile birlikte üç ayaktan oluşan “Trans Misafir* Hanesi” projesi, 18-22 Haziran 2019 tarihleri arasında ilk adımını atıyor. Proje ile trans kadınların ve erkeklerin hayatlarına dair fotoğraf, hikâyeler ve anılar sergileniyor.

Geçirdiği bir trafik kazası sonucu hayatını kaybeden LGBTİ+ aktivisti Boysan Yakar’ın anısına açılan Boysan’ın Evi, “1+1: Birlikte Güçlüyüz!” başlıklı sergiye ev sahipliği yapıyor. Ömer Tevfik Erten'in çağrısıyla Türkiye'den yeni kuşak fotoğrafçıları bir araya getiren sergide, MAKHism, Dilek Yaman, Damla Atak, Nazlı Yıldırım, Şener Yılmaz Aslan, Ateş Alpar ve Ömer Tevfik Erten’in seçkileri sergileniyor.

Misafir* Hane isimli fotoğraf kitabı Ömer Tevfik Erten’in İstanbul LGBTT Dayanışma Derneği’nin 2013 yılında kalacak yeri olmayan ve şiddet gören translar için açtığı Trans Misafirhanesi’nde çektiği fotoğraflardan oluşuyor. Kitapta Defne Çizakça'nın bedeni İstanbul’da ormanlık bir alanda yanmış hâlde bulunan Hande Kader anısına kaleme aldığı Derin ve Hüzünlü Nefesler Al hikâyesi bulunuyor. Kitabın tasarımını ise Merve Deniz üstleniyor.

Bir Vardım, Bir Yoktum isimli video ise Ömer Tevfik Erten tarafından 2014’te İstanbul’daki evinde katledilen trans kadın “Çingene Gül” anısına hazırlandı. Video, Trans Misafirhanesi’nin sürdürülebilir olması için örgütlenen trans dayanışmasını ve süreliğine misafirhaneye konuk olan kişilerin “güvenli alan” arayışını konu ediniyor.

Proje kapsamında 20 Haziran Perşembe günü saat 18.00’de sergide yer alan sanatçıların katılımıyla, toplumsal cinsiyet alanında çalışmalar yapan ya da yapmak isteyen fotoğrafçılar bir araya gelecek.

0
2041
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage