21 EYLÜL, CUMARTESİ, 2019

Sürgün Bir Aşk Hikâyesi: Romanovlar’ın Son Evi

Tüm dünyada büyük yankı uyandıran Çizgili Pijamalı Çocuk kitabının yazarı John Boyne’un Çarlık Rusya’sının çözülüşünü ve 1917 Ekim Devrimi’nin ertesinde yaşanan toplumsal süreçleri bir aşk hikâyesi üzerinden anlattığı romanı Romanovlar’ın Son Evi, Özlem Yüksel’in çevirisiyle, Delidolu Yayınları tarafından yayımlandı.

Gerçek olaylardan ve karakterlerden esinlenen Romanovlar’ın Son Evi, Rus İmparatorluğu’nun çöküş sürecini ustalıkla işlerken yirminci yüzyılı sarsan büyük toplumsal değişimler karşısında hayatın, duyguların, yuva özleminin ve aşkın etkileyici bir portresini sunuyor. Roman, Çarlık Rusya’sının adım adım çözülüşünü ve 1917 Ekim Devrimi’nin ertesinde yaşanan göç ve sürgünlük sürecini, Georgi ile ömürlük aşkı gizemli Zoya’nın mücadeleyle örülü yaşantıları üzerinden anlatıyor.

Rusya’nın ücra bir köyünde yaşayan yoksul bir çiftçinin oğlu olan 17 yaşındaki Georgi Daniiloviç Jahmenev, üç asırdır Rusya’yı yöneten Romanov hanedanının bir üyesine yönelik suikastı engeller ve bu kahramanca davranışı karşılığında kendini bir anda bütün ihtişamıyla Kışlık Saray’da, çar ve ailesinin hizmetinde buluverir. Yıl 1915’tir, Rusya ve Avrupa’nın diğer büyük güçleri savaş hâlindedir. Rusya’daki yoksul halk ise iktidarı istemektedir. Romanov hanedanı çöküşe çok yakındır ve Jahmenev bütün bu trajediye bizzat tanıklık edecektir.

0
4839
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage