23 ŞUBAT, CUMA, 2018

Suat Derviş'in Eserleri ABD'de

Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Suat Derviş’in kaleme aldığı Ankara Mahpusu ve Yalının Gölgeleri (Çılgın Gibi) adlı iki romanının hakları Amerika’nın saygın yayınevlerinden Other Press tarafından alındı.

Yapıtların telif haklarını temsil eden ONK Ajans’ın yaptığı açıklamada Other Press editörleri Suat Derviş’i büyük bir keşif olarak değerlendirdiler ve söz konusu iki romanın iki yıl içinde peş peşe raflardaki yerini alacağını, yapılan sözleşme gereği öngördüler. Ankara Mahpusu ve Yalının Gölgeleri adlı romanların, dahası keşfedilmeyi bekleyen büyük bir yazar olarak Suat Derviş’in, Amerika’da da ilgiyle okunacağı kanısındalar.

Ankara Mahpusu’nun yurt dışı macerası, ilk kez 1957 yılında, Suat Derviş’in kendi çabalarıyla, romanın Fransızcada Le Prisioner d’Ankara adıyla yayımlanmasıyla başlar. Roman, eleştirmenlerce övgüyle karşılanır ve kısa bir süre içinde birçok Avrupa dilinde okuruyla buluşmayı sürdürür.

Yalının Gölgeleri adlı novellaysa, 1958 yılında, doğrudan doğruya Suat Derviş tarafından Fransızca dilinde yazılır ve Paris’te yayımlanır. Yapıt, yazarı tarafından yeniden yazılmış ve genişletilmiş haliyle, uzun yıllar sonra Türkçede Çılgın Gibi adıyla okuruyla buluşur. Yalının Gölgeleri, 2011 yılında, ONK Ajans aracılığıyla, yeniden Fransa’da yayımlanır ve 2018 yılında bu kez İspanya’da, İspanyolca dilinde yayımlanması için gerekli anlaşmalar yapılmıştır. Yalının Gölgeleri’nin İspanyolca edisyonu çok yakında raflardaki yerini alacak.

0
2187
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage