21 ARALIK, PAZARTESİ, 2015

Soyut Arayışlar

Zeki Faik İzer, Türkiye’de 60’lı yıllar ve sonrasında, yenilikçi ve soyut akımların araştırılması, çağdaş sanatın bilinirlik kazanıp yaygınlaşmasında önemli katkıları olan dönemin öncü sanatçılarından biri. Sanatçı 15 Aralık 2015- 30 Ocak 2016 tarihleri arasında “Soyut Arayışlar” isimli sergisiyle Kare Sanat’ta olacak.

İzer’in sanatı soyut öncesi ve soyut dönemi olarak iki bölümde incelenebilir. Sanatçının, İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’ndeki öğrencilik yıllarındaki üretimi ve D grubu yapıtları, izlenimci ve kübist akımların sentezi bir arayış dönemine karşılık geliyor. Daha sonraki yıllarda benimsediği soyut arayışları ise İzer’in çağdaş Türk sanatındaki belirgin üslup ve konumunun temel taşlarını oluşturan çalışmalar olarak nitelendirilebilir.

Bu sergide ilk kez izleyiciyle buluşacak olan Zeki Faik İzer’in karakalem soyut desenleri, siyahın kendi içindeki tüm tonlarını kullanarak, derinlik ve zenginlik kazandırdığı, tek vuruşla gerçekleştirdiği kompozisyonlar.
Bu çalışmalar sanatçının çoğu 70’li yıllarda üretilen, renkli, hareketli fırça vuruşlarının kullanıldığı, dinamik, canlı, guaj, yağlıboya, seramik ve halı çalışmalarının temelini oluşturuyor.

0
4619
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage