21 NİSAN, CUMA, 2017

Savaş ve Göç Temalı Videolar Kırmızı Gökyüzünün Altında Birleşiyor

"Kırmızı Gökyüzünün Altında", Pınar Öğrenci’nin 2015 yılının sonundan itibaren farklı sergiler için ürettiği savaş ve göç temalı video işleri bir araya getiriyor.LED Işıklı Şehir İstanbul (2015), Suriye’deki savaş sonrasında başlayan göç etkisiyle değişen demografik yapının, şehir, ekonomi, mimari ve dil ile ilişkisini araştırıyor. Hazır Youtube videolarından oluşturulmuş Mawtini (2016), Filistin ve Irak milli marşlarının popüler bir şarkıya dönüşmesi ile ilgili; Arap milliyetçiliğinin altın çağında ortaya çıkan bu marşın geçirdiği evrim, Ortadoğu’daki ulus fikrinin parçalı ve katmanlı yapısı üzerine düşünmek için bir kapı aralıyor. 

Üstümüzden Hafif Bir Rüzgar Esti film serisi ise sanatçının, Viyana’da tanışıp arkadaş olduğu, Bağdatlı ud sanatçısı Ahmed Shaqaqi’nin hikayesinden yola çıkar; Öğrenci, Ahmed ve arkadaşlarının spontane olarak icra ettikleri müzikleri kaydeder. Üstümüzden Hafif Bir Rüzgar Esti, mülteciler hakkında bir belgesel dizisi değil, çok daha temel bir meseleyi araştırır: Ev/yuva, yer/yurt nedir? Müzik araftaki göçmene geçici bir mekan, bir ev kurabilir mi? Yas tutmanın ya da iyileşmenin aracı olabilir mi? Ege Denizi’nin sularında hafifçe kayıp giden bir ud, dünyanın dört bir yanına savrularak, kendine yer arayan kadim bir kültürün sembolü olabilir mi? 

Kırmızı Gökyüzünün Altında Saklambaç Oynardık (2017) Ahmed’in Bağdat’taki çocukluk anılarından yola çıkar; Amerikan İşgalinden sonra Suudi çöllerinden gelen çöl fırtınalarının ve gökyüzünün rengi kırmızıya döner. Kırmızı, sadece Ortadoğu’daki savaşın değil, Türkiye ve tüm dünyayı saran faşizm ve diktatörlük devrinin sembolü olarak sergiye adını verir. Sergi 21 Nisan- 21 Mayıs tarihleri arasında Depo'da ziyaret edilebilir.

0
1569
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage