17 ARALIK, PERŞEMBE, 2015

Sahneyi Sanatçılar Alıyor

Space Debris Art 17 Aralık 2015-17 Ocak 2016 tarihleri arasında "Sahne" isimli karma sergiyi ağırlıyor. Cemil Batur Gökçeer, Evrim Kavcar, Başak Kaptan, Evren Erlevent, Çağla Köseoğulları, Mehmet Öğüt’ün yer alacağı sergide küratör koltuğunda Mehmet Kahraman karşımıza çıkıyor.

"Dil, mekan ve zamana bağlı olarak farklı karakterler kazanmaya uygun bir yapıdadır. Hayatın sahnelerinde, dilin olanaklarıyla oynadığımız roller, karakterlerimizin parçalı hallerini görünür kılar. Yarattığımız kavramlar ve durumlar yine dilin aracılığıyla sahneden çekilecekleri anı bekler. Oyun oynamak da bir dünya kurma bicimi olmasıyla, dilin bu manipülatif yanına benzer. Sahne sergisinde sanatçılar, farklı stratejilere başvurarak, dilde ve oyunda olduğu gibi, kendi dünyalarını—değişken sahne düzenlerini—oluştururlar.

Martin Esslin’in “absürt tiyatro” olarak bahsettiği Samuel Beckett tiyatrosu (özellikle uzun oyunları; Godot’yu Beklerken, Oyun Sonu, Mutlu Günler) parça parça ele alındığında, gerçek hayattan kopuktur. Ancak teker teker “anlamsız, absürt” denebilecek sözler ve eylemler bir araya geldiğinde, ortaya koydukları varoluşçu bakış açısı içerisinde anlamlanır, kendi yarattıkları sistem içerisinde değer kazanmış olurlar. Sahne’deki “oyuncuların” da “replikleriyle” sıradışı bir gerçeklik, yoruma açık bir düzen kurdukları söylenebilir." serginin basın bülteninden.

0
2591
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage